"Vom inchide o parte din agentii- ma refer in general la unitati care nu se pot sustine singure si care impiedica cresterea performantelor bancii ca ansamblu. E ca in gradinarit- dupa ce plantezi un copac si vezi dupa 10 ani ca anumite ramuri impiedica sa creasca intreg copacul, cel mai bine e sa le tai ca sa poti asigura cresterea optima a copacului" spune plastic Spurny. In intreaga Europa industria bancara isi contracta personalul, nu e doar cazul Romaniei, mai arata bancherul.
- BCR va finanta in continuare in valuta acei clienti care au veniturilin valuta, dar modelul folosit pana acum de a "importa" valuta pe care sa o folosesti ulterior in activitatea de creditare nu este un model sustenabil
Cat despre recentul candal al fraudelor bancare, CEO-ul BCR spune ca institutia si-a intetit eforturile de verificare a tuturor posibile fraude, amintind ca banca a sesizat in urma cu 9 luni autoritatile atunci cand a facut obiectul unor fraude. "Pentru fraude avem toleranta zero iar atunci cand am observat "baieti raI'nu am ezitat sa raportam acele situatii. Insa nu fraudele sunt definitorii pentru sistemul bancar, nu ele sunt vinovate pentru actuala situatie din economie, ci criza", mai spune Spurny.
Legat de revenirea economiei romanesti, CEO-ul BCR spune ca acest lucru s-ar putea intampla abia din 2014. "Sistemul bancar va inregistra si el o evolutie. Dar nu va fi o crestere de doua cifre, Retailul ar putea creste cu 3,5-5% in vreme ce sectorul corporate cu pana la 9%. Incepand din 2014, insa", puncteaza Spurny. Din momentul in care decelerarea activitatii se opreste si pana in momentul revenirii la conditiile de dinaintea contractiei economice e nevoie sa treaca circa 5 ani, mai spune CEO-ul BCR
Potrivit acestuia, 2013 va fi cel mai greu an din punct de vedere al creditelor neperformante. Multe companii din mai multe industrii se vor confrunta cu dificultati care le vor face greu bancabile.
Dorim sa fim lideri pe segmentul intermedierii financiare, sa venim cu produse noi, sa dezvoltam segmentul de bankinsurance si cel legat de banca pentru lcuinte, a mai dezvaluit Spurny. El s-a referit si la recenta decizie de a renuntat la creditarea in lei spunand ca BCR va finanta in continuare in valuta acei clienti care obtin veniturile in valuta, dar modelul folosit pana acum de a "importa" valuta pe care sa o folosesti ulterior in activitatea de creditare nu este un model sustenabil.
- Eu am venit aici sa restructurez businessul si ma astept ca fiecare sa contribuie cu cate putin la acest demers
El a amintit ca Erste a investit in Romania circa 9,3 miliarde euro, echivalentul a jumatate din imprumuturile atrase de la institutiile financiare internationale, si se plaseaza astfel ca cel mai mai sustinator privat al economiei romanesti.
- Vinovatii pentru criza actuala? Fiecare isi are partea lui de vina- de la BCE pana la modelul capitalismului
Spurny sustine ca toate modelele de afaceri ale bancilor mizau pe atingerea unui PIB/locuitor de 10.000 de euro, ceea ce in conditiile actuale nu se intrevede foarte rapid. PIB-ul pe locuitor este in prezent de 6.700 de euro.
"Eu am venit aici sa restructurez businessul si ma astept ca fiecare sa contribuie cu cate putin la acest demers", a mai spus CEO-ul BCR.
Nu sunt judecator sau anchetator sa caut cine e vinovat. Si BCE si capitalismul insusi isi au partea lor de vina. Capitalismul s-a dovedit sa aiba puteri distructive la care tocmai am asistat", crede Spurny
Eu sunt unul, mi-am inzecit veniturile in 3 ani datorita cuiva care a avut curajul sa investeasca in mine. Si am si creat 5 locuri de munca pt altii.
Trocul e demodat si a tinut omenirea in dark ages.
In 4 ani de criza le-a ajuns cutitul la os. Trebuie sa se restructureze. La vremurile care vin pe la noi, e clar ca multi investitori nu or sa fie. Nu cred ca o provoaca, doar simte ca nu mai au cui acorda imprumuturi, a saracit lumea prea tare.
Asta este capitalismul: produce bunuri de valoare 100, dar da salarii de valoare 40, sa zicem. Si atunci cum sa functioneze? Cine sa cumpere bunurile alea si din ce bani? O vreme sistemul este pacalit prin imprumuturi pentru consum, dar asta nu face decat sa agraveze situatia.
Din pacate sunt restructurati oamenii care chiar muncesc si care nu sunt vinovati de starea actuala a bancii. Adevaratii vinovati si-au luat bonusurile de performanta (halal performanta) si acum stau bine mersi prin tari mai calde si sunt sacrificati truditorii de rand. Sutele de sefi si sefuleti din centrala bancii, coordonatori, supervizori sau altii cu mai mult sau mai putina raspundere mananca in continuare salarii grase, vorbesc romgleza, se agita inutil si se comporta ca satrapii pe plantatie dar de ei nu se atinge nimeni. Nu se face restructurarea cu adevarat pentru ca fiecare dintre birocratii din centrala reusesc sa isi justifice utilitatea. Se organizeaza si se reorganizeaza directii si servicii dar sefii raman aceeasi. Cu parere de rau spun ca nu vad bine banca. Merge din prost in mai prost.
Poti sa faci o comparatie intre BCR si ING de exemplu la tot ceea ce inseamna servicii, calitatea lor, comisioane, personal calificat etc si ai sa vezi ca BCR nu se ridica la nivelul ING, desi BCR are o gramada de experienta pe piata din RO.
Explicatia este simpla: Cand grupul austriac a cumparat BCR nu au avut voie cred sa concedieze personal. Majoritatea personalului in varsta (nu tot) cu greu am invatat sa foloseasca un calculator si o imprimanta (ei erau invatati ca-n comunism: inveti ceva la inceputul carierei si cu acel ceva iesi la pensie).
De asemenea managementul dezastruos si nepotismul e alt factor.
Asa ca sa nu le plangem de mila. Un om bun care este concediat (cu tot cu aceasta criza) intotdeauna isi gaseste un serviciu in alta parte. Nu o sa moara de foame
Problema este ca atunci cand erau 12000 salariati banca era profitabila, in 5 ani de experimente dezastruoasea au reusit performanta sa o aduca pe pierdere. Solutia ? In niciun caz sa schimbe managementul, ci sa mai concedieze cativa...
la cum au fost deschise in perioada de asa zisa glorie trebuie sa inchida 50% din retea ca sa se simta ceva, altfel e doar prlungirea agoniei de pana acum.
incat sa fie recuperate pierderile pentru acesti ani? Unde mai pui si perceptia creata in piata?
Am intrat in sucursala BCR Lizeanu unde nu cred ca erau mai mult de 4-5 persoane (sucursala aia este destul de mare).
M-a izbit un miros greu de transpiratie si putoare (nu cred ca era de la vre-un client deoarece era prea absurd sa imputa toata sucursala). Stau cu colegul meu la rand sa depuna banii. In fata mea era o doamna care facea un transfer. A trebuit sa asteptam 20 minute ca femeia de la ghiseu (o femeie de vreo 40-45 ani) sa se miste. Eu am ramas uimit cu cate lene se misca si cu cat dispret trata oamenii de la rand. Am intrebat-o cand crede ca v-a termina cu clienta din fata noastra ca sa stim daca stam sau nu insa nici nu s-a sinchisit sa-mi raspunda (a ridicat privirea catre mine in semn de dispret si dupa aia si-a vazut necontentit de treaba). Mai mult dupa circa 2 minute a plecat cu o hartie nu stiu unde si a stat mai mult de 5 minute. Oamenii de la rand erau toti nervosi de cat de "rapid" se misca treaba.
Era si timpul sa curete acea banca de trantori si de oameni puturosi (si la propriu si la figurat) care inca cred ca lucreaza pentru STAT
Acum se inchid niste filiale de banca si ....e tragedie.
Habar nu aveau care este suma maxima ce poate sa fie trimisa. A trebuit sa de email la nu stiu cine sa afle o informatie vitala. Operatie care a durat cu mult peste timpul meu disponibil.
Sunt slab pregatiti lucratorii de la BCR. In afara de a incasa facturi de le Enel nu mai stiu alte operatii.
Ei nu-si dau seama ca nimic nu este vesnic....
1.Parerea mea este ca atunci cand altoiesti in nestire la crengi si cresc multe agentii ,si mai bagi si gramezi de bani iti faci un plan pe ceva timp.Pare ca ala care a altoit agentiile a gresit( altfel nu arunca bani Erste pe chirii,renovari,lefuri,proceduri,echipamente,softuri,etc)
socoteala a fost ca in perioada de boom isi scoate toate costurile si ajunge si pe profit( si a gresit, pare ca toxicitatea e mare).
2.Cresterea copacului e pusa sub semnul indoielii.
E seceta mare.Ingrasamint nu este pentru ca nu aduceti nimic nou.Pare ca au inceput sa se usuce ceva crengi altoite si trebuie taiate.Cu fierastraul ala de mina.
3.Baiu mare este ca daca continua asa, fara apa destula si fara nutrienti( stie el horticultoru' sef de care), intr-o zi o sa apara pe linga gard doi indivizi cu un joagar.Unul barosan. Pare ca niciunul din ei nu stie sa cante la joagar ci sa traga de el cu putere, cam fiecare in directia lui.
Domnule Spurny, ati mai numarat vreodata ce(r)curile la copacii taiati cu joagarul?
.Marfa si ambalajul sunt aceleasi la BCR