Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2012 a fost de 168,540 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 0,6% fata de trimestrul III 2011, transmite Institutul National de Statistica. In ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice" s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (+13,8%), urmata de tranzactii imobiliare (+10,4%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; (+8,1%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+4,1%) si in comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+2,8%).

  • Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-1,3%), constructii (-0.7%), industrie (-0,3%) si intermedieri financiare si asigurari (-0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9,0%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul III 2012 cererea interna a crescut cu 0,1 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 9,9%. Consumul final total s-a redus cu 1,6%, ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (-1,4%) si a cheltuielilor pentru consumul final al administratiilor publice (-2,4%).

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-4,2%) comparativ cu cel al importurilor (-1,9%).

  • Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2012 a fost de 416,268 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,2% fata de perioada 1.I-30.IX 2011.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii support (+8,9%), tranzactii imobiliare (+4,7%), informatii si comunicatii (+2,7%), activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,4%), comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,0%) si constructii (+0,8%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-20,4%) si administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-2,6%).

Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% in perioada 1.I-30.IX 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama scaderii, cu 2,0%, a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice, in timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei a crescut cu 0,3%. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 12,1 puncte procentuale.