"De doi ani functioneaza in cadrul BCE, Consiliul European de Risc Sistemic. Romania si Italia au cate 4 participanti acolo. Exista tari cu doi participanti sau chiar cu unul singur- cazul Cehiei. Tendinta in Europa este de integrare pentru ca in acest CERS suntem 80 de insi. Ganditi-va cum poate functiona o institutie cu 80 de persoane. In plus, exista recomandari din partea BCE ca in tarile in care sistemele financiare nu sunt mari,cazul Romaniei, sa unificam aceste supravegheri", a explicat Mugur Isarescu.
"Ideile de la baza proiectului sunt : adaptabilitate, eficienta, mai putine functii de conducere, mai putina birocratie si coordonare cu BNR pentru a oferi o ancora de stabilitate si un sediu al materiei privind atat piata bancara cat si cea nebancara care evolueaza intr-un ritm pe care structurile politice nu-l pot egala", a adaugat premierul Ponta.
Foarte multe detalii nu sunt cunoscute, urmand ca detaliile sa fie discutate la nivelul Guvernului. Se stie insa cert ca bugetul alocat va fi mai mic decat suma celor 3 bugete ale institutiilor luate separat.
"Nu facem Autoritati dupa oameni, ci numim oameni dupa ce formam institutia. Vom face propuneri Parlamentului si voi solicita sfatul inclusiv al Guvernatorului. Iar eu de regula urmez sfaturile primite. Nu va fi o autoritate tehnica, iar cel din fruntea ei trebuie sa fi avut legatura cu domeniul financiar. Vom vedea daca adoptam calea OUG . Avem nevoie de o miscare rapida, iar Parlamentul va modifica ceea ce e de modificat. Maine se prezinta in Guvern forma finala si proiectul va fi adoptat de viitorul Guvern", a mai spus Ponta.
La randul lui Guvernatorul s-a aratat inca o data, optimist cu privire la 2013. " Ajustarea din ultimii 3 ani a fost masiva- de 7-8 % din PIB, una dintre cele mai mari pe care le-a avut Romania vreodata. Incepem 2013 cu Romania iesind din randul tarilor cu deficit fiscal excesiv. In 2013 va trebui sa fim chibzuiti pentru a nu mai fi nevoiti sa strangem surubul. Cu o mai buna absorbtie a fondurilor europene eu cred ca Romania are sanse sa aiba crestere economica importanta indiferent de ceea ce se intampla in Europa", a mai spus Guvernatorul.
- Vezi aici cele mai importante declaratii ale Guvernatorului Isarescu si ale Premierului Ponta
Context:
Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara, potrivit Mediafax. Guvernul a initiat un act normativ prin care vrea sa unifice intr-o singura institutie comisiile de supraveghere a pietei de capital (CNVM), a asigurarilor (CSA) si a pensiilor private(CSSPP)
Actul normativ a fost trimis spre consultare si avizare Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private iar conducerea institutiei va da un aviz favorabil, potrivit reprezentantilor CSSPP.
In prezent, sefii celor trei comisii sunt numiti de Parlament in functie de criteriile si apartenenta politice si nu de experienta profesionala.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare ASF, se infiinteaza ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, care isi exercita atributiile potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, prin preluarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. ASF are sediul central in municipiul Bucuresti, str. Foisorului, sector 3 (sediul actual al CNVM - n.r.) si isi poate deschide reprezentante in orice alta localitate de pe teritoriul Romaniei in functie de necesitati", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta.
Vezi in atasament proiectul Ordonantei care se va discuta miercuri in Guvern
Se da bine cu cei care castiga alegerile. Indiferent cine sunt acestia.
Mitul creat in jurul acestui personaj este 99% umflat cu pompa si doar 1% realiate.
Masurile alea "providentiale" pe care, chipurile, Isarescu le ia o data la 6 luni sunt de fapt niste masuri standard pe care le-ar fi luat orice student din anul 3 de la o facultate care se ocupa cu economia sau finantele.
Acum e randul sa-l pupe in dos pe Ponta.
Asta e tot.
o asemnea constructie..."supraveghere financiara" centrala pentru secretizarea marilor si micilor tunuri financiare. Si este creata pentru a pune ANI si DNA in imposibilitate de a investiga partea financiara a infractiunilor.USL continua cu perseverenta si grabire demontarea elementelor care asigura transparenta si trasabilitatea....aceste doua elemente reprezinta pentru infractori un pericol mai mare decat politia si justitia romana la un loc....
Sa-l vedem pe Bogdan Olteanu sef la BNR si dezastrul se va implini.
Piata financiara include peste tot in lume si piata bancara. Cea mai buna dovada sunt reglementarile internationale referitoare la adecvarea capitalului, reglementari comune atat pentru institutii de credit cat si pentru firme de investitii.
Daca tot faceti o restructurare a sistemului, incercati sa o faceti corect si pana la capat.
Pensiile private sunt private si Statul nu are ce sa verifice acolo, ci doar cei care au semnat contracte.
Gresesc ?
Reglementarea si supravegherea pietei financiare nu au nicio legatura cu evaziunea fiscala. Evaziunea fiscala este problema fiscului, iar reglementarea actorilor din piata financiara este problema unei alte autoritati a statului - asta pentru a nu ajunge la un nou FNI, cu fondurile de pensii de aceasta data.
De data asta l-a oprit Isarescu care i-a readus aminte ca urmeaza un nou guvern si ca este deja insurat si nu are rost sa se mai grabeasca - ca nu este la raliu...
Rearanjarea unor astfel de institutii se face atent si nu asa bocnind din bici...
Numar zilele pana cand copilul asta proaspat intarcat - dupa intrarea la Jilava a marelui puscarias - sa reintre numai pe functii politice - sa lase afacerile guvernului ca ne creaza serioase chestiuni de discomfort.
Ponta o sa fie cunoscut peste tot in lume ca urmare a administrarii haotice si partinice.
Guvernul POnta - va rog sa fie mentionat la Harvard - ca si exemplu de ASA NU GUVERN!
Cu ganduri bune!