Guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, a afirmat luni ca majoritatea tranzactiilor cu euro ar trebui sa se faca in zona euro, si nu in City-ul londonez, atragandu-si imediat critici din partea Marii Britanii, scrie AFP.

Noyer, care este si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a afirmat ca Statele Unite constituie, din acest punct de vedere, un exemplu de urmat pentru zona euro.

"New York-ul este principalul centru (financiar) pentru dolarul american. Autoritatile americane nu se opun ca dolarul sa fie tranzactionat la Londra, dar sunt foarte atente ca esentialul tranzactiilor sa nu se realizeze in afara Statelor Unite", a explicat Noyer pentru presa franceza, in marja forumului financiar Paris Europlace din Tokyo.

Potrivit guvernatorului, "ca centrul financiar cel mai activ pentru moneda noastra sau furnizarea de servicii in sanul uniunii noastre economice sa fie in strainatate", a adaugat el, referindu-se la City-ul londonez.

In vizita la Paris, ministrul britanic al Intreprinderilor, Vince Cable, a reactionat imediat: "Este mai degraba in contradictie cu ce spun bancherii francezi seriosi, pentru care un centru financiar britanic puternic este bun pentru Europa".

"Vrem sa contribuim la piata unica europeana in serviciile financiare si vedem City ca o parte a acesteia", a adaugat el.

Marea Britanie este membra a Uniunii Europene, dar nu a adoptat moneda unica europeana, folosita de 17 state de pe batranul continent, preferans sa-si pastreze lira sterlina.

Londra se teme ca tarile din zona euro incearca sa slabeasca City-ul, celebru centru financiar britanic, adoptand reglementari in cadrul Uniunii Europene in speranta de a-si intari propriile piete financiare.