Urgenta si simplificarea institutionala sunt principalele argumente pentru infiintarea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) care va comasa intr-o singura institutie Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM(, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), au declarat marti Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si premierul Victor Ponta intr-o conferinta comuna. Cei doi au discutat vreme de o ora detaliile tehnice privind noua institutie, abordand insa si subiecte legate de situatia macroeconomica a Romaniei. Actualul proiect va fi discutat miercuri in sedinta de Guvern, dar va fi aprobat de viitorul Guvern, a mai precizat premierul Ponta.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

"De doi ani functioneaza in cadrul BCE, Consiliul European de Risc Sistemic. Romania si Italia au cate 4 participanti acolo. Exista tari cu doi participanti sau chiar cu unul singur- cazul Cehiei. Tendinta in Europa este de integrare pentru ca in acest CERS suntem 80 de insi. Ganditi-va cum poate functiona o institutie cu 80 de persoane. In plus, exista recomandari din partea BCE ca in tarile in care sistemele financiare nu sunt mari,cazul Romaniei, sa unificam aceste supravegheri", a explicat Mugur Isarescu.

"Ideile de la baza proiectului sunt : adaptabilitate, eficienta, mai putine functii de conducere, mai putina birocratie si coordonare cu BNR pentru a oferi o ancora de stabilitate si un sediu al materiei privind atat piata bancara cat si cea nebancara care evolueaza intr-un ritm pe care structurile politice nu-l pot egala", a adaugat premierul Ponta.

Foarte multe detalii nu sunt cunoscute, urmand ca detaliile sa fie discutate la nivelul Guvernului. Se stie insa cert ca bugetul alocat va fi mai mic decat suma celor 3 bugete ale institutiilor luate separat.

"Nu facem Autoritati dupa oameni, ci numim oameni dupa ce formam institutia. Vom face propuneri Parlamentului si voi solicita sfatul inclusiv al Guvernatorului. Iar eu de regula urmez sfaturile primite. Nu va fi o autoritate tehnica, iar cel din fruntea ei trebuie sa fi avut legatura cu domeniul financiar. Vom vedea daca adoptam calea OUG . Avem nevoie de o miscare rapida, iar Parlamentul va modifica ceea ce e de modificat. Maine se prezinta in Guvern forma finala si proiectul va fi adoptat de viitorul Guvern", a mai spus Ponta.

La randul lui Guvernatorul s-a aratat inca o data, optimist cu privire la 2013. " Ajustarea din ultimii 3 ani a fost masiva- de 7-8 % din PIB, una dintre cele mai mari pe care le-a avut Romania vreodata. Incepem 2013 cu Romania iesind din randul tarilor cu deficit fiscal excesiv. In 2013 va trebui sa fim chibzuiti pentru a nu mai fi nevoiti sa strangem surubul. Cu o mai buna absorbtie a fondurilor europene eu cred ca Romania are sanse sa aiba crestere economica importanta indiferent de ceea ce se intampla in Europa", a mai spus Guvernatorul.

Context:

Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara, potrivit Mediafax. Guvernul a initiat un act normativ prin care vrea sa unifice intr-o singura institutie comisiile de supraveghere a pietei de capital (CNVM), a asigurarilor (CSA) si a pensiilor private(CSSPP)

Actul normativ a fost trimis spre consultare si avizare Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private iar conducerea institutiei va da un aviz favorabil, potrivit reprezentantilor CSSPP.

In prezent, sefii celor trei comisii sunt numiti de Parlament in functie de criteriile si apartenenta politice si nu de experienta profesionala.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare ASF, se infiinteaza ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, care isi exercita atributiile potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, prin preluarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. ASF are sediul central in municipiul Bucuresti, str. Foisorului, sector 3 (sediul actual al CNVM - n.r.) si isi poate deschide reprezentante in orice alta localitate de pe teritoriul Romaniei in functie de necesitati", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

Vezi in atasament proiectul Ordonantei care se va discuta miercuri in Guvern