In luna decembrie, asteptarile operatorilor din industrie si constructii se inrautatesc, iar in ceea ce priveste productia, sunt estimate performante inferioare atat in industrie cat si in constructii, se arata in buletinul de conjunctura publicat joi de BNR. Blocajul financiar isi va mentine influenta nefavorabila in constructii (in proportie de 37 la suta) si, in masura mai mica, in industrie (12 la suta). Influente negative de amplitudine relativ scazuta vor exercita ratele inalte ale dobanzilor bancare si evolutia cursului de schimb al monedei nationale, se mai arata in document.

In urma ajustarii seriilor de solduri conjuncturale in functie de sezonalitate si de numarul de zile lucratoare, productia industriala isi mentine insa trendul ascendent, cu posibilitatea unei usoare intensificari de ritm, iar activitatea din constructii va continua sa stagneze. Intensitatea semnificativa a factorului sezonier in industrie se remarca si in asteptarile privind portofoliul total al comenzilor si cel corespunzator exporturilor. Astfel, inversarea traiectoriei aferente volumului total al comenzilor, relevata de seria bruta a soldurilor conjuncturale (-6 la suta, fata de +21 la suta in noiembrie), nu este confirmata de seria ajustata, potrivit careia indicatorul isi va mentine panta moderat ascendenta (+15 la suta). Pentru constructii se anticipeaza o crestere a volumului comenzilor (moderata, pe serie bruta, dar intensa pe cea ajustata: +11, respectiv +35 la suta).

Stocurile de produse finite industriale se vor mentine pe o traiectorie usor descrescatoare - soldul conjunctural a ramas la nivelul de -9 la suta, iar ponderea respondentilor care anticipeaza stabilitatea stocurilor continua sa fie ridicata (71 la suta). In constructii, indicatorul nu va marca modificari, in acest sens pronuntandu-se 81 la suta din numarul total al operatorilor de profil (sold conjunctural nul). Stocurile de materii prime se vor situa in limite normale in industrie, dar pentru constructii se estimeaza din nou cote usor deficitare.

Insuficienta cererii continua sa limiteze activitatea celor doua sectoare economice, ponderea opiniilor de acest tip fiind de circa 40 la suta in industrie si respectiv 52 la suta in constructii. Blocajul financiar isi va mentine influenta nefavorabila in constructii (in proportie de 37 la suta) si, in masura mai mica, in industrie (12 la suta). Influente negative de amplitudine relativ scazuta vor exercita ratele inalte ale dobanzilor bancare si evolutia cursului de schimb al monedei nationale.

Luna decembrie va marca o posibila amplificare a disponibilizarilor operate atat in industrie, cat si in constructii (solduri conjuncturale negative sensibil inferioare celor din noiembrie: -26, respectiv -58 la suta), evolutie doar partial explicata de factorul sezonier.

La nivelul celor doua sectoare nu se intrevad modificari ale preturilor de productie, aceasta opinie regasindu-se in proportie de 92 la suta in industrie si in cvasitotalitatea esantionului din constructii. Pentru industrie, soldul conjunctural usor pozitiv (6 la suta, pe ambele serii) indica insa probabilitatea (foarte redusa) a efectuarii unor majorari de preturi.

Industria va continua sa inregistreze acumulari de capital de intensitate moderata, pe serie bruta (+10 la suta), dar o accelerare de ritm a indicatorului, pe serie ajustata (dublare a soldului pozitiv al opiniilor, pana la +19 la suta). Pentru constructii se anticipeaza o noua contractie a cheltuielilor de investitii (-43 la suta), evolutie atribuita insa exclusiv factorului sezonier (soldul conjunctural ajustat a ramas pozitiv: +29 la suta). Rata profitabilitatii isi va accentua probabil scaderea in ambele sectoare (deteriorare vizibila a soldurilor conjuncturale, pana la -15 si respectiv -38 la suta).