Sava Tipa, care ar fi fost ministru in regimul Ceausescu, este vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce una dintre firmele sale ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile cercetate, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Potrivit surselor citate, Tipa are peste 70 de ani si ar fi condus, inainte de 1989, un minister. Aceleasi surse au declarat ca, dupa 1990, acesta nu a mai ocupat functii publice si s-a ocupat de afaceri. In prezent, potrivit surselor citate, Sava Tipa conduce o firma de consultanta financiara, care ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile vizate de ancheta.

Tipa se afla, joi seara, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) - Structura Centrala, unde urmeaza sa dea declaratii despre potentiala sa implicare sa in fraudele cercetate, au mai spus aceleasi surse.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, el este asociat la firma Euroconsult SRL, care se ocupa cu activitati de consultanta pentru afaceri si management, fiind in prezent in insolventa.

Sava Tipa, in varsta de 72 de ani, a fost cercetat, in 1999, pentru inselaciune, dupa ce, in calitate de director general al unei alte societati comerciale, a inselat o firma bucuresteana si una bacauana cu un total de peste 12 miliarde de lei, folosind bilete la ordin fara acoperire, dupa cum a precizat, la momentul respectiv, Politia Romana.

Potrivit DNA, in aprilie 2011, tot el a fost trimis in judecata in dosarul Termoelectrica, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. In acelasi dosar, deschis pentru fraudarea mai multor companii cu peste 23 milioane de euro, au fost deferite justitiei alte opt persoane, printre care Elena Lavinia Roata, asociata cu Sava Tipa la Euroconsult.

Procurorii DIICOT au inceput joi seara, in Capitala, audierile din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce la sediul institutiei au fost aduse documente, calculatoare si imprimante ridicate la perchezitiile facute in Bucuresti si in judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea.

Pentru audieri, la DIICOT - Structura Centrala a fost adus, printre altii, omul de afaceri Marius Locic, care a declarat presei, la intrare, ca este absolut nevinovat, are o relatie foarte buna cu bancile si creditarea si ca, in opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor piete.

In acest dosar, in care aproape 60 de persoane sunt suspectate de comiterea unor fraude bancare cu un prejudiciu de 85 de milioane de euro, mai sunt vizati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti, responsabili ATE Bank, precum si fratii Crestin, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, in aceasta afacere ar fi implicati si patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, in ancheta este vizata si sotia lui Marius Locic, au mai declarat aceleasi surse.

La DIICOT, au ajuns, joi, si Dana Bajescu, directorul Grupului BRD Dorobanti din Bucuresti, notarul Paula Rosenberg si Vasile Crestin.

Surse judiciare au precizat ca a fost adus si Adrian Martis, director executiv la BRD Unirii.

Potrivit unui comunicat remis MEDIFAX, Dumitru Crestin nu este implicat in cazul privind fraudele bancare si nu este plecat din tara, precizarea venind dupa ce s-a vehiculat informatia potrivit careia acesta ar fi plecat in Dubai.

Al treilea frate Crestin se numeste Ion.

Anchetatorii au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

Perchezitiile au fost dispuse de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala la 48 de adrese din municipiul Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

La finalul perchezitiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, a precizat DIICOT.

"In fapt se retine ca, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

In acelasi dosar sunt cercetati si patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.

"Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

BRD a anuntat, joi, ca activitatea bancii nu este afectata de perchezitiile DIICOT la doua dintre unitatile sale, in cadrul unor investigatii cu privire la obtinerea ilegala de credite de la mai multe banci, precizand totodata ca BRD coopereaza cu autoritatile de mai multe luni asupra anchetelor in curs.