"Saptamana trecuta am participat la o intalnire cu dl. Tomas Spurny, in cadrul careia ne-a prezentat elemente ale Planului de restructurare al bancii. A fost prima intalnire pe aceasta tema, pana la momentul respectiv neavand nici o informatie cu privire la numarul de personal care ar trebui disponibilizat in perioada urmatoare. De altfel, inteleg ca dl. Tomas Spurny a declarat luni ca nu s-a negociat Planul de retructurare cu sindicatele din banca", a declarat pentru HotNews Ciprian Ionescu liderul Sindicatului National al Salariatilor din Banca Comerciala Romana S.A (SNS BCR). Ne intereseaza si impactul asupra salariatilor care vor continua sa lucreze in BCR ulterior restructurarii, incarcarea pe acesti salariati si drepturile lor, efectele asupra activitatii care se desfasoara, asupra relatiei cu clientii dar si in planul rezultatelor, mai spune Ionescu.

"Informatiile care au ajuns in posesia noastra in cadrul intalnirii din data de 13 decembrie 2012 sunt referitoare la inchiderea a 64 de unitati retail si dispobilizarea unui numar de circa 1500 de salariati. Nu au inceput inca discutii/negocieri cu angajatorul dar avand in vedere numarul celor care vor fi disponibilizati este evident ca discutam si trebuie avuta in vedere obligatia legala a angajatorului de a demara proceduri de informare/consultare si de concediere colectiva. Tinand cont de faptul ca acest Plan de restructurare se intinde pe o perioada mai mare de timp (12 - 18 luni) mai mult ca sigur vor fi declansate mai multe astfel de proceduri", explica liderul SNS BCR.

Sindicatul National al Salariatilor din Banca Comerciala Romana S.A (SNS BCR) a fost infiintat la jumatatea acestui an prin fuziunea a 39 de organizatii sindicale legal constituite la nivelul BCR, si este unul dintre cele mai vocale organizatii sindicale din sistemul bancar local. "Suntem preocupati si ingrijorati de situatia salariatilor BCR in raport de efectele pe care le va produce acest Plan de restructurare aprobat de catre angajator asupra locurilor de munca in contextul in care piata fortei de munca este in continuare deficitara, iar in cadrul acestor proceduri de concediere colectiva ce se vor desfasura la nivelul BCR va face toate demersurile necesare pentru atenuarea efectelor masurilor dispuse de angajator, pentru diminuarea numarului concedierilor", mai spune Ionescu.

Potrivit acestuia, SNS e extrem de interesat si care va fi impactul asupra salariatilor care vor continua sa lucreze in banca ulterior implementarii acestui Plan de restructurare, incarcarea pe acesti salariati si drepturile lor, efectele asupra activitatii care se desfasoara, asupra relatiei cu clientii dar si in planul rezultatelor.

"Dar pentru toate aceste trebuie sa vedem , sa aflam detalii si elemente concrete cu privire la implementarea acestui Plan, astfel incat sa avem o imagine de ansamblu care sa ne ajute si la formularea unor solicitari care sa conduca la diminuarea efectelor acestuia", conchide liderul sindical.

Reamintim ca luni, CEO-ul BCR a anuntat ca circa 60 de unitati bancare vor fi inchise de BCR pana in 2014, recent demarand si discutiile conducerii cu sindicatul din banca pentru a stabili conditiile in care vor pleca din banca cele 1600 de persoane care urmeaza sa fie disponibilizate