VIDEO Programul de guvernare: Simplificarea taxarii, introducerea cotei progresive, revenirea la TVA de 19%

de Red Economic     HotNews.ro
Joi, 20 decembrie 2012, 14:57 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(20 Dec 2012) PDF, 522KB
Finante publice transparente, largirea bazei de impozitare, parteneriate public-private in infrastructura, si simplificarea sistemului de taxe- acestia sunt pilonii pe care USL vor sa aseze politica fiscala a urmatorilor 4 ani, conform programului de guvernare publicat joi. Alte masuri care vor fi luate de Guvern sunt: revenirea la TVA de 19%, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori si introducerea impozitului progresiv.

Redam mai jos fragmentul referitor la Finante din Programul de guvernare:
"Un sistem european performant al finantelor publice – eficient, transparent, previzibil, care sa conduca la cresterea veniturilor bugetare prin largirea bazei de impozitare si nu prin cresterea poverii fiscale asupra economiei; Asigurarea stabilitatii macroeconomice si a sustenabilitatii datoriei publice, prin mentinerea deficitului bugetar in trendul actual de consolidare fiscala; Simplificarea sistemului de taxe si crearea predictibilitatii intr-un cadru fiscal-bugetar stimulativ pentru dezvoltarea mediului economic privat si public; Cresterea calitatii finantelor publice, intarirea disciplinei si a guvernantei fiscale, precum si reducerea deciziei discretionare in politicile fiscale si bugetare, in conditiile acelorasi reguli ale jocului pentru toti contribuabilii;

 • Diminuarea coruptiei prin decuplarea clientelei politice de la banul public si transparentizarea folosirii acestuia, in paralel cu regândirea achizitiilor publice in baza criteriilor de oportunitate, prioritate, eficienta.
 • Cresterea rapida a potentialului de convergenta cu UE poate fi realizata numai prin continuarea procesului dezinflationist, consolidarea sistemului finantelor publice si mentinerea in limite sustenabile a deficitului extern.
 • Pe termen mediu, un cadru investitional competitiv isi va demonstra viabilitatea prin atragerea unui volum crescut de investitii straine, iar pe termen lung, obiectivul prioritar consta in sustinerea capitalului autohton autentic, intr-un efort de reindustrializare privata a României.

 • In acelasi timp, in dimensiunea sa financiar-bugetara, modelul economic de dezvoltare va fi axat pe investitii publice de antrenare, acele investitii menite sa sustina infrastructura, agricultura si dezvoltarea rurala, energia si tehnologia avansata.
 • Promovam Parteneriatului Public – Privat, ca mecanism esential de atragere a finantarilor pentru marile proiecte de infrastructura;
 • Dezvoltam sistemul informatic integrat national pentru executia bugetara in timp real
 • Generalizam sistemul SEAP – sistemul electronic de achizitii publice, pentru toate achizitiile publice la nivel central si local. Astfel, vom ataca frontal coruptia care a ajuns in ultimii ani sa sufoce economia si sa retrogradeze România in ochii Uniunii Europene.

 • Obiectivul economic fundamental al programului de guvernare este crearea de locuri de munca. Statul nu creeaza direct locuri de munca, ci doar asigura, printr-un cadru institutional stimulativ, mediul economic necesar crearii de locuri de munca , ceea ce ar reduce rata somajului sub 5%, comparativ cu nivelul anului 2008.Stimularea sectorului privat si crearea de locuri de munca:

 • Simplificam fiscalitatea si sporim competitivitatea fiscala a mediului de afaceri prin: reducerea generala a impozitarii; b) largirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) cresterea colectarii veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.
 • TVA va reveni la nivelul de 19%.
 • Pastram plafonul de 16% si introducem, pe parcursul mandatului, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
 • Reducem la jumatate numarul de taxe parafiscale.
 • Crestem deductibilitatea cheltuielilor in cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%.
 • Aliniem la media europeana redeventele incasate de stat ca urmare a concesionarii activelor statului.
 • Scutirea de impozitare, pe o perioada de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite in utilaje si echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorarii capitalului social la societatile unde sunt actionari, sau participarea la capitalul social al altor societati comerciale si care conduc la crearea de noi locuri de munca.
 • Stimularea mediului de afaceri in limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomica, prin simplificarea procedurilor si debirocratizarea pentru micii intreprinzatori. Cresterea plafonului de scutire de TVA la 65 mii euro pentru micii intreprinzatori.
 • Reducem TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la acestia pentru dezvoltare. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura.
 • Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori;
 • Reducem integral plata CAS datorata de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de munca (cu conditia mentinerii locului de munca inca un an).
 • Reducem cheltuielile cu birocratia si fiscalitatea, prin desfiintarea unor tarife, avize, autorizatii si prin simplificarea cadrului legislativ.
 • Acceleram absorbtia fondurilor europene, prin crearea unei structuri centrale responsabile de coordonarea Autoritatilor de Management, prin simplificarea si unificarea cadrului legislativ;
 • Consolidarea CEC si EXIMBANK. Specializarea obiectului de activitate (Eximbank – pentru promovarea exporturilor si stimularea dezvoltarii industriale, CEC - pentru finantarea agriculturii, a IMM-urilor, a micilor intreprinzatori si activitatilor independente);
 • Adoptam o noua Lege pentru intreprinderile mici si mijlocii, care are la baza transpunerea in legislatia româneasca a legii europene privind intreprinderile mici din Europa, Small Business Act (SBA).
 • Capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri. Sprijinirea IMM-urilor aflate in dificultate din cauza crizei economice prin instituirea unei scheme de ajutor de stat care sa includa si folosirea fondurilor europene.
 • Sustinerea dezvoltarii si diversificarii activitatilor economice, care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, pentru activitati mestesugaresti si activitati neagricole.
 • Sprijinirea producatorilor agricoli sa isi ia certificate europene de producatori BIO. Astfel, lor li se faciliteaza accesul la piata europeana (o piata care ii asteapta, fara sa fie nevoie sa se promoveze prea mult) si sa vânda produsele pe care le fac pe mult mai multi bani.
 • Aplicam controlul financiar fiscal de fond doar o singura data la 3 ani pentru IMM-uri si aplicarea principiului „o singura data” pentru a elimina solicitarile adresate IMM-urilor de catre o institutie publica de a depune documente emise de alte institutii.
 • Implementam programarea bugetara multi-anuala pe proiecte si programe, care va aduce economii importante la buget si va creste gradul de predictibilitate si eficienta cheltuielilor publice.
 • Restructurarea institutiilor de control fiscal (ANAF, Garda Financiara, Vama), si infiintarea unui consiliu de supraveghere si audit format din experti internationali din state membre UE, cu performante in domeniu.
 • Adoptarea legislatiei care sa stimuleze utilizarea tranzactiilor electronice si reducerea semnificativa a operatiunilor cu numerar, masura care va avea ca efect imediat cresterea veniturilor impozabile ale contributorilor si reducerea evaziunii fiscale.
 • Introducerea contractelor de performanta in toate institutiile publice si companii de stat (ministere, agentii guvernamentale, autoritati locale si companii de stat)

Fiscalitatea si bugetul statului trebuie subordonate obiectivului fundamental al dezvoltarii economice. Viziunea noastra fiscala trebuie sa fie una calitativa, sa stimuleze mediul economic, investitiile si initiativa antreprenoriala. Filozofia finantelor publice trebuie pusa in acord cu principiile dezvoltarii economice sanatoase, bazata pe construirea unui sector privat puternic, autonom in raport de puterile politice, capabil sa genereze prosperitate, securitate sociala si sa dinamizeze inclusiv reformele din sfera sectorului public.
In ultimii ani, România a trecut prin experienta unei ajustari fiscale de tip cantitativ, cu serioase implicatii sociale si efecte reduse in planul relansarii economice. Realitatea economica arata ca austeritatea bugetara nu constituie, in sine, cheia problemelor economice, in absenta politicilor care sa faciliteze cresterea economica, crearea de locuri de munca si reducerea impactului social al ajustarii fiscale.,


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11941 vizualizari

 • -41 (47 voturi)    
  masuri economice (Joi, 20 decembrie 2012, 15:08)

  MihaiUngureanu1307527128498 [anonim]

  Boc saracu' nici nu ar fi inteles jumatate din termenii folositi in programul de guvernare al USL. De coruptie sunt convins ca nu scapam, dar daca pot sa depind cu 1% mai putin de stat peste 4 ani, eu ma declar multumit
  • +22 (28 voturi)    
   Mda (Joi, 20 decembrie 2012, 15:35)

   chris2011 [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   Stai calm, nici comunistii nu inteleg nimic de acolo. Au plagiat textul ala de prin alte parti.
   In alta ordine de idei, nu pot decat sa rad. Parca vad ca vine FMI-ul in ianuarie si le spune pas. Le mai da cateva palma, vreo 2 lei cat sa ramana hamesiti si le spune sa plimbe lantul ca ideile astea sunt fanteziste. Economia nu se conduce cu idei din astea. Nu o economie in starea in care suntem noi de 23 de ani.
  • +29 (31 voturi)    
   nu fii convins (Joi, 20 decembrie 2012, 15:50)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   nici de Boc, nici de programul asta frumos in teorie ( ca de obicei ) .
   O sa vedem in 2013 ce ii poate pielea lui Ponta,. Dar sa fim lucizi : cu Dragnea si Fenechiu ce putem sa asteptam ?
  • +25 (27 voturi)    
   pai da.. (Joi, 20 decembrie 2012, 15:57)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   Boc o intelege n-o intelege termenii dar tu sigur nu intelegi nimic din lumea in care traiesti !
  • +26 (28 voturi)    
   De/aia nu ai ajuns ca grecii,... (Joi, 20 decembrie 2012, 16:00)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   A fost Boc prost!
   Lasa ca o sa iti arate tontu cum sa plagiezi o friptura; mananca acum de Craciun, dupa aceea cumpara/ti un fototapet cu mancare preferata!
   Apa o s/o platesti inzecit; benzina, curentul, taxe la primarie, taxe pe casa, impozit progresiv, ....
   Hai, pa!
   Vorbim la anu' in vara!
  • +17 (19 voturi)    
   ... (Joi, 20 decembrie 2012, 16:22)

   vasile_r [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   gandire de pomanagiu. Iti multumesc ca m-ai condamnat la saracie pentru un voum dublu de munca. In curand va trebui sa lucrez din nou oficial pe salariul minim doar pentru ca tu si ceilalti asistati sociali nu sunteti in stare de matematica de baza. Si la mai multe pomeni electorale PSD. Nu iti doresc decat sa te bucuri de farfuria de fasole de 1 Decembrie in fiecare an pentru care te vei bate prin parcuri.
  • +13 (13 voturi)    
   daca nu boc (Joi, 20 decembrie 2012, 16:31)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   atunci sigur dottore-ul in plagiat drept international ponta e expert in economie.
  • +11 (11 voturi)    
   pricepi/te faci??? (Joi, 20 decembrie 2012, 17:43)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   cica: statul nu creaza locuri de munca! dar face investitii publice de antrenare. Ambele din acelasi text imbecil.
  • +17 (19 voturi)    
   Emil Boc, (Joi, 20 decembrie 2012, 17:58)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   presedintele Partidului Democrat Liberal, a primit, in 4 mai a.c., titlul Onorific de Doctor in Drept (Honorary Doctoral Degree) din partea universitatii americane Michigan State University, distinctie acordata pentru activitatea politica, guvernamentala si universitara.
   Emil Boc a tinut un discurs la ceremonia de absolvire a unei noi generatii de studenti la nivel master si doctorat, in cadrul careia presedintele universtitatii, dr. Lou Anna Kimsey Simon, i-a decernat titlul in fata a peste 10.000 de participanti.
   Michigan State University este intre primele zece universitati din lume in stiintele educatiei, fizica nucleara si psihologie industriala si intre primele 50 in stiinte politice si administrative.
   Conferirea de titluri onorifice liderilor din diverse domenii de activitate este o traditie, inca din 1885, la Universitatea Michigan State University, iar studentilor le sunt prezentati in acest fel personalitati din lumea politica si academica, pentru a le servi drept exemple si pentru a le impartasi din experienta lor.
   Condoleeza Rice, Nelson Mandela, Dick Cheney, Ellen Zwilich, cistigatoare a premiului Pulitzer, Robert Grubbs, Elie Wiesel, Henry Ford, Harry Truman au primit in trecut diplome onorifice de la Michigan State University. Emil Boc este primul lider politic din spatiul est-european care a primit o recunoastere din partea acestei institutii.
  • +8 (8 voturi)    
   ? (Vineri, 21 decembrie 2012, 6:06)

   cotora [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   din punct de vedere economic, nici eu nu am inteles,desi am ceva cunostiinte economice, de unde scoate usl aceste cifre ?, cresterea economica, deficit bugetar, tva, reducerea cas, numai daca taie din pomeni sociale sau din investitii, la tine, nu am inteles ce inseamna 1% depedenta de stat ?, iar cu boc, o sa plangem dupa el, daca nu era boc, acuma eram, mai rau ca grecii
  • +4 (4 voturi)    
   Daca stiau (Vineri, 21 decembrie 2012, 9:58)

   cobra1000 [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   noii guvernanti de istetimea ta, luai locul lui ponta ! Cred ca ai fi facut o treaba....
  • +1 (1 vot)    
   nici io ! (Vineri, 21 decembrie 2012, 12:53)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   este in esperanto !

   deci, mai draga, va curge lapte si miere pe autostrazile lui sova.

   intre timp, cacarau va trebui sa culeaga firimituri.
   hai dinamo !

   sa traiti bine, o mie de ani, mai draga !
   la anul si la multi ani !
   siiiii....craciun fericit !
   vine mos cracila, anul asta...
 • +21 (21 voturi)    
  Au "uitat" ingerintele in Justitie... (Joi, 20 decembrie 2012, 15:10)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Romania Libera:
  "Guvernul a decis un sistem distinct de plată a drepturilor salariale restante stabilite prin hotărâri judecătoreşti care vor deveni executorii anul viitor, în care în primul an de la data la care hotărârea devine executorie este achitat doar 5%, iar restul este plătit în etape până în al cincilea an, potrivit Mediafax."
  ...............
  "În cursul acestui termen, orice procedură de executare silită este suspendată de drept."

  Atunci, la ce mai e buna o hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila si investita cu titlu executoriu ?! Doar ca sa aiba Guvernul ce bloca...?!
 • +5 (5 voturi)    
  Suna bine in scris (Joi, 20 decembrie 2012, 16:06)

  Marius Ogrean [utilizator]

  Sa vedem faptic...
  • +12 (12 voturi)    
   ... (Joi, 20 decembrie 2012, 16:23)

   vasile_r [utilizator] i-a raspuns lui Marius Ogrean

   sta prost in scris si o sa vezi faptele in curand...nu imi doresc decat sa te vad umil in fata regimului in piata universitatii...urland: jos dictatorul.
 • +13 (13 voturi)    
  Mda (Joi, 20 decembrie 2012, 16:12)

  chris2011 [utilizator]

  Poate ar trebui sa precizeze cat va fi salariul minim in euro nu in lei. Asta ii important.
 • +18 (18 voturi)    
  Iar suntem luati drept idioti! (Joi, 20 decembrie 2012, 16:27)

  triciupa [utilizator]

  Scaderea impozitului salarial la 8% si 12% pentru veniturile mici (adica grosul...) si mai ales scaderea TVA la 19% vor conduce la o reducere drastica a veniturilor la buget. Cum vor astupa gaura? Prin largirea bazei de impozitare? Aiurea, vrajeala, e total nerealist, la asemenea scadere de venituri n-ai destui contribuabili pe care sa-i impozitezi! Si atunci, de unde bani pentru pensii bunaoara? Din fonduri UE? Gresit, nu se poate! In plus proiectele europene trebuie confinantate de la buget si guvernul nu face fata nici la nivelul actual de absorbtie. Si atunci, ce mai ramane? Pai mai raman taieri severe de salarii, concedieri masive din sectorul bugetar si mai ales anularea investitiilor publice, cu efecte catastrofale pentru cresterea economica si nivelul somajului.
  Astia ori sunt prosti, ori ne cred prosti. Parca-l vad pe plagiator cu ranjetul lui tamp cum o sa explice la anatema 3 de unde vor lua banii lipsa: "n-o sa-si mai ia Udrea posete Vuitton" sau "n-o sa mai puna Videanu borduri" si prostimea lipita de televizor o sa hahaie fericita...
 • +14 (14 voturi)    
  lista target-uri (Joi, 20 decembrie 2012, 16:54)

  Dmmn [utilizator]

  Dupa ce am citit lista de mai sus, vreau sa multumesc Hotnews pentru expunerea lor, n-am mai ras de mult asa copios si sanatos.
  Felicitari Guvernului C/P (copy paste), i-au luat pe Catavencu si Timesnewroman cu ultimul lor comunicat. Acum astia din urma pot reda textul de mai sus fara nici o modificare :)).

  Multumesc!
 • +12 (12 voturi)    
  penibil (Joi, 20 decembrie 2012, 17:02)

  dasgiga30 [utilizator]

  tot scriu ca reduc taxe si stimuleaza economia dar nu spun cand si in ce fel si nici nu adauga de unde o sa vina banii pierduti prin reducerea taxelor,probabil prin alte taxe ascunse....oricum vise taica vise..
 • +13 (13 voturi)    
  mda... (Joi, 20 decembrie 2012, 17:07)

  bubalus [utilizator]

  pe hartie toate planurile sunt bune, dar dpmdv e la fel de fantasmagoric ca programul PPDD-ului, ala cu 100 de puncte.... :)
 • +18 (18 voturi)    
  Impozitarea progresiva (Joi, 20 decembrie 2012, 17:19)

  smc [utilizator]

  Ura, facem primul pas inapoi catre epoca Iliescu: impozitarea progresiva, desi asta nu mi se pare un termen care reflecta spiritul ideii. Ar fi mai bine impozitarea jumulativa. Cine munceste mai mult este jumulit mai tare.

  Chiar daca acum spun ca va avea un plafon de 16%, vor trece repejor la 45% pentru orice salariu mai mare de 500 de euro. Asa sade bine in socialismul hotesc de mare succes din Romania.
 • +9 (9 voturi)    
  INCREDIBIL (Joi, 20 decembrie 2012, 21:39)

  BME [utilizator]

  cum pot scadea impozitele ,taxele,tva, daca nu au bani de pensii,nu au bani la sanatate,investitii, etc. ? CUM si-au permis sa creasca numarul de parlamentari si ministrii ? Fiecare parlamentar si ministru mai are pe langa el consilieri,secretare,soferi. Cate costuri suplimentare implica? Cine le suporta? GLOATA CARE MUNCESTE si cate 12 ore pe un salariu de nimic., tinerii corporatisti (unii foarte destepti) care au ales sa ramana in tara si sunt exploatati pana la epuizare pe salarii rusinoase. Se acutizeaza exploatarea oamenilor. NE-AM INTORS LA SCLAVAGISM datorita unor guvernanti incapabili si penali. PATRONII DE IMM platesc majoritatea taxelor, ei sunt cei mai hartuiti de fisc ,pe cand marilor firme li se sterg datoriile.Cum sa fie bine cand creezi locuri de munca in birocratia de stat? Contracte de performanta?? Criterii de evaluare?? SE VOR DA CUM SE DAU SI ACUM IN FUNCTIE DE CAT DE BINE TE AI CU MINISTRUL, DIRECTORUL SEFUL ETC.
 • +8 (8 voturi)    
  Dragnea stie? (Joi, 20 decembrie 2012, 23:37)

  fat [utilizator]

  Voiculescu si Fenechiu au aflat ce li se pregateste?

  Citez: "Diminuarea coruptiei prin decuplarea clientelei politice de la banul public si transparentizarea folosirii acestuia, in paralel cu regândirea achizitiilor publice in baza criteriilor de oportunitate, prioritate, eficienta."

  As rade daca n-ar fi de plans.
  • +5 (5 voturi)    
   Cuvinte (Vineri, 21 decembrie 2012, 10:46)

   marvio [utilizator] i-a raspuns lui fat

   Cine credeti ca va tine seama in USL de niste biete cuvinte? Aveti dovezi palpabile ca noua guvernare chiar se tine de cuvant?
 • +7 (7 voturi)    
  Naspa (Vineri, 21 decembrie 2012, 7:28)

  fafner [utilizator]

  A inceput apocalipsa fratilor. Ce cutremure, explozii solare, asteroizi si alte cele. Ar fi prea rapid. Vom avea una lunga si dureroasa atata timp cat acest guvern va fi la conducere.
  • +3 (3 voturi)    
   SI VA FI (Vineri, 21 decembrie 2012, 10:18)

   cobra1000 [utilizator] i-a raspuns lui fafner

   Pana se desteapta prostimea(din somn) o sa treaca vreo opt ani ! In primii patru motiveaza ca nu au avut timp.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by