Guvernul a decis sa permita primariilor cresterea impozitelor si taxelor locale cu 16,05% de la 1 ianuarie 2013
UPDATE 14.32: Guvernul a decis cresterea taxelor si impozitelor locale cu 16,05%.
Executivul a introdus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri un proiect de hotarare privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale. Este un proiect prin care se poate aproba cresterea de la 1 ianuarie 2013 a impozitelor pe cladiri si terenuri, al amenzilor si al celorlalte taxe locale. Guvernul a mai incercat si in luna octombrie sa introduca acest proiect, insa a starnit controverse, motiv pentru care a fost retras de site-ul Ministerului Finantelor. Proiectul de atunci prevedea cresterea impozitelor si taxelor locale cu 16,05%, procentul de crestere reprezentand rata inflatiei din perioada 2010-2012.
Potrivit explicatiilor Ministerului Finantelor din luna octombrie, rata medie a inflatiei inregistrata pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel inregistrandu-se in anul 2010 (rata medie a inflatiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de crestere a TVA de la 19% la 24%.
In luna octombrie, cand a aparut acest proiect pe site-ul Ministerului Finantelor, premierul Victor Ponta s-a aratat "enervat". "La Ministerul Finantelor este ca in "D'ale Carnavalului", de Caragiale", a declarat premierul. Prim ministrul a facut aceasta declaratie in urma informatiei conform careia in 2013 va fi o majorare a taxelor si impozitelor: "O data la 3 ani, autoritatile locale au voie sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Daca vreo primarie are nevoie de bani poate majora taxele locale in functie de inflatie. In afara de cota unica, pe care am stabilit-o cu colegii liberali si ramane 16% - nu avem in vedere alte cresteri de taxe si impozite".
Premierul a recunoscut ca s-a enervat pentru ca nu a fost consultat de ceea ce a aprut pe site-ul Ministerului Finantelor: "Ceea ce a aparut pe site, si sigur ca m-am enervat foarte tare ca nu am fost consultat si ca n-au explicat ei ceea ce explic eu acum, este dreptul legal al primarului ca, odata la trei ani, sa mareasca daca vrea taxele locale. Aici vorbim despre autoritatea si autonomia locala si de Legea finantelor publice locale".
A continuat mentionand ca Ministerul Finantelor Publice nu stia cine a pus informatia pe site: Cand am vazut stirea, caci eu n-am vazut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu si am spus: "Domnule, ati innebunit, ce aveti?". El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe Liviu Voinea. Il suna pe domnul Liviu Voinea care spune "nu stiu nimic". Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca "intr-o scrisoare pierduta". Dupa care, m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum v-o descriu eu".
Aceste taxe si impozite vizeaza impozitul pe cladiri si pe terenuri, impozitul pe mijloacele de transport, impozitul pe spectacole, taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor etc.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
mare e gradina ta, Doamne!
Vor uita , azi, ce au reprosat fostei guvernari alaltaieri si ieri si vor face maine aceleeasi greseli ( ridicate la rang de nemernicie, de data asta).
vad ca se cunoaste si suma ce trebuie incasata, dar ce te faci cu primariile care au marit an de an impozitele si taxele locale? acum trebuie sa le mareasca cu 16.5 % obligatoriu sau eventual cu o anumita diferenta, in cazul in care aplicat deja mariri...
dar cu salariile bugetarilor cum ramane, colonele? dar cu bonurile de masa? dar cu tichetele cadou? dar cu indemnizatiile unor revolutionari? pai nu promitea tonta, nu trambita in fiecare zi campeanu ca de la 1 ianuarie va fi lapte si miere? sau asta era numai de dragul votului? de sapte luni promit orice, dar numai dupa 1 ianuarie... anul pastelui cailor...
multi prosti in tara asta...
As fi de acord cu cresterea impozitelor in momentul in care statul va demonstra ca face ceva util cu banii de taxe pentru cetatean si nu ii fura cu tupeu. Abia atunci putem discuta. Pana atunci, din moment ce eu nu vad nimic facut de stat util in tara asta, orice crestere de taxe este un furt din buzunarul meu.
Cui ii pasa ca tu muncesti ? Viata nu este dreapta. Nu trebuie sa-ti demonstreze nimeni nimic, pentru ca nu ti-a demonstrat nici ca meriti banii pe care i-ai primit in ultimii ani.
in conditiile astea s-ar putea anula votul? ..daca uslamu n-ar mai avea sustinere ? :))))
P.S. Nu gandi acum la nivel individual, gandeste la nivel de procent din populatie (platitori/milogi). Stai sa vezi ce distractiv va fi. Si nu pleaca cei care muncesc pe nasturi, pleaca cei care muncesc pe bani. Pentru ca pot.
Asa e cand avem ura de clasa, intotdeauna si fara exceptie suntem pedepsiti si se intoarce impotriva noastra. Pentru ca suntem plini de ura impotriva celuilalt.
- Cresetrea Euro pana la primavara la ca.
6,50 Ron
- punerea presei anticomuniste pe Index
- schimbarea Constitutiei in favoarea baronilor USL.
- distantarea de CE si NATO
- Monitorul oficial va fi gazeta USL 100%
- samd...LOGIC,NU??
nationalizarea caselor si firmelor
scoaterea in afara legii a pdl
ca doar au venit comunistii la putere
- intonarea imnului la inceperea lucrarilor in parlament si a Internationalei la sfirsitul lucrarilor
- aplauze permanente la orice cuvantare despre dusmanii poporului
- introducerea ecusoanelor si bentitei pe cap in invatamant
- predarea obligatorie de hirtie, sticle, borcane
- ore de munca patriotica pentru constructii pe care le vor valorifica USL asii mai tarziu
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13793401-guvernatorul-bancii-angliei-2013-putea-razboaielor-valutare-intre-marile-economii.htm
este o parghie de crestere a exporturilor si limitare a importurilor, deci de scadere a deficitului de cont curent si incurajare a economiei locale.
saracirea populatiei e temporara. in anul urmator, daca economia creste, ajutata si in acest fel, salariile vor creste cu inflatia anului anterior. asa a fost tot timpul in perioada 1990 - 2004, iar in 2004 - 2008 salariile au crescut mai repede decat rata inflatiei.
Ca USL-ul s-a facut portavocea poporului. Ba i-a scos in strada ba i-a chemat la referendum, etc.
Pe de alta parte poporul a decis sa avem 300 de parlamentari, acum o sa avem dublu.
raspunsul este da, pentru ca este spre binele lor. poti sa-i intrebi si pe nemti caci euro este mult mai slab decat marca : ii deranjeaza ?!
Si daca tot ne batem in link-uri ia de-aici:
http://www.finantistii.ro/economie/ponta-austeritatea-nu-asigura-dezvoltarea-si-deci-nu-poate-salva-europa-75250
Da, plagiatorul declara asta in 30 sept 2012. Esti intr-o mare eroare ori tu ori el.
poate nici nu este nevoie de scaderea leului.
sunt 2 solutii la criza : austeritate pe de o parte, si inflatie/devalorizarea monedei pe de alta parte.
fiecare o alege pe care vrea, in economie nu exista "unica solutie". fiecare are avantaje si dezavantaje.
doar ca cine a aplicat austeritatea a luat-o in freza pana acum.
dar poate nu este nevoie de nici una, vom vedea in continuare.
Ponta zicea acu 2 luni ca austeritatea e rea. Acuma o implementeaza incet incet.
Cine sa ii mai dea jos acum ca au puterea absoluta?
Si tu imi vorbesti despre scaderea leului...
Cresterea de taxe in schimb ii afecteaza pe oamenii cinstiti care muncesc si isi platesc darile. Dari care se duc in profitul celor care fura apoi din bugetul de stat.
Capisci?
nu e nici o tragedie, nu e nici austeritate.
"investitille de stat" sunt doar pentru hoti.
Mai invata ceva economie. Sau Ponta a plagiat de la tine declaratiile astea? De aia sunt ambele la fel de valide?
bre, ma lasi cu "statul investitor" ?!
investitiile altii trebuie sa le faca, de exemplu petrom, mercedes, etc.
si autostrazile poti sa le faci cu privati.
You got that englishman wanabe?
oricum, dupa cum ai vazut si tu, nu e suficient sa-l inchizi pe nastase.
acuma poate intelegi ca doar asta si doar cativa km de autostrada nu putea sa le adus nimic bun pdl-istilor.
Nastase a fost condamnat. A luat mai putin decat unul care fura o paine de la un magazin. Desi a furat de ii ajunge si stra-stranepotului lui sa traiasca fara grija zilei de raspoimaine. Trebuia inchis si Videanu, si Dragnea, si Voiculescu (dar si-a dat demisia pentru a bloca procesul juridic) si lista continua la infinit. Asta datorita legislatiei. A Consdtitutiei lui Iorgovan, ex-membru PSD, Constitutie votata cu mari fraude electorale in urma unui referendum intins pe 2 zile. O Constitutie facuta de ei pentru ei. Si asta spune tot. In loc sa te uiti doar la perioada de dupa 2004, eu iti sugerez sa te uiti la perioada 1992 -2004 cand au fost girate cele mai mari hotii din tara aceasta, unele dintre ele fiind supra-semnate de domnul Victor Viorel Ponta din postura de sef al Corpului de Control al Guvernului. Fara semnatura lui toate marile privatizari de succes (Petrom, Arpechim sunt 2 exemple mai mult decat sugestive) nu ar fi putu avea loc. Uita-te in spate si apoi mai discutam.
s-a furat ca-n codru,
dar nu ponta a fost de vina ca s-a privatizat petromul. a fost o licitatie si aia au venit, omv adica. cui altcuiva puteai sa vinzi o societate care in acel moment producea pierderi de sute de miliarde de lei vechi ?!!!
si nu era treaba corpului de control sa verifice o privatizare in care semnataraul era guvernul, iar vanzarea s-a aprobat in parlament. fii sigur ca nu a verificat privatizarea petrom pentru ca nici nastase (premierul de atunci) nici altcineva nu avea motive sa-i ceara aceasta verificare.
pui botul la toate vrajelile pdl-iste ?! nu te-ai saturat de ele ?! vrei sa batem campii in loc sa discutam solutii serioase ?!
pa !
Iar apararea pe care o faci lui Ponta este complet degeaba. Seful Corpului de Control daca spune ca o anumita privatizare, tranzactie etc facuta de guvern nu este una corecta, procesul se suspenda. Exact ca si atunci cand se intocmesc o serie de acte in baza unui act fals. Documentele respective sunt automat lovite de nulitate. Deci daca Ponta spunea ca vanzarea Petrom este o afacere paguboasa pentru stat, procesul de vanzare se anula. Si explica de ce acum o luna Nastase a declarat ca vanzarea Petrom a fost o greseala si ruga sa nu repetam greseala cu vanzarea Oltchim? Ambele privatizari s-au facut pe 2 lei si 30 de bani, in urma unui management dezastruos. Pai daca am fi avut interes sa vindem pe bani frumosi ne puneam intrebari de ce merge doar pe minus. Se verificau procesele de achizitii si se punea managementul la plata pierderilor nejustificate. Si angajam cu un salariu european un manager privat. Sunt atatea exemple de secretare ale oamenilor politici care sunt membre AGA in diferite unitati de stat. Ce experienta au acele persoane? In afara de faptul ca au genunchii rosi de cat s-au frecat de mochetele birourilor acelor oameni politici nu stiu nici cum le cheama desi se uita in buletin.
Cu alte cuvinte nu pun botul la vrajelile pdl-iste. Din partea mea sa arda toti. Dar nu imi place cand vad niste lepre comuniste care nu au curajul sa isi asume propriile greseli si arunca pisica in gradina vecinului.
Leul plăteşte preţul tâlhăririi politice şi economice din România. La polonezi, zlotul a pierdut numai 2,6%
Cresterea euro e o chestiune la fel de logica ca si cresterea impozitelor. Sa nu uitam ca romania a contractat cele mai mari imprumuturi din istoria FMI (!!!) sub guvernul BOC. Dar nici macar boc nu e vinovat, a fost obligat de faptul ca romanasii nostri s-au ploconit la banci sa-si ia plasme si BMW-uri pe credit, si cand a venit criza era sa dam in colaps.
Deci, cauzele trebuiesc cautate mult mai adanc. Dar cred ca deja am pretentii cam mari de la voi.
Sa-ti explic pe inteles. Daca ai muschi si te cheama van damme poti sa ai datorie cat vrei, ea nu reprezinta nimic pentru tine ca tu fiind smecher poti folosi forta pentru a obtine ce-ti doresti. Daca esti si prost si schiop, s-ar putea ca pentru o datorie f mica sa vina van damme si sa-ti dea un pumn fatal.
Datoria romaniei este foarte mare pentru ca s-a indatorat intr-o moneda asupra careia nu are controlul, spre deosebire de germania,franta, SUA, etc, chiar si grecia.
Dar nu mai dezvolt, cum am spus mai sus nu am pretentia sa inteleaga multa lume
Nu, nu poti! Iata rezolvarea: poti sa ai 2-3-4-5 apartamente care sa stea goale si sa platesti o suma derizorie impozit pe ele+16%, in timp ce altii stau in strada!
Asa, da!
Guvernarea e ceva mai complex.
Vorbeam cu mama zilele astea si imi zice: “de ce te tot chinui, lasa-i doi ani si apoi vom merge si vom cumpara proprietati in Romania la jumate pretul la cat sunt acuma. treaba lor”.
Toata saptamana m-am gandit la conversatia cu mama mea si sa stiti ca are dreptare. E dureros de adevarat. Veti vedea in perioada urmatoare ca nimeni nu mai imprumuta Romania, o tara corupta pana in maduva oaselor. O tara in care pana si prim ministru este un hot notoriu.
De unde credeti ca for face rost de bani ca sa acopere ce vor fura si ce au furat ei? Din taxe si impozite bineinteles. Cum de la cine? De la romani. Care romani? Cei ramasi in tara bineinteles. Cei care au votat 60% USL.
Mai vortim intr-un an sau doi si o sa ii intreb de sanatate pe cei care au votat USL. Sunt foarte curios. Pana atunci le doresc la romani numai succese si spre un viitor glorios cu partidul stat, USL
Adrian US
Asta e chiar tare !! In timp ce halpaneai o friptura argentiniana cu vin rosu, ai avut o sclipire de intelegere despre cei care mananca ceapa cu mamaliga. Hraac, hac, ptiuuu !
Adrian US
Uita-te pe mapamond si auzi....austeritate,austeritate,austeritate...
Asta inseamna taxe,taxe si iar taxe.
Impozitul pe propietati(case,terenuri,etc)+averi este cel mai mic din Europa.
Din 1990.
Daca vrei sa nu ai taxe...mergi in Bahrein.
Sapi un wc in curte si dai de petrol.
Este cea mai rudimentara metoda de a 'coafa" un buget...
Ceea ce ilustrii tai conducatori au facut..
E mult de discutat...dar trebe sa si pricepi...si sa ai si ceva scoala...nu taste-clapaceala...
Faptul ca au taiat este foarte bine. Nu vad nici o problema in asta, intotdeauna dupa dezmat economic vine o perioada de ajustare (adica de taieri). Este un ciclu simplu in economie. Faptul ca la noi s-a resimtit asa de tare este alta poveste, multumeste-i la tariceanu pentru asta (nu iti explic de ce, sunt sigur ca ai destula scoala sa intelegi).
Ca idee, eu doar l-am combatut pe cristian_n care inca nu a inteles niste chestii simple, face propaganda aiurea.
in fiecare an, cu toate taierile de salarii si cresterile de taxe ,s-au cheltuit mai multi bani, conform bugetului consolidat, astfel :
total cheltuieli 2008 : 189121.7 mil.
total cheltuieli 2009 : 193025.4 mil.
total cheltuieli 2010 : 201903.6 mil.
total cheltuieli 2011 : 205403.6 mil.
cheltuielile statului nu au scazut niciodata. ele au crescut tot timpul.
zici tu ca: Cresterea taxelor sau impozitelor, este cea mai rudimentara metoda de a "coafa' un buget, corect pana aici nu?
Buuun. Atunci cresterea impozitelor locale ce fel de metoda este (indiferent de ajustare la inflatie sau nu) ? nu tot rudimentara? - presupun ca stii acest lucru deja- Taxele locale sunt un capitol din bugetul consolidat. Cresterea taxelor locale inseamna redistribuir mai mici ca si sume din bugetul consolidat.
Daca esti asa de priceput - nu in postari si arogante - spune-ne cu cuvintele tale ce reprezinta ajustarea la inflatie 9in cazul nostru) crestere sau ramanere in palier??
Daca tot te apuci si comentezi sau vii cu elucubratii pe net, nu fii atat de arogant. Aroganta este un fel de caciula a prostiei. Ai impresia ca esti mascat dar sa stii ca izul nu se propaga ci persista.
Asta am zis?
Te roooog,da laic,like adica...
As numi asta ipocrizie daca ai sti ce ti se intampla, dar eu nu cred ca stii. Televiziunile au reusit sa te spele in intregime.
http://www.finantistii.ro/economie/ponta-austeritatea-nu-asigura-dezvoltarea-si-deci-nu-poate-salva-europa-75250
Acuma voi il contraziceti dar totusi il sustineti, nu?
Logica? La ce ne trebuie?
Toata lumea se raporteaza la ultima luna si-si zice "ce bine ca mi-a marit venitul"....
primele trei s-au intamplat ...acum nota de plata
Pasul patru ar fi suntem f.tuti si dupa aceea tot noi platim.
Este mai corect si mai actual nu??
Stima noastră și mândria!!!
Bravo Români! Acum aveți ce-ați votat!
Foaie verde de dudau
L-am votat mult pe Miorlau
[Sa-l votam pe Cacarau]
Si deja ne e mai .... bine!
Daca ar fi dupa Ponta si Crin cu siguranta ar scadea taxele ...
Nu-mi fac nici o grija ... dupa nominalizarea primului ministru va incepe sa curga lapte si miere in fantanile din intreaga tara.
Europenii vor veni spasiti sa-si ceara scuze in fata lui "za mazar end za fazar ..." pentru atitudinea promarinareasca din vara.
Economia Romaniei va atrage investitii majore de capital, bugetarii vor primi lefurile marite de cate ori va dori guvernul ... iar celor de la PDL ... le vom lua totul ...
Toti romanii mai putin ofticosii de la ARD vor avea palate precum domeniului lui Dragnea ... iar Bentley isi va deschide o fabrica in Valcea ca sa acopere cererea in crestere ...
of of of ... ma duc sa imi iau pastilelel. sunt din alea de care ia si Crin ...
in 2013 guvernul USL va "reintregi" si preturile, la carburanti, apa, gaz, energie electrica si alimente.
Domnisoara care scrie articolul nu stie cine a fost la guvernare in 2010-2011?? Cum sa comita o asemenea gafa???
Adevaratul motiv pentru care Guvernul mareste taxele este pentru ca trebuie sa ii multumeasca pe cei care striga din ce in ce mai tare ca vine Apocalipsa acum ca a castigat USL.
Taxele vor creste de la 1 ian din cauza tiranului. Este evident pentru orice om normal .... care in aceste zile ar trebui sa isi comande o masina sport (la promotie) avand in vedere cei 970 de km de autostrada USL - anul victoriei si pretul benzinei prognozat la 4 RON/litru.
Iar v-ati luat un minus la salar, tovarasi.
Sa va explic: aceiasi valoare x se va scade si din salariul vostru si din al meu. Sa zicem un 1% din al vostru si 0.1% din al meu. Hahahahahahahahahahahaha. USL is the future :)
sa vezi atunci baroni, vor fi "baroni regionali", nu locali ca acum !
Toti milogii se gasesc sa comenteze despre altii. Incredibil.
Asa ca shush, nu generaliza. Voi aia care sunteti cu USL nu platiti nimic si vi se pare ca impozitele sunt pentru fraieri.
eu chiar m-am referit explicit la cei care nu 'produc' nici un ban si mi se pare incredibil ca cineva mai crede azi ca n-ar fi liber cel putin 5-10% din fondul locativ.
Eu zic sa iti mai citesti postarile apoi sa ma combati ca altfel ne intelegem ca turcul cu pistolul.
Ia vezi-ti tu de proprietatile tale, muncite si platite de tine, cu credite pe zeci de ani, si nu te mai uita in traista altora. Ca au, ca n-au, ca nu dau..... toti muriti fix de grija altora.
Primariei si statului le tot dam 80% dinn veniturile brute, per total, si in loc de imbunatatiri, primim an de an noi probleme, drumuri tot mai proaste si in general servicii tot mai proaste.
Chiar as ruga statul roman sa renunte la aproape tot, sa ramina cu infrastructura, justitia si armata, in rest ne descurcam singuri mult mai bine in privat.
Sa incerce si ei sa se descurce intr-un buget limitat, si eventual sa faca economie. Notiunea asta, economie, restringere, exista numai pentru noi?
de ce ai asteptat 22 de ani si acum iti propui sa mai astepti 2 ?
Am o vaga impresie ca asta este numai inceputul, o sa vina altele si altele, asa ca sa simtim ca il dam jos pe dictatul Basescu.
"curata" bugetele si de unde bani de pensii si salarii ?
Nasol moment, misto coliva...
Daca toata lumea si-ar face treaba cum trebuie, am avea destui bani la bugetul de stat pentru o gramada de chestii. DAR..asta presupune ca oamenii din primarie sa nu mai plimbe hartii ci jumatate din ei sa fie inlocuiti de software, politistii sa isi miste fundul din birouri, inspectorii financiari sa nu ma accepte spagi cand fac verificari la firme iar noi sa nu mai acceptam sa subventionam sistemul de stat pentru nimic.
Deci, ne intoarcem la vechea problema: bani sunt, dar nu ajung unde trebuie, pentru ca asta presupune ca unii sa isi faca treaba corect, pana la capat, zi de zi.
Aceasta crestere o sa-i usture cel mai tare exact pe cei care au votat USL.
Pt ca este cunoscut profilul electoratului USL: Batran si de la tara.
Or tocmai cei de la tara sunt cei care au terenuri pe care platesc impozit.
Da-i bataie coane Ponta!
Ca vine si scadenta. Mai repede decat iti imaginezi!
Daca la referendum v-ati laudat cu peste 7 milioane de sustinatori ai USL, iata ca acum, duminica, abia de ati avut 4 milioane de sustinatori.
Acum, mariti taxele si impozitele. Sa vedem cum veti mai sta cu "sustinerea poporului" prin primavara lui 2013!
"No man survives when freedom fails,
The best men rot in filthy jails,
And those who cry 'appease, appease'
Are hanged by those they tried to please."
Urmeaza aplauzele si scandarile in rest numai de bine.
insa cei ce-au tacut atunci, (sau au laudat), acum n-ar mai trebui sa deschida gura!
exemplul tau cu bugetarul cu 4 clase: masura corecta - da-l afara/schimba-l cu unul mai bun/orice altceva punctual si de bun simt.
eu am enumerat medici,profesori-grad inalt de pregatire si scolarizare, smurd/pompieri - grad mare de risc, pensionari - ma refer la cei ce o parte din venit de fapt nu l-au primit timp de 50 de ani de munca, pentru a avea o batranete normala. si exemple ar mai fi, numai sa am cui sa i le dau. tva-ul marit care l-am platit cu totii.
ma refer la alternativa: autoritatile sa se puna pe treaba (eee, a fost greu, ar fi necesitat sa munceasca, nu sa taie de la altii), sa creasca gradul de colectare a taxelor, asa, cam la nivelul bulgariei, nu mai sus, sa nu se speteasca muncind. stiai ca ar fi fost suficient atat? treaba cu gradul de colectare e valabila si pentru actualii - eu ii critic pentru asta. dumneavoastra ... liniste!
"ne-au tinut la suprafata" ? pe cine? pe profesor? pe pensionar? si multi altii. au fost bagati sub apa. aaa, ca sa se catere pe ei altii sa stea la suprafata? da, cine-i mai cocos. sau prin preajma lui.
succesuri!
unora le lipseste.
succesuri!
P.S. Un simplu google te va ajuta (daca vrei sa fi ajutat).
gata, ma retrag si din discutia asta.
scrie ce vrei. (oare nu poti schimba dimensiunea fonturilor? majusculele/urletele nu inlocuiesc argumentele. nici logice nici morale)
P.S. Eu zic ca a fost o masura buna taierile la profesori: tinand cont de ce rebuturi au iesit din scoala, si-au cam luat banii degeaba. Sa fi iesit in strada sa urle ca nu au parghii sa controleze elevii, atunci puteam discuta. Ca ies in strada pentru bani....cui ii pasa? Nu si-au facut treaba de multi ani, nu de ieri de azi. De asta vedem rebuturi la greu. Dar trebuia sa taie in principal la universitari nu la cei din preuniversitar. Acolo era mai important sa taie.
Inainte de toate, faptul ca avem acum 588 de parlamentari in loc de 471 se datoreaza modificarii legislatiei in perioada in care la putere se afla ghiciti voi cine! Iar faptul ca s-au cheltuit milioane de lei pentru un referendum in care poporul a hotarat cu o majoritate covarsitoare parlament unicameral cu 300 de parlamentari si ca nu s-a tinut seama de asta la alegerile acestea este din vina tuturor politicienilor! Se aude, "Avocatul Poporului" sau si tu esti tot al lor?
principiu: foloseste acelasi etalon penru judecarea tuturor!
vezi catastrofala o ajustare cu inflatia (nu justificata? ca inca suntem in criza, avem nevoie de bani. sau nu?) iar alte masuri (nu le mai enumar, ca "nu inteleg nimic din ele", deci evit sa ma enervez) nu?
e necesara taierea salariului pomierului?
zi-i te rog asta cand iti ia foc casa!
succesuri!
Pur economic: Daca eu de azi castig mai putin, ar trebui sa platesc la fel de mult toate serviciile/produsele pe care le plateam cand aveam venitul intreg? La unele poate trebuie sa renunt. Primele la care renunt sunt cele care nu imi sunt vitale. Este posibil sa renunt exact la pompier, sperand ca nu mi se intampla mie. Sau daca am alarma si contract de paza cu o firma, poate renunt, si raman cu speranta ca nu se intampla si cu frica, ca daca se intampla sunt terminat. Sau poate incerc sa negociez un cost mai mic. Firma de paza, daca o sa vada ca o mare parte din clienti renunta ca nu isi mai permit serviciul asta, o sa incerce sa supravietuiasca. Or sa mai reduca din personal, cheltuieli si probabil or sa scada si preturile.
Sunt destul de multe firme in lumea asta care in timpul crizei au acceptat taieri de salarii decat sa ramana fara job. Stiu un caz concret cu o firma din Germania in care angajatii au fost de accord sa lucreze mai multe ore pe satamana, pentru acelasi salar, asta pentru a fi mai comepetitivi sis a nu isi piarda clientii.
Emotiale/Imagine: aici ma refer la cum percepe lumea aceste servicii publice. Sunt convins ca nu toti bugetarii sunt corupti sau incompetenti, dar cei cativa care sunt dau aceasta imagine. Va fi foarte greu sa scape de ea. Dar e treaba lor sa faca asta. Nu e treaba celui care plateste un serviciu sa schimbe imaginea.
deci nu am fost in situataia in care au scazut veniturile, prin urmare nu era necesara reducerea cheltuielilor.
de altfel cheltuielile la bugetul consolidat au crescut an de an din 2009 incoace.
Apoi sunt cei care cer. Costul neofical a unei operatii pe cord este cam 1000 eur. Crezi ca medicul respective o sa fie de acord sa castige sa zicem 1500 eur/luna? Daca face 4 operatii pe luna are un venit de 4.000. Uitate un pic in jur si te rog sa imi zici cum o parte din bugetari, in special sefi de spitale, medici celebri, directori de scoli, primary, au case si masini scumpe, dar veniturile lor sunt mici? Acum cum crezi ca se uita cel din privat bugetari? Se uita urat. Se uita urat, pentru nici el nu are. Cat timp a avut, nu si-a batut capul. Dar acum il doare. Il doare si capul si stresul ca nu mai are atatia bani.
Invatamant: Daca ma uit la profesori, recunosc ca imi pare rau pentru ei. Eu zic ca si-au batut joc de ei in primul rand cei care le conduc sindicatele.
Daca ma uit la invatamant ca ansamblu: consider ca nu isi merita banii. Ce zici de rezultatele la bac? Cum au ajuns acei elevi la examenul de bac? Stiu cu ce nivel de pregatire ies absolventii din facultate. Zic asta pentru ca am angajat oameni. E destul de frustrant sa vezi 15-20 proaspeti absolventi ca sa poti sa angajezi unul. Acum vreo 5 ani, puteam sa aleg unul din 5. Vrei sa platesc mai mult pentru serviciul asta?
Parinti nu sunt profesori, sunt tarani, muncitori, doctori, ingineri... Ei le transmit copiilor lor un set de valori. Profesorii transmit si ei valori la copii. Oare cum se va comporta un elev in viata, cand el a obtinut rezultate bune la BAC prin copiere?
Oare ce intelege un elev de 16 ani? cand PM-ul este acuzat de plagiat?Iar persoana insarcinata sa conduca invatamantul, zice ca nu are metode legale de a ii anula PM-ului doctoratul (recunoscand indirect ca Ponta a plagiat)? Oare adolescentul nu va ramane cu ideea ca furtul/copiatul nu este un lucru asa rau? Acuma ce sa faca parinti? Nu cred ca o sa le fie usor sa le transmita valori de genul corectitudine.
Reprosurile cele mai dese pe care l-am auzit din partea celor din invatamant, este exact asta: Parintii nu ii invata pe copii ca trebuie sa invete, sa fie respectuosi, etc.
Ar dori ca parintii sa le transmita aceste valori, dar tot ei ii lasa sa copieze la BAC.
Sunt parinti care incearca sa transmita aceste valori, dar sunt unii care au adoptat valorile promovate de Andronescu si Ponta.
Sunt vehement impotriva lui Ponta, in cazul acestui plagiat, deoarece o generatie cu educatie necorespunzatoare, aduce efecte negative pe termen lung, si foarte greu de schimbat.
Numa bine
Acum sa te gandesti cum se simte cel care are brut 8.000 si plateste de 440/luna si beneficiaza de acelasi serviciu de sanatate ca si cel care plateste 110? Daca ar fi multumit de ce primeste ca serviciu, nu ar avea probleme ca primeste si altul din banii lui. Dar daca nu e multumit? Vrea oare sa mai plateasca? Poate ar prefer sa foloseasca cei 440 unde primeste un ceva mai bun. Nu tine faza cu solidaritatea. Dupa cum bine vezi.
O alta problema: Cati bugetari isi renoveaza casa/apartamentul doar cu firme, si cer factura si chitanta? Cati isi fac mobila la comanda si cer facture si chitanta. Toti bugetarii ar trebui sa cumpere doar cu chitanta. Asa se aduna o parte din banii pentru salariul lor.
Crezi ca o parte din bugetarii nu dau si ei o atentie la doctori?
la fel, la contributia platita pentru fondul de sanatate ar trebui sa iei in calcul si contributia angajatorului. in acest fel suma se dubleaza.
Eu cred ca multi din cei care au o mare parte din venituri la negru, cand o sa iasa la pensie se vor apuca sa zica ca trebuie sa ia din salariul altora ca sa primeasca si ei pensie mai mare. Or sa uite ca ei au plati cat mai putin. Nu o sa mai conteze. Or sa vrea doar pensie mai mare. Nu conteaza de la cine iau banii. Vine un guvern de stanga si zice, noi luam bani de la bogati si dam la pensionari. Si or sa fie si mandri de asta. E usor sa te pozezi ca un om care iti pasa de ceilalti, dar bagi mana in buzunarul altuia.
Nu cred ca contributia unei firme la fondul de pensii va fi calculata in pensia finala a angajatului. Eu cred ca banii astia sunt folositi pentru a avea bani de pensii, sa platim pensii dar nu au nici o legatura cu angajatul pentru care se plateste. Eu cred ca daca ar fi luata in considerare, ar fi pus procentul direct la angajat. La calcularea pensiei nu se ia in considerare procentul ci suma platita efectiv de angajat. Nu cred ca tine nimeni o evidenta separata cu cat a platit si angajatorul de-a lungul celor 40 de ani.
Dar cum ziceam nu stiu exact, o sa incerc sa ma interesez. Daca gaseti tu mai multe detalii te rog sa le postezi.
Numa bine
2. mai o cifra de luat in seama: cati ani in medie beneficiaza un om de pensie? (din pacate, nu aduna 10.foarte multi nu apuca pensia dar de platit au platit)
3. in principiu ai drepatate, ar trebui sa cumpere cu chitanta. toti, nu numai bugetarii. insa oamenii trec peste principiu si se uita in buzunar "cu chitanta costa 125 lei, fara e 100" si aleg sa plateasca 100. daca ar plati 125, cei 25 nu le-ar reveni inapoi, se cam subtiaza suma pana le vine inapoi, ia alte directii, etc. din pacate. stii asta foarte bine.
4. (tine de comentariul de mai sus, cu invatamantul). parerea mea: este (era inainte de amputari...) la un nivel cel putin mediu. te uiti la absolventii de bacalaureat? e partea rea. uita-te la olimpicii romani, (suntem in top?) la inginerii, medicii, etc romani din strainatate. (poate nu mai e valabil dar era: a doua limba vorbita la microsoft - limba romana) ca cei buni nu raman in tara e adevarat, dar nu profesorul ce i-au pregatit e de vina.
si tot asa, pot gasi multe exemple pozitive. oamenii astia, f multi, au avut alaturi profesori. si oamenii astia isi apreciaza profesorii. majoritatea celor ce critica (in bloc - aici e greseala) invatamantul, nu fac parte din "reusitele" sistemului. da, privindu-se in oglinda pot vedea rezultatele invatamantului si pot sa-l critice.
nu e vorba de dvs. sunt oameni mult mai mari (ca functii, ca in rest ... ) la care m-am referit.
Treaba unui sistem de invatamant este sa se ocupe de toti. Sa stii ca as fi foarte suparat daca copilul meu ar fi printre cei 50% care au picate bac-ul, iar notele lui de la scoala sunt pe la nota 8. Ceva nu a mers bine. L-am trimis la scoala sa invete si sa fie invatat. Bac-ul este examenul final. Crezi ca eu ca parinte, copilul meu o sa fie fericit ca avem rezultate fantastice la olimpiezi, dar eu sunt slab pregatit cand termin liceul? Ce facem cu cei care nu sunt buni pentru olimpiada? ii lasam sa ramana needucati?
Eu asa prefera sa fie educati bine cei 99% care nu sunt olimpici, decat sa ma 1% olimpici si 50% slab pregatiti.
Cei 50% slab pregatiti vor trebui sa se angajeze. Cam ce calitate or sa produca ei. Vrei tu sa o platesti?
Ce ai zice daca am avea un sistem de invatamant foarte performat, poate la microsoft, prima limba ar fi romana?
Depinde din ce parte te uiti :))
Plus ca invatamantul performant ar da automat mai multe varfuri.
si cu ce compari conteaza. de ex invatamant versus ... versus ce? agricultura? castiga invatamantul. politica? castiga detasat. sport? cultura? cercetare? industrie? justitie? si asa mai departe. daca etalonul e un fel de nota medie a tarii, invatamantul e peste. are culmi ce performeaza. si asta si datorita unor profesori. pe care daca-i critici in bloc, gresesti.
nu spun ca sistemul nostru e bun, ci doar am contrabalansat critica adusa in masa corpului didactic.
"Ce ai zice daca am avea un sistem de invatamant foarte performat, poate la microsoft, prima limba ar fi romana?"
da, ar fii grozav. dar hai sa pastram totusi niste limite. pe locul 2 nu-i bine? asa am putea spune ca nici un loc 1 nu-i suficient de bun ca nu-i detasat in fata locului 2. si nu neaparat am gresi.
insa nu suntem in situatia de-a vorbi despre asta fiind prea departe de asa ceva.
Legat de "din ce parte privesti" ma refeream la unde pui tinta. Mai sus sau mai jos. Depinde de fiecare.
Tot respectul pentru olimpici si profesorii lor.
Dar daca scoti aceasta situatie cu olimpicii, imi mentin punctul de vedere. Si anume ca sistemul nostru de invatamant este mediocru.
sunt impotriva diminuarii veniturilor profesorilor. le consider si asa prea mici.
acum cativa ani au crescut puternic salariile magistratilor/judecatorilor/etc
fara sa aiba performante. e drept, cu targetul de-a le avea.
a functionat? nu stiu, dar daca da, e experiment reusit, de ce n-ar merge si cu invatamantul?
de-a lungul timpului tari cu economie la pamant (din diferite cauze) au pornit relansarea cu invatamantul = domeniu strategic. si le-a reusit. nu doar dupa ww2. mai recent sinagapore, irlanda si multi altii. e loc de mai bine, cu implicare reusesti, nu cu taieri de salarii in bloc, cu inchideri de scoli, cu blamarea celor chiar incearca sa faca ceva (cati mai sunt. dar pusi la gramada cu cei ce nu fac, ca exista multi si din astia, recunosc)
Exact asta am incercat sa exprim in comentariile mele. Cand e vorba sa primim, nu conteaza de la cine primim. Nu ne intereseaza ce gandeste cel care plateste. Sa luam de la bogati.
Banii care vin in acest mod vin cumva anonimi, asa dintr-un sac.
In schimb cand platim noi, brusc nu mai suntem socialisti, nu ne mai pasa de taxe si impozite. Nu ne intereseaza doar sa ne iasa noua bine. Nu vrem sa dam bani in sacul ala, din sac vrem doar sa luam.
Nu ne gandim ca daca noi primim ceva, poate sunt altii care au nevoie sa primeasca.
Si uite asa suntem obisnuiti ca meritam banii aia, e dreptul nostru. Banii primiti astfel nu sunt munciti, nu sunt meritati. Ne vom obisnui doar sa luam, ca e normal sa luam de la cel care are. Nu ne intrebam: eu oare am facut ceva pentru cel care a dat banii, i-am multumit vreodata?
Si iaca asa incep oamenii care castiga bine sa zica: Eu dau la sac, dar nu primesc mai nimic in schimb. Ce ar fi sa gasesc o metoda sa nu mai dau nici eu la sac? Si ne miram ca nu sunt bani la buget?
Mi-am amintit de o discutie cu un cunoscut care e profesor.
Eu ma plangeam de nivelul scazut de pregatire al absolventilor de facultate, ca sunt ingrijorat de invatamanat mai ales ca urmeaza ca si copii mei sa inte in sistem. Profesorul ma zice: pai da-i la privat, iar la facultate ii trimiti in afara. Mi-a cazut fata.
Persoana respectiva are impresia ca sunt bogat. Probabil ca eu castig mult mai bine decat el, si daca nu sunt multumit de sistem, ce ar fi sa platesc in plus si sa apelez la alte servicii?
Asa ca i-am zis: pai daca trebuie sa platesc un sistem privat, ce ai zice sa nu mai dau bani la cel de stat?
Vezi cum unorara li se pare normal ca cineva trebuie sa plateasca? si ce conteaza ca tu este nemultumit? nu iti place du-te in alta parte.
Sper ca am fost destul de coeerent
Numa bine
Numa bine
- A venit maica pensia?
- N-a venit doamna!
- Pai de ce maica, ca ziceau ca o da de pe data de 7?
- Eh, or fi mintit doamna.
- Nu maica, ca asa a zis la televizor, la Antena.
Ati primit, ceea ce ati vrut!
Ha, ha, ha. ha, ha....
nu vrei mai bine sa-ti reduca salariul cu 25% tot anul ?!
Emblematic prin cinismul si dispretul fata de cei care au muncit, au invatat pt a lua o diploma este remarca mitomanului: "Ei asa-i, noi astia care plagiem suntem votati mai mult." Un popor indob...cit care se face frate cu hotul isi merita soarta.
Suntem un popor de tampiti care n-a invatat nimic din istorie.
L-ati v azut pe Boc jignind vreodata pe cineva? Pensiile nesimtite adica alea de peste 200-300 mil. erau meritate? Luati de la Ponta si USL!!
acum, pantalonii jos si aplecați-vă - pentru alifie nu a mai fost buget
Cine a scris articolul ar fi trebuit sa se informeze mai intai, dar nici premierul n-a facut-o in octombrie sau a intrebat niste "neavizati" :) . Ideea e ca in Codul fiscal exista, nu de ieri, de azi, 2 prevederi:
1. o data la 3 ani se actualizeaza nivelul taxelor locale prevazute in sume fixe.
2. nivelul legal poate fi suplimentat de catre consiliile locale cu pana la 20%.
Asadar, masura 1 e obligatorie, prin efectul legii, in timp ce masura 2 e optionala si tine de consiliile locale.
in cazul de fata s-a aplicat o lege in vigoare.
Ca e inflatia mare, ca de ce inflatia si nu altceva, ca de ce acum si nu inainte de alegeri, e alta discutie, va las pe voi s-o dezvoltati in continuare.
De ce a fost retras (in octombrie ) de pe site-ul MF un document care era legal si care trebuia promovat la acea data?
Nu este clar ca s-a urmarit ascunderea adoptarii deciziei de marire a taxelor locale pana dupa alegeri? Probabil ca multi naivi au crezut ca taxele locale nu vor mai fi actualizate pe perioada guvernarii USL (care probabil - dupa scorul de duminica - va dura cateva decenii,).
D-l Ponta s-a enervat in octombrie pentru ca i-a fost teama ca o sa se prinda votantii USL de smecherie. Nu trebuia sa se enerveze. Votantii USL nu viziteaza site-ul MF, ei urmaresc numai A3. Daca la A3 se va da o interpretare pozitiva acestei mariri nu va fi nici o problema. Cu asa sustinere "mediatica" peste 4 ani procentul USL are toate sansele sa creasca.
Asa ca...
Cheltuielile cresc, aparatul de stat creste pe vremea stangii, taxele cresc. Asa este condusa tara de stanga, ei cred in statul asistential, cel putin asa declama. Pentru ca in realitate banii se cheltuie catre ai lor. Pe ce ma bazez? Pe experienta ultimilor 23 de ani, din care 17 a fost fsn/pdsr/psd/etc la putere. Si daca ati uitat deja, iacata ca premierul are grija sa va reaminteasca. rapid.
Am vrut doar sa mentionez ca oricum cresterea asta era "pe teava" de anul trecut si ca oricum la 3 ani se face regularizarea taxelor si impozitelor locale.
Statul trebuie sa functioneze si taxele pe proprietate in Romania (chiar si ca procent) sunt mici. E mult mai bine sa fii proprietar decat salariat- unde platesti taxe la greu (am calculat 82% din salariul net se platesc taxe). E posibil ca USL sa impoziteze proprietatea pentru a putea suplini sumele necesare reducerii CAS (de exemplu).
Ati luat-o la mU...SL!
intrebarea e: se vor prinde oamenii? una-i sa vezi ca ti se taie din venit, alta-i sa platesti mai mult
eu zic ca atata timp cat nu le zice antena 3, n-o sa se prinda.
Doamne, ce ma bucur!
Daca s-ar fi votat nominal acuma penalii n-ar fi avansat in parlament pentru uca s-a folosit votul negativ, la gramada, numai usl sa fie