Banca americana Citigroup a anuntat miercuri ca isi va reduce efectivele cu "peste 10.000 de posturi" in intreaga lume, in cadrul unui vast program de reorganizare care ii va permite sa economiseasca 1,1 miliarde de dolari pe an incepand cu 2014, scrie AFP. Citibank Romania ar putea scoate la vanzare divizia de retail. Intrebati de ce bankingul din Romania e afectat intr-o masura mai mare decat cel din tarile vecine, oficialii Citibank au declarat pentru HotNews ca "desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie (subl. n.). Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca are o pozitie puternica".

Cele mai mari reduceri vor avea loc in zona serviciilor de retail: 6.200 de locuri de munca vor fi desfiintate, dintre care 40% functii administrative si tehnice.

Citigroup precizeaza intr-un comunicat ca are in vedere "vanzarea sau reducerea sensibila a operatiunilor din Pakistan, Paraguay, Romania, Turcia si Uruguay".

Citigbank Romania a confirmat, pentru HotNews.ro, ca "vor fi luate in considerare alternative strategice, inclusiv o posibila vanzare".

"Desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie. Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca este puternica", precizeaza banca, intr-un comunicat.

In perioada urmatoare nu vor exista modificari in ceea ce priveste felul in care Citibank Romania isi deserveste clientii persoane fizice si in felul in care conduce operatiunile locale de retail, se mai arata in comunicatul citat.

Citibank precizeaza ca aceasta decizie nu va influenta angajamentul fata de Romania, unde este prezenta din 1996. "In viitor, Citibank Romania va continua sa isi dezvolte operatiunile destinate clientiilor companii mari, institutii financiare si intreprinderi mici si mijlocii", potrivit sursei citate.

  • Facem demersurile necesare ca rezultatul final sa aiba un impact minim asupra angajatilor si clientilor nostri, au mai adaugat oficialii bancii pentru HotNews.ro

Intrebati de ce bankingul din Romania e afectat intr-o masura mai mare decat cel din tarile vecine, oficialii Citibank au declarat pentru HotNews ca "desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie (subl. n.). Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca are o pozitie puternica

Citigroup afirma afirma de asemenea ca doreste sa-si "optimizeze" prezenta in marile metropole desfiintand 14 sucursale in Brazilia, 7 in Hong Kong, 4 Ungaria, 15 in Coreea de Sud si 44 in Statele Unite. Citi

Celelalte desfiintari de locuri de munca vor viza in principal activitatile destinate clientilor institutionali (1.900 posturi) si functii administrative si tehnice (2.300 posturi).

Citigroup spera, gratie acestor masuri, sa economiseasca 900 de milioane de dolari anul viitor si 1,1 miliarde pe an incepand cu 2014. La Bursa din New York, actiunea Citigroup crestea cu 3,41% la 35,46 dolari la cateva minute dupa deschiderea sedintei.

Citibank a intrat pe piata de retail in 2009, dupa 13 ani de prezenta pe piata in care isi consolidase pozitia pe segmentul corporate. Banca a lansat in Romania primele carduri de credit in 2008. si a fost a cincea ca profitabilitate pe segmentul de corporate banking