UPDATE 17.11 "Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri hotararea privind actualizarea impozitelor si taxelor locale si altor taxe asimilate acestora, precum si amenzilor aplicabile cu 16,05%, aferenta ratei inflatiei", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu. Potrivit acestuia, in urma aplicarii noilor taxe, veniturile autoritatilor locale vor creste cu peste 527,73 milioane de lei. Zaharescu a precizat ca aceasta indexare se aplica "peste tot", la toate autoritatile locale.

UPDATE 14.32: Guvernul a decis cresterea taxelor si impozitelor locale cu 16,05%.

Executivul a introdus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri un proiect de hotarare privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale. Este un proiect prin care se poate aproba cresterea de la 1 ianuarie 2013 a impozitelor pe cladiri si terenuri, al amenzilor si al celorlalte taxe locale. Guvernul a mai incercat si in luna octombrie sa introduca acest proiect, insa a starnit controverse, motiv pentru care a fost retras de site-ul Ministerului Finantelor. Proiectul de atunci prevedea cresterea impozitelor si taxelor locale cu 16,05%, procentul de crestere reprezentand rata inflatiei din perioada 2010-2012.

Potrivit explicatiilor Ministerului Finantelor din luna octombrie, rata medie a inflatiei inregistrata pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel inregistrandu-se in anul 2010 (rata medie a inflatiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de crestere a TVA de la 19% la 24%.

In luna octombrie, cand a aparut acest proiect pe site-ul Ministerului Finantelor, premierul Victor Ponta s-a aratat "enervat". "La Ministerul Finantelor este ca in "D'ale Carnavalului", de Caragiale", a declarat premierul. Prim ministrul a facut aceasta declaratie in urma informatiei conform careia in 2013 va fi o majorare a taxelor si impozitelor: "O data la 3 ani, autoritatile locale au voie sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Daca vreo primarie are nevoie de bani poate majora taxele locale in functie de inflatie. In afara de cota unica, pe care am stabilit-o cu colegii liberali si ramane 16% - nu avem in vedere alte cresteri de taxe si impozite".

Premierul a recunoscut ca s-a enervat pentru ca nu a fost consultat de ceea ce a aprut pe site-ul Ministerului Finantelor: "Ceea ce a aparut pe site, si sigur ca m-am enervat foarte tare ca nu am fost consultat si ca n-au explicat ei ceea ce explic eu acum, este dreptul legal al primarului ca, odata la trei ani, sa mareasca daca vrea taxele locale. Aici vorbim despre autoritatea si autonomia locala si de Legea finantelor publice locale".

A continuat mentionand ca Ministerul Finantelor Publice nu stia cine a pus informatia pe site: Cand am vazut stirea, caci eu n-am vazut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu si am spus: "Domnule, ati innebunit, ce aveti?". El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe Liviu Voinea. Il suna pe domnul Liviu Voinea care spune "nu stiu nimic". Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca "intr-o scrisoare pierduta". Dupa care, m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum v-o descriu eu".

Aceste taxe si impozite vizeaza impozitul pe cladiri si pe terenuri, impozitul pe mijloacele de transport, impozitul pe spectacole, taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor etc.