Presedintele cipriot Demetris Christofias a calificat marti drept "criminal" comportamentul bancilor din insula, facandu-le responsabile pentru "dureroasele" conditii impuse de planul european de salvare, scrie AFP.

Christofias a sustinut ca a facut tot ce ii statea in putere pentru a negocia un acord acceptabil cu troica creditorilor internationali (UE, FMI, BCE), intr-un discurs televizat care a urmarit calmarea opozitiei suscitate de pierderile de locuri de munca si de reducerile salariale pe care le-ar putea antrena acest acord.

"Daca nu ar fi fost probleme cu bancile, Ciprul nu ar fi avut nevoie sa apeleze la vreu mecanism", a declarat Christofias, facand aluzie la Mecanismul de stabilitate european (MSE).

"Multi cetateni se intreaba: 'De ce sa platim noi pentru erorile si scaparile, chiar abuzurile criminale ale anumitor inalti responsabili bancari?'", a continuat acesta.

"Deciziile administratiilor bancilor si slabul control al Bancii centrale au costat Ciprul mai multe miliarde de dolari. Pentru a obtine acesti bani, a trebuit sa recurgem la Mecanismul de stabilitate europeana", s-a justificat el.

Volumul ajutorului european necesar pentru recapitalizarea sistemului bancar ar putea atinge 10 miliarde de euro, in conditiile in care doar 1,5 miliarde sunt necesari pentru a acoperi finantele publice in urmatorii patru ani, a reamintit el.

"Aceste cifre arata ca aceasta criza (...) a fost cauzata de sistemul bancare", a adaugat presedintele, mentionand insa ca guvernul nu isi poate permite caderea sistemului bancar, care ar antrena distrugerea economiei.

Christofias a precizat ca, in aceste negocieri, guvernul a reusit sa previna privatizarea intreprinderilor din serviciile publice, salvand in acelasi timp al 13-lea salariu, sistemul de salarizare indexat si rezervele de hidrocarburi.