"S-a dispus retinerea pentru 24 de ore a unui numar de 20 de invinuiti, printre acestia aflandu-se 2 dintre lideri, 2 notari, 3 directori banci si 2 evaluatori", a confirmat pentru HotNews.ro Sabina Spanu, purtatorul de cuvant al DIICOT. Potrivit unor apropiati ai dosarului, printre bancherii retinuti se afla Adrian Martis, ex-director la BRD Unirea si Andrei Nanu- fostul director al BRD Dorobanti. Martis a fost revocat din functie in decembrie 2011 dupa ce in urma unor controale interne si a unui audit venit din cetrala Societe Generale a avut langa el un director executiv delegat.

Intr-un proces verbal de aducere la cunostinta a acuzatiilor citat de ZF, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) arata ca "in perioada ianuarie 2008-decembrie 2011 (...) a aderat si sprijinit grupul infractional organizat ai carui lideri erau Adrian Martis - director executiv BRD Grup Unirea, Andrei Nanu - director comercial al BRD Grup Dorobanti si Vasile Crestin, in scopul obtinerii unor importante sume de bani in mod ilicit, prin inducerea si mentinerea in eroare a BRD Grup Unirea si Grup Dorobanti, prin folosirea documentelor contabile, folosirea contractelor comerciale despre care avea cunostinta ca nu reflecta realitatea, prin semnarea contractelor de credit in calitate de imputernicit al adevaratilor proprietari despre ale caror imobile cunostea ca sunt supraevaluate, prin semnarea contractelor de credit, in calitate de fidejusor, garant ipotecar sau administrator al unor societati comerciale, a intocmit facturi fictive, borderouri de achizitii cereale, pentru a putea efectua retrageri de numerar in vederea reintroducerii sumelor de bani in circuitul legal, dandu-le astfel aparenta de legalitate si cunoscand ca provin din activitatile infractionale".

Omul de afaceri Marius Locic a fost si el retinut, vineri dimineata, de procurorii DIICOT, iar sotia acestuia a primit interdictie de a parasi tara, ambele masuri fiind dispuse in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, anunta Mediafax. Sotii Locic sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, aderare si sprijinire de grup infractional si spalare de bani.

Vezi aici cand a fost suspendat Martis din functiile din BRD, cum se pot trece sub pres creditele neperformante si cum vede un angajat din banca situatia de acolo

Avocatul lor a aratat, la iesirea de la DIICOT, ca sotii Locic sunt acuzati de aceste fapte in legatura cu modul in care au vandut un imobil din cartierul bucurestean Dorobanti.

Aparatorul celor doi a mai spus ca imobilul a fost vandut cu 6,4 milioane de euro unei societati Prod Conserv care, pentru achizitionarea acestuia, a facut contract cu o banca.

Totodata, avocatul a aratat ca, la audieri, procurorii nu le-au aratat sotilor Locic nicio proba directa care sa probeze acuzatiile ce le sunt aduse.

Intrebat despre implicarea sotiei lui Locic, avocatul a spus ca aceasta a semnat fara sa aiba cunostinta actele de vanzare a imobilului.

Avocatul a mai precizat ca procurorii vor cerere vineri Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva a lui Marius Locic.

Pana la acest moment, a mai precizat avocatul, procurorii au emis peste 10 ordonante de retinere in dosarul fraudelor bancare, printre care una in cazul unui notar public, ceea ce atrage, dupa caz, competenta Curtii de Apel.

Joi seara, cand a fost adus pentru audieri la DIICOT, Marius Locic declarase presei ca este absolut nevinovat, are o relatie foarte buna cu bancile si creditarea si ca, in opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor piete.