Marti, in jurul pranzului, moneda unica se tranzactiona la 4,53 lei, intr-o sesiune cu volume reduse, pe o piata destul de apatica. "Dupa ce nu a reusit sa se aprecieze dincolo de nivelul psihologic de 4,50/EUR saptamana trecuta, s-ar putea ca leul sa se intoarca la tendinta de depreciere catre 4,55/EUR, nivel spre care a gravitat in ultimele saptamani. Nivelul rezervelor valutare pentru luna noimebrie a oferit ieri o noua dovada pentru faptul ca interventiile sunt costisitoare si ofera beneficii limitate – estimam ca banca centrala a vandut aproximativ 700 milioane euro in noiembrie, perioada in care leul s-a intarit cu doar 0,7% in medie fata de luna precedenta",spun economistii ING, intr-o nota remisa clientilor bancii.

"O parte din aceasta suma a rezultat probabil din necesarul de finantare in moneda locala a ministerului finantelor, intrucat presupunem ca deficitul bugetar pentru aceasta perioada nu a fost acoperit in intregime din emisiunile de titluri de stat. In perspectiva unui deficit bugetar asemanator in decembrie, finantarea insuficienta a MF prin titluri de stat in aceasta luna ar fi din nou un factor pozitiv pentru leu. Insa ramane decizia bancii centrale daca va steriliza eventualele vanzari de valuta ale MF prin interventii care sa sustina leul, sau daca nu va converti aceste fluxuri valutare in piata, protejand astfel rezervele valutare care oricum sunt momentan cu 10% sub maximul din aceasta primavara. Pentru astazi ne asteptam ca moneda locala sa se deprecieze dincolo de 4,53/EUR", mai adauga economistii citati.

Ratele ON au scazut usor, pana in jurul a 6% ieri. Deficitul bugetar ridicat care va fi probabil inregistrat luna aceasta ar putea conduce la o scadere a ratelor din piata monetara. "Insa dat fiind controlul opac al lichiditatii exercitat de banca centrala, este dificil de definit precis motivul acestei scaderi a ratelor pe termen foarte scurt. In acelasi timp, segmentul 1M-3M al curbei de randamente FX swap a ramas in jurul a 5,8%, iar ratele pe termene mai lungi de pana la 1Y sunt in continuare neschimbate la 5,5%.

Ministerul finantelor a vandut titluri de stat la un an pentru intreaga suma planificata de 500 milioane lei la un randament maxim de 6,34%. Acesta este cu aproximativ 10pb peste prognoza noastra si peste cotatiile din piata secundara. Rezultatul este in mod cert negativ, intrucat randamentul a crescut cu circa 20pb fata de licitatia anterioara a unui titlu similar, in timp ce cresterile randamentelor au fost in general de 10pb in noiembrie. Acest fapt ar putea sa alimenteze o cerere pentru randamente in crestere in urmatoarele luni", se arata in finalul notei citate