Gerard Depardieu este doar ultimul dintr-o lunga serie de oameni de succes din Franta care fug cat pot de repede de taxele ridicol de mari. Exista un nivel optim de impozitare iar fuga recenta din Franta arata ca acest nivel optim a fost depasit deja de ceva vreme, decizia de a pleca dintr-o tara unde ai avut succes nu este asa de usoara. Si nu este doar o preblema cu cei care au avut succes in trecut, cat mai ales cu cei ambitiosi si isteti care isi vor folosi talentul intr-o tara care ii respecta, fie ca vorbim de SUA, de Marea Britanie sau de Singapore, scrie Emil Stoica pe blogul lui.

Daca Franta nu renunta la impozitele ridicol de mari, se va trezi ca nu va mai colecta atat cat are nevoie pentru a acoperii salariile angajatilor de stat si pensiile. Ar iesi mai castigata daca ar face reformele necesare acum: crestrea flexibilitatii muncii, reduceri in nivelul cheltuielilor bugetare si reforma pensiilor prin reducerea nivelului pensiilor.

Si guvernul de la Bucuresti se va trezi ca are de rambursat 20 de miliarde de euro catre FMI si ca bugetul tot pe deficit se afla si, in plus, datoria neacoperita pentru pensii este de 300 de miliarde de euro.

Asa ca va avea destul de repede de ales intre o scadere a serviciilor sociale, a pensiilor si a salariilor bugetarilor si o crestere a impozitelor pentru romanii de succes care se mai afla inca in Romania. Tinand cont de rezultatul alegerilor din 9 decembrie eu merg pe varianta 2, aceea de crestere a impozitelor.

Acela va fi momentul cand si romanii ambitiosi si cu putere de munca – ramasi inca in tara – vor decide sa voteze cu picioarele.

Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica