Viitoarea taxa pe tranzactiile financiare nu ar trebui sa finanteze nici politica de dezvoltare, nici bugetul european, a afirmat marti, la Paris, ministrul german delegat pentru Afaceri europene, Michael Link, contrazicandu-l pe omologul sau francez Bernard Cazeneuve, relateaza AFP.

"Taxa pe tranzactiile financiare trebuie sa alimenteze bugetul national, nu este un buget care va merge la politica de dezvoltare, nu va fi nici un venit propriu la venitul UE", a precizat Link, in cadrul unei audieri comune cu Cazeneuve in fata comisiilor Adunarii nationale insarcinate cu aceste chestiuni.

Pentru a ajuta dezvoltarea, "calitatea trebuie sa primeze asupra calitatii", a subliniat acesta.

In octombrie, 11 tari, printre care Germania, Franta, Italia si Spania, au lansat o procedura de cooperare intarita in vederea instaurarii unei taxe asupra tranzactiilor financiare, care ar putea aduca circa 10 miliarde de euro pe an statelor. Lituania ar urma sa se alature acestor state, dar si Romania a anuntat ca este in favoarea proiectului.

Franta doreste ca aceste venituri sa serveasca drept resursa proprie la bugetul european, chiar daca intr-o prima etapa ar urma sa fie o deducere de la contributia la buget a statelor membre.

"Avem in vedere ca aceasta taxa sa poata contribui la ajutorul pentru dezvoltare. Bineinteles, nu este doar o chestie de volum, dar este si o chestie de volum", a pledat Cazeneuve.

Link nu a ascuns nici reticentele Germaniei fata de politicile comerciale de "reciprocitate" pledate de Paris pentru relatiile dintre UE si marii sai parteneri.

"Suntem usor prudenti asupra reciprocitatii, nu trebuie sa faca loc protectionismului", a comentat Link.

Cei doi ministri au apreciat insa ca divergentele dintre Paris si Berlin asupra a numeroase subiecte europene, precum uniunea bancara, nu sunt o problema.

"Nu este catastrofic" sa existe diferente de opinie, a subliniat Link, pentru care motorul franco-german ramane "un concept pertinent".