Masurile aditionale de reducere a cheltuielilor, creditarea limitata si presiunea pe consolidare - vor defini o industrie bancara mai precauta în urmatoarele sase luni. Reducerea costurilor si, în special, reducerile de personal au urcat pe lista de prioritati, atât pentru bancile de retail cât si pentru cele de investitii pentru urmatoarele sase luni. Bancile vor avea de confruntat cresterea îngrijorarilor în privinta economiei europene si a crizei datoriilor suverane, conform European Banking Barometer, lansat astazi de Ernst & Young. European Banking Barometer este un studiu bi-anual care include 270 de banci europene din tari precum Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, tarile Nordice, Polonia, Spania, Elvetia si Marea Britanie.

  • În prima jumatate a lui 2013, reducerea cheltuielilor va atrage dupa sine noi reduceri de locuri de munca

Reducerea cheltuielilor s-a clasat mai sus în topul prioritatilor, devenind a doua cea mai importanta prioritate a bancilor europene, dupa managementul riscurilor si reglementare. Drept urmare, 45% dintre bancile europene estimeaza reduceri de personal în urmatoarele sase luni. Bancile din Olanda si din Marea Britanie vor fi afectate cel mai mult, 70% si, respectiv, 64% din numarul total de banci de pe aceste piete estimând reduceri de personal. Bancile din tarile Nordice sunt mai optimiste, dar chiar si în aceasta regiune 22% dintre banci estimeaza reduceri de personal.

Conform raportului, pozitiile din head office vor fi primele afectate, 58% dintre bancile incluse în raport estimând reduceri pe aceste pozitii. Cele mai mari taieri se estimeaza sa aiba loc pe zona de universal si corporate/investment banking, unde peste jumatate dintre repondenti estimeaza reduceri de personal. Bancile de retail si cele de wealth management sunt însa mai putin pesimiste în aceasta privinta.

Reducerile de costuri, procesele de optimizare si minimizarea cheltuielilor non-esentiale se numara acum între primele cinci prioritati ale bancilor pentru urmatoarele sase luni. Deja am asistat la un început al valului reducerilor, iar barometrul arata ca acestea nu vor ramâne cazuri izolate – aproape jumatate dintre bancile din Europa estimeaza reduceri la nivel de personal, în încercarea de a mentine sub control cheltuielile, în contextul unui climat economic cu performante slabe.

  • Se asteapta o crestere a impactului crizei datoriilor suverane

Îngrijorarile sunt în crestere si în ceea ce priveste impactul crizei datoriilor zonei Euro în urmatoarele sase luni. Bancile spaniole, franceze, elvetiene si italiene sunt cele mai îngrijorate în aceasta privinta, în timp ce la polul opus se situeaza bancile olandeze si belgiene. Mai mult decât atât, îngrijorarile macroeconomice continua sa domine industria bancara europeana, 40% dintre banci estimând ca economia va urma acelasi parcurs, iar 42% dintre ele estimând ca mediul economic se va înrautati.

Putini sunt executivii dispusi sa faca estimari daca performantele financiare ale bancii pe care o reprezinta vor creste sau se vor diminua semnificativ pe termen scurt. Exceptia o reprezinta Marea Britanie, unde 59% dintre executivi estimeaza o îmbunatatire a performantelor.

"Sectorul de investment banking a traversat deja una dintre cele mai dificile perioade si se pare ca bancile se asteapta ca provocarile dinspre mediul economic si dinspre zona de reglementare sa le afecteze business-ul si mai drastic la începutul lui 2013. În timp ce toate bancile sunt afectate, într-o mai mica sau mai mare masura, de previziunile pesimiste în privinta evolutiei mediului economic si a crizei datoriilor suverane, activitatea de investment banking este de asemenea amenintata de un val de reglementari ce vor veni anul urmator si va fi, de asemenea, în mod disproportionat lovita de o lipsa a încrederii pe piata. Drept urmare, este probabil ca mai multe banci sa adopte decizii drastice în ceea ce priveste aceste unitati de business", explica Steven Lewis, Lead Global Banking Analyst în cadrul Ernst & Young.

Sectorul bancar va fi remodelat în urma actiunilor de consolidare, vânzari de active si parteneriate de tip joint ventures

47% dintre banci se asteapta la o consolidare semnificativa a pietelor lor în urmatorii trei ani. Cu toate acestea, piata este împartita diferit din punct de vedere geografic - în timp ce aproape toti respondentii elvetieni si 78% dintre respondentii spanioli anticipeaza aceasta remodelare a peisajului, doar 1 din 10 banci din Marea Britanie fac acest lucru si niciuna dintre bancile din Belgia nu prevad aceasta consolidare. Consolidarea din sectorul bancar este anticipata sa se manifeste si pe segmentul serviciilor de planificare financiara (welth management) si al serviciilor bancare personalizate, chiar si în cazul unor banci specializate care se asteapta mai putin sa vada consolidare în pietele lor.

Dincolo de consolidare, doua treimi dintre banci sunt susceptibile de a lua în considerare vânzarea si cumpararea de active precum si realizarea de parteneriate de tip joint ventures. Aproximativ 30% dintre bancile chestionate intentioneaza sa vânda din active în urmatoarele sase luni, estimându-se ca bancile spaniole si cele britanice sa fie cele mai active. 29% dintre bancile europene sunt, de asemenea, susceptibile de a lua în considerare parteneriate de tip joint ventures sau alte tipuri de parteneriate pentru a functiona pe mai departe.

Steven Lewis comenteaza: "Fara îndoiala, vor fi mai multe miscari pe piata bancara în 2013, iar rezultatul final va fi cu mai putini jucatori, multi dintre ei de dimensiuni mai mici. O parte dintre bancile universale se lupta cu propriile lor modele de afaceri, în timp ce jucatorilor mai mici le este dificil sa opereze într-un mediu de afaceri cu consum intensiv de capital. Pe pietele în care sectorul bancar ramâne destul de fragmentat, presiunea de a consolida sau de a încheia parteneriate de tip joint ventures va fi, fara îndoiala, foarte mare".

  • Accent pe majorarea rezervelor de numerar si reducerea datoriilor

Datorita presiunilor continue pentru cerinte de capital mai stricte, bancile încearca sa îsi majoreze rezervele de numerar printr-un mix de actiuni. Aproximativ 56% dintre banci intentioneaza sa introduca mai multe programe de stimulare pentru a atrage mai multe depozite de la clienti, 53% planuiesc sa îsi reduca bilantul contabil, în timp ce aproximativ 44% intentioneaza sa îsi reduca raportul credite-depozite.

  • Estimarile arata ca, în continuare, creditarea va ramâne restrictiva

85% dintre banci estimeaza ca provizioanele lor vor ramâne la nivelul de acum sau vor creste pe termen scurt, în timp ce doar 15% anticipeaza ca acestea vor scadea. Bancile din Polonia, Spania si Italia estimeaza o crestere mai semnificativa a provizioanelor; 67%, 56% si, respectiv 54% dintre respondentii din aceste tari anticipeaza o majorare a lor, comparativ cu doar 23% în tarile Nordice, 30% în Austria si Olanda si 32% în Regatul Unit.

Bancile estimeaza, de asemenea, ca politicile de creditare a corporatiilor vor deveni din ce în ce mai restrictive. Serviciile medicale si industria IT sunt singurele sectoare care înregistreaza o oarecare relaxare, în timp ce constructiile, sectorul imobiliar comercial si transporturile ramân foarte restrictive. În plus, 34% dintre banci estimeaza ca împrumuturile catre clienti se vor diminua în urmatoarele sase luni.

Creditarea ramâne restrictiva în Europa, iar bancile sunt tot mai îngrijorate de impactul creditelor neperformante asupra bilantului lor, care are un efect secundar si asupra politicilor de creditare. Sectoarele în care creditarea va fi restrictiva se coreleaza cu sectoarele în care se înregistreaza un numar ridicat de credite neperformante, precum imobiliare si constructii. Aceasta filosofie va avea un impact si asupra împrumuturilor catre persoane fizice, iar nivelul creditelor ce urmeaza sa fie acordate va depinde de posibilitatea clientilor care au obtinut deja împrumuturi de a le plati. În plus, bancile vor continua sa încerce sa atraga noi depozite de la clienti.