"BRD-Groupe Societe Generale S.A., prin mecanismele proprii de control intern, a descoperit cu cateva luni in urma diferite scheme de finantare ilegala, care au avut loc in trecut. Banca a sesizat organele penale si s-a constituit parte civila. In acelasi timp, s-au luat masuri interne care vizeaza atat intarirea sistemelor de control, cat si sanctionarea, inclusiv cu incetarea raporturilor de munca, a acelor salariati care nu au respectat normele si procedurile interne. Prejudiciile produse bancii au fost acoperite cu provizioane conform standardelor contabile internationale si se reflecta in situatiile financiare publicate in mod regulat de banca", transmit oficialii BRD intr-un comunicat difuzat vineri pranz, dupa scandalul creditelor frauduloase.

"Cuantumul prejudiciului nu aduce in niciun caz atingere soliditatii si stabilitatii BRD. BRD-Groupe Societe Generale S.A. colaboreaza in mod activ si transparent cu organele de ancheta, in cadrul tuturor investigatiilor care au fost si sunt intreprinse. In acelasi timp, s-au luat masuri interne care vizeaza atat intarirea sistemelor de control, cat si sanctionarea, inclusiv cu incetarea raporturilor de munca, a acelor salariati care nu au respectat normele si procedurile interne. Prejudiciile produse bancii au fost acoperite cu provizioane conform standardelor contabile internationale si se reflecta in situatiile financiare publicate in mod regulat de banca. Cuantumul prejudiciului nu aduce in niciun caz atingere soliditatii si stabilitatii BRD", se arata in incheierea comunicatului BRD.

DIICOT i-a mai retinut pe Ioan Crestin si Marius Locic in dosarul fraudelor bancare, pe langa acestia mai fiind incarcerati, pentru 24 de ore, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori, au declarat, vineri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au emis 20 de ordonante de retinere, pentru 24 de ore, si 21 de ordonante de obligare de a nu parasi tara, pentru 30 de zile, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, printre persoanele care au fost retinute se numara Marius Locic, Ioan Crestin, trei directori de banca, doua notarite si doi evaluatori.

Omul de afaceri Marius Locic a fost retinut, vineri dimineata, de procurorii DIICOT, iar sotia acestuia a primit interdictie de a parasi tara, ambele masuri fiind dispuse in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.

Sotii Locic sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, aderare si sprijinire de grup infractional si spalare de bani.

Avocatul lor a spus, la iesirea de la DIICOT, ca sotii Locic sunt acuzati de aceste fapte in legatura cu modul in care au vandut un imobil din cartierul bucurestean Dorobanti.

Aparatorul celor doi a mai spus ca imobilul a fost vandut cu 6,4 milioane de euro unei societati Prod Conserv care, pentru achizitionarea acestuia, a facut contract cu o banca.

Anchetatorii au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

In acelasi dosar sunt cercetati si patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.

"Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

BRD a anuntat, joi, ca activitatea bancii nu este afectata de perchezitiile DIICOT la doua dintre unitatile sale, in cadrul unor investigatii cu privire la obtinerea ilegala de credite de la mai multe banci, precizand totodata ca BRD coopereaza cu autoritatile de mai multe luni asupra anchetelor in curs.

Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, in aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

Notarii publici au in competenta autentificarea contractelor de vanzare si a contractelor de ipoteca asupra bunurilor imobile, la cererea vanzatorilor, cumparatorilor, sau constituitorilor ipotecari (debitori sau garanti), precum si a institutiilor bancare si financiare nebancare. Obligatia notarului public este de a verifica situatia juridica a bunului imobil, modalitatea de dobandire a acestuia, si actele care stau la baza dobandirii proprietatii, sarcinile existente asupra imobilului, precum si situatia fiscala a proprietatii, preciza, joi, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

"Notarii publici nu au nici competente si nici calificarea necesara pentru evaluarea bunurilor aduse in garantie, aceasta evaluare fiind facuta exclusiv la cererea bancilor, de catre evaluatori agreati de acestea, atestati de ANEVAR (Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania-n.r.) tocmai in acest scop. Contractele de credit incheiate de banca nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici", sustinea UNNPR.