De la dorinta la putinta s-ar putea ca drumul sa fie destul de lung, a comentat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru capitolul legat de fiscalitate din Programul de guvernare. "Spatiul de manevra este aproape inexistent. Toate reducerile de impozite pot fi facute, potrivit Legii Responsabiulitatii Fiscal Bugetare cu respectarea uneia din urmatoarele conditii: sa aiba avizul Ministerului Finantelor Publice si al Consiliului Fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu sau , a doua, sa fie insotite de propuneri de masuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare", mai spune Dumitru

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

Cata vreme ai doua milioane de romani care lucreaza la negru, o prioritate ar trebui sa fie aducerea acestora in randul platitorilor de taxe. Pentru ca asta e una din problemele fiscalitatii noastre: ca desi avem o rata legala foarte inalta a CAS-ului de pilda, une de top in Europa- peste 44%, colectarea ei e undeva la 28%. Cat despre mitul reducerii cotei unice sub 16%, teoria ca orice scadere a taxarii duce la o crestere a conformarii si pe cale de consecinta a veniturilor bugetare, as vrea sa subliniez ca noi suntem pe prima panta a curbei Laffer, nu pe a doua. Daca am fi redus cota unica de la 40%, am fi crescut veniturile. Daca o reducem de la actualul nivel in mod cert vom avea o reducere a veniturilor bugetare", a mai explicat seful Consiliului Fiscal.

Daca se analizeaza raportul dintre nivelul taxelor si gradul de incasare Romania are cea mai slaba performanta din UE, mai spune Dumitru. Potrivit acestuia, evaziunea fiscala doar la CAS si TVA trece de 10% din PIB, iar daca se adauga accizele aceasta depasesete, probabil 15% din PIB.

Experienta perioadei pre-criza a aratat ca Romania si-a subestimat foarte des cheltuielile si si-a supra-estimat veniturile. Orice decizie importanta pe care o vom lua trebuie analizata foarte riguros si insotita de studii de impact foarte bine fundamentate, conchide presedintele Consiliului Fiscal.