Studiu: Agricultura si industria alimentara in 2012 - 43% dintre companii au avut dificultati in onorarea platilor

de DP     HotNews.ro
Joi, 20 decembrie 2012, 10:42 Economie | Finanţe & Bănci


In anul 2012, companiile din sectorul agro-alimentar au intampinat dificultati in a-si onora platile la termen, agreate cu partenerii de afaceri, 43% dintre acestea realizand plati lent sau neregulat. Coface a analizat pe parcursul acestui an 11.648 de firme din Industria alimentara, Agricultura, Fabricarea Bauturilor, Comert cu ridicata si amanuntul, Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie, reprezentand 7% din totalul firmelor active la nivel sectorial (163.968) si care genereaza consolidat peste 65% din cifra de afaceri inregistrata pentru toate codurile CAEN considerate in analiza.
  • 17,07% dintre aceste firme au fost incadrate in clasa de risc foarte crescut, iar 48,23% in clasa de risc peste nivelul mediu. Doar 30,73% dintre firmele analizate efectueaza platile conform conditiilor stabilite cu partenerii de afaceri. Astfel, nivelul de risc consolidat la nivel sectorial este de 4,34 indicand un risc de insolventa semnificativ.
Companiile care activeaza in agricultura prezinta o volatilitate ridicata a performantei financiare, puternic dependenta de conditiile meteorologice. Anul 2012 a prezentat provocari multiple pe fondul secetei (lunile Iulie si August ale anului curent au fost cele mai calduroase din ultimii 52 de ani):
  • aportul agriculturii la formarea PIB in primele noua luni ale anului curent a scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
  • firmele care activeaza in agricultura au debutat in anul 2012 cu rezerve financiare precare, fiind astfelmai expuse riscurilor din anul curent. Astfel, in ciuda performantei comerciale foarte bune din anul 2011, profiturile nete consolidate au fost mediocre, rata acestora fiind de 4% din cifra de afaceri.
  • nivelul de indatorare al firmelor din agricultura a crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand la 70% la sfarsitul anului 2011. Marcat de gradul descrescator de capitalizare, structura capitalurilor acestor firme indica un potential limitat de finantare suplimentara in viitor. Astfel, performanta acestora va depinde strict de performanta operationala, si in masura in care aceasta nu se va realiza conform asteptarilor, de resurse suplimentare ale actionarilor;
  • companiile mici si mijlocii din economiile avansate pot reprezenta cea mai afectata categorie in 2013. In contextul amintit anterior, lichiditatile companiilor care activeaza in acest sector vor fi sub presiune in functie de capacitatea acestora de a transmite mai departe distribuitorilor si cumparatorilor finali preturile in crestere. Companiile mici si mijlocii au o capacitate redusa in gestionarea volatilitatii costurilor incomparatie cu firmele internationale mari, care pot beneficia de contracte de acoperire a riscului de tip hedging si detin resurse suplimentare pentru imbunatatirea productivitatii.
Datorita inzestrarii naturale, Romania inregistreaza un potential semnificativ in agricultura. Astfel, conform ultimelor date publicate de Eurostat la sfarsitul anului 2011, Romania inregistreaza una din cele mai intinse suprafete de teren agricol ca pondere din suprafata totala de teren, mai exact 58,78% fata de media inregistrata in UE27 de 45%.
  • 40% din suprafata agricola a Romaniei este dedicata cultivarii cerealelor, fiind pe a treia pozitie din acest punct de vedere in UE27 (dupa Ungaria si Polonia). Astfel, Romania ocupa locul 5 in UE27 din punctul de vedere al productiei de cereale (exprimata in echivalent valoric MIL EURO), dupa Franta, Germania, Italia si Polonia. In anul 2011, Romania a inregistrat o productie de cereale in valoare de 4,6 MLD EURO, echivalentul consolidat al productiei similare din Cehia, Austria, Grecia si Bulgaria la un loc.
In ciuda potentialului semnificativ, Romania se afla pe ultimele locuri in UE din punctul de vedere al eficientei utilizarii suprafetei agricole.
  • Astfel, valoarea adaugata in agricultura pe fiecare muncitor angajat in cadrul sectorului (exprimat in preturi medii ale anului 2000, in USD) in Romania este de 8.993 USD/ an, jumatate fata de media UE27. Din cauza diferentelor de productivitate amintite mai sus, Romania a inregistrat in 2011 a treia, cea mai joasa productie de cereale la fiecare hectar arabil (2.824 kg/ ha).
Nivelul tehnic de dotare existent in agricultura Romaniei este insuficient, nu este adaptat conditiilor de productie care sunt foarte variate (tip de sol, panta, clima etc.) si nu este in masura sa asigure efectuarea lucrarilor mecanice in perioadele optime prevazute de tehnologiile de cultura. Mai mult, capitalul fizic inca se caracterizeaza printr-un grad ridicat de uzura, atat morala, cat si fizica.

  • Retail & Distributie: potential investitional in Romania pentru 2013
Prezenta a peste 10 lanturi de distribuitori de anvergura intr-o tara cu o populatie de aproximativ 20 de  milioane de locuitori poate duce la o consolidare intre jucatorii existenti, asa cum a fost observat in ultimii ani in Polonia.
  • De asemenea, exista semnale de ingrijorare privind tendinta de supra-incalzire a industriei alimentare, pe fondul cresterii agresive a concurentei intre jucatori, incertitudinii la nivel global si a deficitului de cont curent, situat la un nivel inca ridicat comparativ cu cel inregistrat in noile state membre UE. Avand in vedere decalajul, comparativ cu standardul dezvoltarii din tarile UE15, exista oportunitati importante de investitii pe termen lung in dezvoltarea fermelor si a capacitatii de productie pe linia de procesare din industria alimentara.
Romania continua sa importe de aproape 4 ori mai multe produse alimentare (in special produse alimentare, bauturi si tutun) decat exporta. In ultimii 3 ani, deficitul comercial al produselor alimentare prezinta o tendinta descendenta cauzata de: scaderea cererii interne si a ponderii produselor premium in cosul de consum (factori ce au influentat negativ importurile), deprecierea monedei nationale, scaderea costurilor de productie locala (factori ce au influentat pozitiv exporturile).
  • In viitorul apropiat, este probabil ca balanta sa incline in favoarea importurilor, pe fondul unei reveniri usoare a consumului intern si a franarii exporturilor ca urmare a indeplinirii partiale a standardelor de productie europene de catre producatorii locali.
"Agricultura are un potential strategic semnificativ, dar care este subexploatat datorita productivitatii scazute si inzestrarii reduse cu mijloace de capital. Astfel, vom continua sa consumam produse alimentare din import si in perioada urmatoare. Romania trebuie sa investeasca mai mult in sectorul agricol, costul cu hrana fiind unul insemnat pentru o familie obisnuita de romani, si doar investind intr-una dintre cele mai bune resurse naturale, Romania va reusi sa-si consolideze pozitia in zona europeana", a declarat Constantin Coman, Country Manager Coface Romania.

Clasele de risc Coface prezinta probabilitatea de intrare a unei companii in insolventa in urmatoarele 12 luni, masurata pe o scala de la 0 (insolventa deschisa) la 10 (risc de insolventa minim).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1778 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by