Dupa ce Petru Rares a demisionat din fruntea Institutului Bancar Roman, salariile angajatilor institutiei au ramas in aer, acestia primind un email de la conducerea interimara asigurata de Victoria Preoteasa trezindu-se vineri cu un email in care li se spune ca situatia financiara a IBR s-a inrautatit si ca se asteapta rectificarea bugetului institutiei pentru a putea fi acordate sumele restante. Pana luni, salariatii primisera 1000 de lei reprezentand avansul pe luna octombrie. "Situatia e disperata, in 5 decembrie trebuia sa fie zi de salariu dar ne-am trezit cu un email in care ni se explica de ce nu vom primi bani", a declarat pentru HotNews un salariat al IBR. Victoria Preoteasa a confirmat pentru HotNews ca sunt "mici intarzieri", precizand ca nu poate oferi alte detalii. Contactat si el, fostul presedinte, Petru Rares nu a dorit sa comenteze pe marginea situatiei, aflandu-se in strainatate la un control medical.

Luni au mai fost acordate bonuri de masa, potrivit unor angajati din IBR.

"In ultima perioada situatia financiara a Institutului Bancar Roman s-a inrautatit", se spune in emailul trimis angajatilor de catre Victoria Preoteasa. Veniturile institutiei au fost utilizate in parte pentru plata celor 1000 de lei avans ( corespunzator lunii octombrie) pentru fiecare angajat, dar si pentru creditele luate de la 3 banci locale. Pentru alte plati in contul salariilor nu au mai existat disponibilitati, in Institut existand o situatie foarte tensionata din acest punct de vedere. "Avem si noi rate la credite, familie si copii, iar aceste intarzieri ne pune in situatii extrem de neplacute". O solutie ar fi ca BNR, care tuteleaza activitatea institutiei, sa asigure finantarea salariilor, insa pentru asta e nevoie ca in CA al BNR sa fie aprobata o rectificare a bugetului institutului.

Desi salariul mediu brut pe IBR este de peste 3.200 de lei, circa 70% dintre salariati castiga circa 2.000 de lei, media fiind ridicata de ceilalti 30% din salariati. Banca a angajat 3 imprumuturi bancare din care a reusit in ultimii ani sa achite salariile la zi, dar veniturile din cursurile pe care le organizeaza nu permit asigurarea cheltuielilor "la zi".

Vom reveni asupra subiectului, situatia din IBR fiind destul de complicata si necesitand investigarii suplimentare. Banca Centrala a efectuat recent un control, dar raportul rezultatul in urma acestuia nu a fost inca facut public.