- "Noi am sesizat inca din 2010 organelor de specialitate existenta unor banuieli privind anumite fraude din interior", au declarat pentru HotNews oficiali ai institutiei de credit.
UPDATE 23:00 Sava Tipa, care ar fi fost ministru in regimul Ceausescu, este vizat de ancheta dupa ce una dintre firmele sale ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile cercetate, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Tipa se afla, joi seara, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) - Structura Centrala, unde urmeaza sa dea declaratii despre potentiala sa implicare sa in fraudele cercetate, au mai spus aceleasi surse.
UPDATE (20:06) Procurorii DIICOT au inceput joi seara, la sediul din Capitala, audierile din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce la sediul institutiei au fost aduse documente, calculatoare si imprimante ridicate la perchezitiile facute in Bucuresti si in judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, informeaza Mediafax.
Pentru audieri, la DIICOT - Structura Centrala a fost adus, printre altii, omul de afaceri Marius Locic, care a declarat presei, la intrare, ca este absolut nevinovat, are o relatie foarte buna cu bancile si creditarea si ca, in opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor piete.
"DIICOT a anuntat azi, printr-un comunicat de presa ca ancheteaza un grup infractional organizat, suspectat de fraude bancare, valoarea totala a prejudiciului fiind estimat la 85 de milioane de euro.
Postul TV Money.ro vehiculeaza numele Volksbank ca banca prejudiciata. Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT. Creditele beneficiaza de garantii imobiliare. In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit mentionate mai sus. Interventia Volksbank a venit ca urmare a numelor bancilor presupuse a fi implicate: BRD si Volksbank.
"Supravegherea nu se ocupa de acordarea de credite, ci se asigura ca acele credite neperformante sa fie provizionate", declara in noiembrie guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unui briefing de presa. Acesta a mai adaugat ca cei de la Supraveghere nu dau credite si nu supravegheaza bucata cu bucata fiecare imprumut. "Supravegherea bancara isi face datoria", preciza Isarescu in urma cu o luna
" Nu putem sa detectam toate incercarile de fraudare, a declarat Dan Pascariu la Money.tv. Departamentele antifrauda incearca si reusesc sa impiedice alte situatii dar scapari exista si la nivelul CIA, nu numai la nivelul bancilor din Romania. Noi discutam aici de 1 la mie poate din personalul din sistem bancar, ceea ce nu este ingrijorator. Acordarea de credite se bazeaza pe increrea intr-o intreaga retea: evaluatorul, notarul, ofiterul de credit samd", a explicat Dan Pascariu.
- 35 de companii luau credite in mare parte ilegale, spune DIICOT
Activitatea acestora a fost sprijinita de catre 7 invinuiti avand calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre 6 functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.
Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare.
Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre 4 invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare.
Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este de aproximativ 85 milioane de Euro.
Citeste aici cum se poate fura o banca din interior. Tehnici exersate in Romania
La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala vor fi audiate 90 de persoane, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.
- De ce se produc asemenea evenimente?
Scurt remeber: Reamintim ca in 1 noiembrie, DIICOT demantela o alta retea similara, in care frauda era de peste 22 milioane de euro Sesizarea initiala a fost facuta insa de BCR, care a depistat frauda. In finalul zilei, 17 persoane au fost retinute.
- BRD: Activitatea bancii nu este afectata de acest eveniment. Ramanem la dispozitia autoritatilor
Intr-un comunicat remis Hotnews, FGDB precizeaza: depozitele bancare sunt in siguranta. "Anchetele referitoare la posibilele acuzatii de frauda in sistemul de acordare a creditelor nu se refera la activitatea de garantare a depozitelor bancare. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este o institutie independenta, persoana juridica de drept public, al carui obiect de activitate nu are nicio legatura cu activitatea de creditare. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este o institutie diferita de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este Eugen Dijmarescu. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar are misiunea de a garanta depozitele deponentilor in limita a 100.000 de euro per deponent, per institutie de credit", se arata in comunicatul FGDB
- BCR: Am sesizat inca din luna mai fraudele
BCR a reusit sa previna producerea de noi fraude in caz avand proceduri antifrauda complexe si personal specializat.
Mentionam ca analizele de credit au la baza documente emise sau confirmate de companii, institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentele in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si corectitudinea documentelor si informatiilor respective. Daca aceste documente contin informatii si afirmatii false raspunderea revine institutiilor si persoanelor respective. Salutam eforturile depuse de DIICOT, cu care BCR a colaborat foarte bine pe parcursul cercetarilor pentru elucidarea cazului, incepand din luna mai 2012", spun oficialii celei mai mari banci dupa active.
- Reprezentanti ai comunitatii bancare: Daca evaluarile garantiilor sunt problema, evaluatorul e vinovat. Un sef de banca nu sta sa verifice toate evaluarile
- Reglementatorul pietei bancare indeamna la calm
"Intreaga suma estimata la 22 mil. euro care face obiectul fraudelor bancare investigate de DIICOT este provizionata, iar discutiile potrivit carora sistemul bancar ar fi pus in pericol sunt lipsite de sens. Directia Supraveghere din cadrul Bancii Nationale nu are in atributii sa verifice stampilele sau alte acte implicate la un credit acordat de o banca comerciala. Banca Nationala prin Directia Supraveghere verifica un sistem de indicatori financiari ai bancii, precum si cum sunt puse in aplicare reglementarile BNR. Modalitatea de acordare a unor credite si de verificare a actelor apartine exclusiv bancii.", spune Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.
- Reteta era simpla: credite mari obtinute cu ajutorul documentelor falsificate
In fapt, se retine ca, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.
Se mai retine ca invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.
Si tot noi platim...
"The issue which has swept down the centuries and which will have to be fought sooner or later is the people versus the banks."
Lord Acton
http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/l/lordacton409908.html#h7CTHXSEzAgXUXsI.99
toate fara deosebire.
la ce se scrie in articol cooperativele astea de credit ar trebui inchise pe loc,si sa nu mai aiba posibilitatea de a desfasura activitati bancare pentru 50 ani in Romania.
la fel de normal cei prinsi cu frauda ar trebui sa-si piarda direct( fara sentinta) toate bunurile si toate drepturile,lifetime.
daca nu se taie in carne vie,degeaba.
si tare mi-e teama ca actualii guvernanti care de 7 luni nu fac nimic nu vor fi in stare sa schimbe ceva.
as usual, o sa arate media scrisa si vazuta, telenovele cu infractorii dupa care "crestinii" vor scapa si vor ramine si cu banii.
de ce-ar fi altfel?ne-am obisnuit deja.
cand o sa intelecgeti ca usl=ard=coruptie?
nu incerca sa ma atragi pe plan politic , pentru ca n-am pasiuni.
in rest, ma mai alint si eu....:))))
crede-ma ca dupa cum au inceput (usl-ul)nu vor face mare lucru....:))))
iar ancheta cu bancherii e inceputa de pe timpul lui Boc.
ai dreptate cu usl-ul. dar cand a facut psd-ul ceva bun? din pacate nici pnl-ul nu este prea departe (termenul de liberal este doar asa de ochii lumii)
Cat despre hotii astia: majoritatea noilor imbogatiti sutn fericiti si daca (worst case scenario) vor face doi ani la mititica dar raman cu milioane de euro (daca nu le-au cheltuit deja).
Nu inteleg de ce nu se practica confiscari. Chiar nu inteleg. In toata lumea se poarta numai la noi banul pare mai sfant decat viata unui om, etc
Dosarul de credit este intocmit pe plan local de ofiterul de credit , acesta preia, de regula in mod critic , documentele financiare si comerciale , alege/propune garantii eligibile de catre banca dar nu are atributii de a le accepta , colaboreaza cu evaluatorul in cuantificarea garantiilor , transmite dosarul unui alt organism care analizeaza documentele din dosar din punct de vedere al riscului .
Comitetul de credit ia decizia pe baza recomandarii Directiei de Risc care poate fi pozitiva sau negativa , aceasta recomandare are la baza analiza documentelor financiare ( balante si bilanturi multianuale ) , contracte comerciale valide si valabile , istoric CRB , cazier financiar , situatia datoriilor si creantelor .
Decizia de frauda nu poate fi initiata decat de cineva din aria de decizie in aprobare , care poate recomanda un anumit client pentru a fi racolat / preluat de banca respectiva , apoi '' recomanda '' clientul , solicita mai multa rapiditate in analiza , in final il sustine in comitetul de credite .
Daca un vice-presedinte sustine cu argumente clientul , de regula creditul este aprobat .
Dupa 1-2 ani aceste credite devin neperformante .
Multi dezvoltatori in imobiliare au avut acces la membrii board-ului din banci , ca dovada zecile si sutele de proiecte mari si mai mici transformate in credite neperformante
Asa scapa controlului...
Plus ca daca esti auditor intern, si verifici pe unul cu pile mari (ex director de sucursala), si ii gasesti ceva, atunci ai curaj sa scrii asta in raportul de audit? Ca daca deranjezi, te da afara..
Avem firme de soft care au dotat scoli si spitale cu programe la preturi supra umflate, firme de distributie medicamente care lucreaza impreuna cu farmaciile private pentru a devaliza sistemul de compensare, notari complici in deposedarea multor proprietari, operatori de telefonie sau cei din asigurari care se inteleg la licitatii umfland preturile, firme din energie, gaz, petrol care extorcheaza consumatorii, fundatii si universitati private care fraudeaza fondurile POSDRU, acum bancile etc. etc.
:-)))))
D-nu Catalin Voicu si prietenii... Sau despre costurile de a nu avea justitie eficienta, de a nu sanctiona furtul la timp: ieri dai o spaga de cateva sute de mii, astazi arzi niste banci de cateva milioane, maine .... cine stie ?
directorii de banci , care angajeaza personal slab pregatit :
-apoi auditul intern al bancilor comerciale-Directia de supraveghere a BNR care nu verifica modul de acordare al creditelor. Au ramas patru sucursale BNR in tara, 16 agentii si supravegherea bancara este atat de buna incat se fura ca in codru
Bancile comerciale nesupravegheate corespunzator vor continua fraudarea intregului sistem bancar .BNR ce face ? In agentii are 2 inspectori bancari si restul de personal in frunte cu directorii citesc presa si preturile din piete.Iar directorii BNR si statisticienii-referenti de specialitate - au salarii cat Basescu .