Incepand cu data de 9 decembrie a.c., va intra in vigoare Noul Plan de Mers al Trenurilor 2012-2013, care va fi valabil pana la 14 decembrie 2013, se arata intr-un comunicat publicat joi de CFR. Zilnic se vor afla in circulatie 1378 de trenuri, cu 60 de trenuri mai mult decat in planul de mers 2011-2012.

In traficul intern s-a implementat mersul de tren cadentat pe rutele unde conditiile de circulatie si exploatare au permis acest lucru si unde traficul de calatori este cu preponderenta de naveta: Bucuresti Nord- Rosiori, Rosiori - Craiova, Constanta - Mangalia, Bucuresti Nord - Ploiesti, Ploiesti Sud - Urziceni, Buzau - Marasesti, Iasi - Ungheni Prut.

Pentru asigurarea mobilitatii si pentru desfasurarea unui transport de pasageri competitiv, e necesara realizarea unei retele de transport complet integrate, care sa puna in legatura diferitele moduri de transport. In acest sens, o solutie pe termen lung este introducerea acestui sistem de mers de tren cadentat, care sa asigure legaturi frecvente intre marile orase ale tarii si capitalele de judet.

In traficul internatonal s-au introdus doua noi trenuri cu destinatia Budapesta, de la Bucuresti Nord si de la Sighetu Marmatiei.

Prin incheierea unui Contract de Colaborare intre operatorul national feroviar de pasageri din Romania ¬ CFR Calatori si MAV Trakcio - operatorul feroviar de tractiune din Ungaria, traficului feroviar cu Ungaria va fi fluidizat prin reducerea timpilor de parcurs a trenurilor internationale, utilizand o singura locomotiva intre Bucuresti si Budapesta.

Mentionam faptul ca in anul 2013 vor continua, pe de o parte lucrarile de reabilitare a liniei pe coridorul IV PANEUROPEAN, demers ce va avea efect direct in diminuarea semnificativa a capacitatii de circulatie (pana la 50% pe zonele cu lucrari) si, pe de alta parte se vor deschide noi santiere de lucru pentru reabilitarea podurilor dunarene pe tronsonul Fetesti-Saligni si a tronsoanelor de cale ferata: Curtici - Simeria, Simeria - Coslariu si Coslariu - Sighisoara. Relizarea acestor lucrari, absolut necesare pentru reabilitarea infrastructurii feroviare, va conduce la modificarea semnificativa a orariilor si rutelor trenurilor care circula pe aceste tronsoane, in sensul maririi duratelor de parcurs si a limitarii rutelor de circulatie (Ex : 1741/1742, 1633/1634, 1631/1632, 1823/1824 etc.).

CFR Calatori va mentine ofertele comerciale existente, prin care acorda reduceri la transportul feroviar atat in traficul intern cat si in cel international (Minigrup 2-5, biletul dus-intors, cartea VSD, biletul de weekend, procurarea cu anticipatie a biletelor de tren, abonamente, facilitati copii, reduceri la cumpararea online, reduceri la cumparara cu anticipatie, cardul TrenPlus etc.). Distributia de bilete se va asigura prin canalele existente: on-line, statii si agentii, automate de vanzare.

Brosura ¬Mersul Trenurilor de Calatori 2012-2013¬ va putea fi achizitionata din principalele statii si agentii CFR din Bucuresti si din tara la pretul de 13 lei. Deoarece continutul poate fi updatat, rugam calatorii sa solicite informatii cu privire la mersul trenurilor de la statiile si agentiile CFR sau sa acceseze site-ul www.cfrcalatori.ro .