Scaderea cererii externe adresate industriei romanesti si seceta puternica din vara a taxat sever cresterea economica din trimestrul al treilea, se arata intr-o nota transmisa de departamentul de Cercetare al BCR. "Consumul gospodariilor s-a majorat cu 0,8%, sprijinit de cresterea salariilor in sectorul public. Investitiile au crescut cu 1,8%, in timp ce exportul net a avut o contributie negativa la cresterea economica", se mai arata in nota citata.

Cresterea economica va urca la 1,1% in 2013, de la o valoare estimata la 0% in 2012. Consumul casnic va fi un element-cheie pentru 2013, iar BNR va incerca sa gaseasca un echilibru intre necesitatea de a sprijini creditarea in moneda nationala si presiunile inflationiste in crestere. Anticipam o crestere a randamentelor obligatiunilor cu maturitatea de 5 ani la 6,8% pana in martie 2013 ca urmare a alegerilor parlamentare si presiunilor inflationiste. Dobanda cheie ar putea fi mentinuta la 5,25% de-a lungul 2013, iar ROBOR 3M va ramane la 6-6.1% in 1H13, deoarece BNR va continua sa limiteze lichiditatea oferita bancilor prin operatiunile sale de piata monetara", mai arata oficialii BCR.

Reamintim ca joi, INS a publicat mai multe detalii cu privire la cresterea economica din T3. PIB-ul real a fost confirmat in scadere cu 0,5%.