Vezi in atasament prezentarea lui Ionut Dumitru
Avem un sistem de asigurari sociale cu mari dificultati in zona sistemului de pensii, nu avem prioritizare si o strategie fiscala multianuala, desi tot aud de un an de zile ca se lucreaza la asta (,,,) si o capacitate foarte slaba de absorbtie.
Deficitele la bugetul de asigurari sociale a ajuns la aproape 4% din PIB.
Circa doua milioane de salariati sunt in economia subterana si nu platesc taxe si impozite.
Evident, discutia vizand numarul de bugetari e foarte complexa: sunt putini sau sunt multi? Dupa toate ajustarile facute- am redus numarul cu 15%- depinde cum ii numaram. Daca ne uitam ca procent in total populatie, de pilda numarul de bugetari la mia de locuitori, am putea concluiziona in mod eronat ca sunt prea putini bugetari. Trebuie sa ne uitam la ponderea numarului de bugetari in total numar contribuabili, suntem in topul tarilor europene, alaturi de Danemarca, Norvegia si Finlanda. Desi s-au facut concedieri, desi au mai plecat oameni din sistem, au ramas inca prea multi, raportat la numarul de contribuabili.
Cele mai importante declaratii ale lui Dumitru:
- De un an de zile tot auzim de prioritizarea investitiilor si nu vedem nimic sa se faca pe aceasta tema, a mai adaugat Dumitru. Deficitul bugetului de pensii a ajuns la aproape 4% din PIB.
- Reechilibrarea sectorului de asigurari sociale este obligatorie si trebuie facuta prin cresterea numarului de contribuabili si o colectare mai buna
- Trebuie sa ne uitam la ponderea numarului de bugetari in total numar contribuabili, suntem in topul tarilor europene. Desi s-au facut concedieri, desi au mai plecat oameni din sistem, au ramas inca prea multi
- Arieratele companiilor de stat sunt deficite cvasi-fiscale
- Arieratele la stat sunt aproape jumatate din cifra de afaceri. La privat, sunt mult mai mici
- 13,8 miliarde de lei e cifra reprezentand restantele companiilor de stat la bugetul general consolidat. Adica aproape tot deficitul bugetului de pensii
- Arieratele de la privat sunt facturi neachitate partenerilor din mediul privat, spre deosebire de firmele de stat
- Se tot discuta de un an cu Banca Mondiala de reforma administratiei fiscale. Poate ar fi bine sa vedem si cateva rezultate
Cei 250 parlamentari! au nevoie de 8 guvernatori de regiuni!, de maxim 15.000 consilieri locali la nivel national si de 5 ministere! Atat!
Restul, sa fie privatizati si reorientati catre productia directa!
Statul minimalist nu pierde bani, externalizeaza serviciile si pastreaza doar un rol de arbitru!
Prin liberalizarea tuturor celorlalte servicii piata muncii se va reactiva in mod real! Iar cine nu se poate adapta, pleaca in strainatate sa castige banii necesari. Aici se sta la shpaga, asistenta sociala si furt din imprumuturile facute de la FMI pe urmatorii 60 de ani!
Acum e un moment prielnic pentru o adevarata reforma radicala! Altfel, intrarea tarii in colaps nu va putra fi surmontata de generatia celor care au azi sub 30 de ani! Vinovatii vor fi insa morti si ingropati de mult!