Doar 3 luni au trecut de la decizia bancii centrale americane de a cumpara obligatiuni ipotecare in valoare de 40 miliarde de dolari in fiecare luna. Ultima sedinta din acest an va aduce, conform estimarilor, o extindere masiva si nelimitata a programului de relaxare a politicii monetare. Renumitul program Quantitative Easing (QE) de stimulare a economiei va ajunge astazi la episodul lV, sunt de parere 98% din analistii intervievati de Bloomberg. Rezerva Federala finalizeaza in aceasta luna operatiunile Twist, sau inlocuirea obligatiunilor pe termen scurt cu cele pe termen lung, ce au drept scop reducerea dobanzilor pe termen lung, dar care nu modifica balanta de plati a institutiei americane, ajunsa la 3 trilioane de dolari, se arata intr-o nota a companiei Admiral Markets.

Presedintele FED, Ben Bernanke, a indicat recent masuri aditionale de politica monetara in cazul in care perspectivele din piata muncii nu se imbunatatesc. Analistii companiei de brokeraj Admiral Markets enumera 3 motive pentru care decizia de a extinde programul de la 40 la 85 de miliarde de dolari in fiecare luna prin achizitii de bonuri de trezorerie si implicit balanta de plati cu aproximativ 1 trilion pe an este foarte probabila: piata muncii nu a aratat imbunatatiri substantiale, cresterea economica in trimestrul lV nu este asteptata la nivelul trimestrului lll, iar varful fiscal de la inceputul anului pune in pericol revenirea economiei.

Pe de o parte, suportul neconditionat (QE) stimuleaza apetitul pentru risc si interesul speculativ al investitorilor prin devalorizarea dolarului. Pe de alta parte, economia americana si cea globala nu reactioneaza pozitiv la stimuli, insa renuntarea la printare si imprumuturi le arunca din nou in recesiune.

Reactia pietelor la decizia de astazi va dicta tonul pentru finalul anului si inceputul lui 2013, afirma specialistii in domeniu. "Pietele financiare au devenit dependente de stimuli si speculeaza de cateva saptamani o noua interventie. Daca FED dezamageste pietele, vom avea o reactie de aversiune, un declin de 10-15% al indicilor bursieri si un refugiu in dolari. O decizie asteptata provoaca o reactie limitata, cu perspective negative datorita avansului recent, iar daca Bernanke surprinde prin agresivitate va genera un nou val de optimism si foarte probabil un avans temporar de cateva procente al burselor", prognozeaza specialistii in piata de capital ai companiei Admiral Markets.