Procurorii DIICOT au efectuat joi dimineata circa 50 de perchezitii in mai multe localitati din tara, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane printre care 7 directori generali sau comerciali ai unor banci, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit comunicatului, acestia obtineau sau inlesneau obtinerea de credite ilegale, acordate in baza unor acte false. Este a doua lovitura data imaginii sistemului bancar dupa ce, in urma cu o luna a fost demarata o operatiune similara. Potrivit RTV, printre oamenii de afaceri suspecti se numara Marius Locic, Vasile si Dumitru Crestin. Reprezentanti ai comunitatii bancare se apara spunand ca nu au cum sa se fereasca tentative de frauda." Unde sunt bani se vor gasi intotdeauna si hoti", spun acestia.

  • "Noi am sesizat inca din 2010 organelor de specialitate existenta unor banuieli privind anumite fraude din interior", au declarat pentru HotNews oficiali ai institutiei de credit.

UPDATE 23:00 Sava Tipa, care ar fi fost ministru in regimul Ceausescu, este vizat de ancheta dupa ce una dintre firmele sale ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile cercetate, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Tipa se afla, joi seara, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) - Structura Centrala, unde urmeaza sa dea declaratii despre potentiala sa implicare sa in fraudele cercetate, au mai spus aceleasi surse.

UPDATE (20:06) Procurorii DIICOT au inceput joi seara, la sediul din Capitala, audierile din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce la sediul institutiei au fost aduse documente, calculatoare si imprimante ridicate la perchezitiile facute in Bucuresti si in judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, informeaza Mediafax.

Pentru audieri, la DIICOT - Structura Centrala a fost adus, printre altii, omul de afaceri Marius Locic, care a declarat presei, la intrare, ca este absolut nevinovat, are o relatie foarte buna cu bancile si creditarea si ca, in opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor piete.

"DIICOT a anuntat azi, printr-un comunicat de presa ca ancheteaza un grup infractional organizat, suspectat de fraude bancare, valoarea totala a prejudiciului fiind estimat la 85 de milioane de euro.

Postul TV Money.ro vehiculeaza numele Volksbank ca banca prejudiciata. Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT. Creditele beneficiaza de garantii imobiliare. In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit mentionate mai sus. Interventia Volksbank a venit ca urmare a numelor bancilor presupuse a fi implicate: BRD si Volksbank.

"Supravegherea nu se ocupa de acordarea de credite, ci se asigura ca acele credite neperformante sa fie provizionate", declara in noiembrie guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unui briefing de presa. Acesta a mai adaugat ca cei de la Supraveghere nu dau credite si nu supravegheaza bucata cu bucata fiecare imprumut. "Supravegherea bancara isi face datoria", preciza Isarescu in urma cu o luna

" Nu putem sa detectam toate incercarile de fraudare, a declarat Dan Pascariu la Money.tv. Departamentele antifrauda incearca si reusesc sa impiedice alte situatii dar scapari exista si la nivelul CIA, nu numai la nivelul bancilor din Romania. Noi discutam aici de 1 la mie poate din personalul din sistem bancar, ceea ce nu este ingrijorator. Acordarea de credite se bazeaza pe increrea intr-o intreaga retea: evaluatorul, notarul, ofiterul de credit samd", a explicat Dan Pascariu.

  • 35 de companii luau credite in mare parte ilegale, spune DIICOT

"In fapt, se retine ca, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la 2 unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", se mai arata in comunicat

Activitatea acestora a fost sprijinita de catre 7 invinuiti avand calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre 6 functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare.

Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre 4 invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este de aproximativ 85 milioane de Euro.

Citeste aici cum se poate fura o banca din interior. Tehnici exersate in Romania

La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala vor fi audiate 90 de persoane, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.

  • De ce se produc asemenea evenimente?

Una dintre cauze tine de calitatea precara a unor angajati din banci. Vezi aici cazul unei foste sefe de sucursala bancara. Lucreaza si acum in domeniu, din cate stiu. La telefon nu da insa relatii. Pentru unii a fost muma, pentru altii nu a fost ciuma. A rulat milioane de euro prin contul personal, bani care nu ii apartineau. Cand a fost prins(a), a recunoscut cu o jumatate de gura. A dat credite pe care alte banci nu le-ar fi dat probabil. Unii clienti sunt cunoscuti oameni de afaceri. Altii sunt simpli amici. Sotul ei a avut relatii de afaceri cu banca. A luat bani multi, ca doar sotia era sef de agentie. Pe unii ii imprumuta cu zeci de mii de euro.

Scurt remeber: Reamintim ca in 1 noiembrie, DIICOT demantela o alta retea similara, in care frauda era de peste 22 milioane de euro Sesizarea initiala a fost facuta insa de BCR, care a depistat frauda. In finalul zilei, 17 persoane au fost retinute.

  • BRD: Activitatea bancii nu este afectata de acest eveniment. Ramanem la dispozitia autoritatilor

Primele reactii au fost cele ale institutiilor vizate de anchetatori: Fondul de Garantare si BRD. "Astazi, 1 noiembrie 2012, BRD - Groupe Societe Generale a luat cunostinta de o actiune intreprinsa de procurori ai DIICOT. Conform comunicatului DIICOT, ancheta este in curs de desfasurare, iar faptele vor fi analizate prin raportare la dispozitiile art. 66C procedura penala referitoare la prezumtia de nevinovatie. Activitatea BRD nu este afectata de acest eveniment si BRD ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz", se arata intr-un comunicat al BRD, remis redactiei.

Intr-un comunicat remis Hotnews, FGDB precizeaza: depozitele bancare sunt in siguranta. "Anchetele referitoare la posibilele acuzatii de frauda in sistemul de acordare a creditelor nu se refera la activitatea de garantare a depozitelor bancare. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este o institutie independenta, persoana juridica de drept public, al carui obiect de activitate nu are nicio legatura cu activitatea de creditare. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este o institutie diferita de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este Eugen Dijmarescu. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar are misiunea de a garanta depozitele deponentilor in limita a 100.000 de euro per deponent, per institutie de credit", se arata in comunicatul FGDB

  • BCR: Am sesizat inca din luna mai fraudele

A urmat apoi reactia BCR. "BCR a sesizat DIICOT, in trimestrul II 2012, ca a descoperit, prin divizia antifrauda specializata a bancii, existenta unor falsuri in dosarele de credit a 4 firme din Calarasi, Oltenita si Bucuresti. Cei cativa salariati ai bancii implicati in aceste cazuri au fost concediati. Banca a depus plangeri penale impotriva acestora si a altor persoane din afara bancii. Banca isi continua activitatea normal, ca principal finantator al economiei romanesti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate dupa finalizarea cercetarilor.

BCR a reusit sa previna producerea de noi fraude in caz avand proceduri antifrauda complexe si personal specializat.

Mentionam ca analizele de credit au la baza documente emise sau confirmate de companii, institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentele in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si corectitudinea documentelor si informatiilor respective. Daca aceste documente contin informatii si afirmatii false raspunderea revine institutiilor si persoanelor respective. Salutam eforturile depuse de DIICOT, cu care BCR a colaborat foarte bine pe parcursul cercetarilor pentru elucidarea cazului, incepand din luna mai 2012", spun oficialii celei mai mari banci dupa active.

  • Reprezentanti ai comunitatii bancare: Daca evaluarile garantiilor sunt problema, evaluatorul e vinovat. Un sef de banca nu sta sa verifice toate evaluarile

Bancherii spun insa ca e dificil de spus in ce masura ar putea fi vinovat numarul doi din BRD. "El isi pune poate ultimul semnatura pe documente. Daca creditul acela a fost acordat avand la baza niste garantii false sau frauduloase, nu directorul bancii e vinovat, ci evaluatorul. Un sef de banca nu calculeaza el valoarea garantiilor. Pana la proba contrarie, nimeni nu ma va face sa cred ca Cercel e vinovat", spun reprezentanti ai comunitatii bancare.

  • Reglementatorul pietei bancare indeamna la calm

E drept, la nivelul tuturor creditelor acordate in sistemul bancar, 22 de milioane euro nu reprezinta totusi, o suma care sa afecteze sistemul bancar.

"Intreaga suma estimata la 22 mil. euro care face obiectul fraudelor bancare investigate de DIICOT este provizionata, iar discutiile potrivit carora sistemul bancar ar fi pus in pericol sunt lipsite de sens. Directia Supraveghere din cadrul Bancii Nationale nu are in atributii sa verifice stampilele sau alte acte implicate la un credit acordat de o banca comerciala. Banca Nationala prin Directia Supraveghere verifica un sistem de indicatori financiari ai bancii, precum si cum sunt puse in aplicare reglementarile BNR. Modalitatea de acordare a unor credite si de verificare a actelor apartine exclusiv bancii.", spune Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

  • Reteta era simpla: credite mari obtinute cu ajutorul documentelor falsificate

Intregul grup era constituit din 48 de persoane si pare specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor.

In fapt, se retine ca, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Se mai retine ca invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.