Rezultatele din urmatoarele luni ale viitorului guvern vor servi drept indicii privind prioritatile noii puteri si capacitatii sale de a le implementa, acestea fiind principalele chestiuni de urmarit din perspectiva calificativului de tara, informeaza agentia de rating Moody's, citata de Mediafax.

Analistul Moody's Atsi Sheth mai arata ca angajamentul liderilor USL de a mentine politicile prescrise in acordul cu FMI, cu UE si cu Banca Mondiala ar putea fi dificil de respectat din cauza a doua obstacole: incetinirea cresterii economice si natura procesului politic din Romania.

"Primul dintre aceste obstacole este situatia de incetinire a cresterii economice, consolidarea fiscala fiind complicata de incetinirea veniturilor guvernului, in timp ce taierile de cheltuieli sunt dificil de administrat. Apoi, procesul politic din Romania poate fi de multe ori litigios, astfel ca chiar si cu majoritate parlamentara coalitia de guvernare s-ar putea confrunta cu opozitie in implementarea planurilor sale", considera analistul Moody's, citat deMediafax.

Atsi Sheth mai arata ca moneda nationala este influentata de evenimentele de pe scena politica precizand ca leul ar gasi sprijin intr-un mediu politic "mai sigur", in stabilizarea perspectivei de crestere economica si restrangerea deficitului comercial. Pe de alta parte, aparitia unor trenduri politice sau economice negative ar accentua volatilitatea actuala a cursului.

Referindu-se la cursul de schimb valutar, analistul Moody's precizeaza ca "va fi determinat pe termen scurt de gradul in care procesul politic post-alegeri va ameliora incertitudinea de pe scena politica, de performanta economiei si comertului, si de evolutiile la nivel mondial, in special in zona euro", mai arata agentia de presa citata.