​Leul se tranzactiona in jurul orei 12 la un nivel de 4,5313 unitati in fata EUR, dupa ce marti se depreciase treptat pana la 4,5450/EUR inainte de a inchide sedinta la nivelul de 4,54/EUR. "Moneda locala a deschis sesiunea de tranzactionare de azi in intervalul 4,53-4,54/EUR si credem ca sunt posibile oscilatii intre 4,52-4,55/EUR pentru leu pana la sfarsitul anului, intrucat tendinta naturala de depreciere a leului ar putea fi intampinata de fluxurile sezoniere ale transferurilor unilaterale din strainatate", spun economistii ING. Potrivit acestora, reformele structurale anticipate ieri de Guvernator si de premierul Ponta ca o conditie a cresterii economice sunt, din punct de vedere politic, dificil de implementat si isi vor face simtite rezultatele cu intarziere.

"Desi nu a fost inca validat oficial, rezultatul final anuntat de Biroul Electoral Central confirma victoria semnificativa a aliantei social-liberale. Cu aproape 60% din votul popular, USL va detine de fapt 67% din parlament, in vreme ce pe locul second se afla alianta condusa de PDL, cu mai putin de 14% din parlamentari. Intrucat detine mai mult de doua treimi din posturile de

parlamentari, USL se afla foarte aproape de a putea revizui Constitutia fara suportul altor parteneri (USL se afla la doar un post distanta de o majoritate de doua treimi in Camera Deputatilor)", se mai arata intr-o nota remisa clientilo ING.

Potrivit aceluiasi document, discutiile dintre presedinte si membrii noului parlament pentru numirea unui nou prim-ministru vor debuta cel mai probabil saptamana viitoare. Conform experientei din trecut, este foarte probabil ca nominalizarea unui nou prim-ministru sa fie facuta tot saptamana viitoare. Intr-o alta nota, intr-o conferinta de presa tinuta impreuna cu actualul primministru, guvernatorul BNR a afirmat ca Romania ar putea avea o crestere importanta anul viitor daca va reusi sa implementeze reforme structurale si sa atraga fonduri europene. Noi credem insa ca reformele structurale, inclusiv cele care vor accelera absorbtia de fonduri europene, sunt, din punct de vedere politic, dificil de implementat si/sau isi vor face simtite rezultatele cu intarziere.

"Prognoza noastra este de 0,5% crestere economica in 2013, foarte putin peste cea de 0% avans al PIB anul acesta.

Guvernatorul bancii centrale a mentionat totodata si faptul ca politica fiscala nu trebuie sa devina si mai restrictiva. Aceasta este o pozitie diferita de cea a primului-ministru, care si-a reiterat recent planurile de a atinge un deficit bugetar de 2,2% din PIB anul acesta, asa cum a fost agreat cu FMI, si de 1,7% in 2013. Daca aceasta pozitie va fi adoptata de autoritatile romane, credem ca

negocierile cu FMI pentru un nou imprumut vor fi si mai dificile", se mai arata in nota amintita.