Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins vineri seara recursul procurorilor la decizia de lasare in libertate a omului de afaceri Marius Locic, acuzat in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, informeaza Agerpres. Totodata, instanta suprema a respins recursurile celorlalte persoane arestate in acelasi dosar, cu exceptia Liviei Bobu, careia i s-a inlocuit masura arestarii cu masura obligarii de a nu parasi tara.

Magistratii ICCJ au decis ca directorul executiv BRD Unirea, Adrian Martis, directorul comercial BRD Dorobanti, Andrei Nanu, omul de afaceri Vasile Crestin, alaturi de alte zece persoane vor ramane in arest preventiv. Alte opt persoane, printre care omul de afaceri Ioan Crestin, au ramas cu interdictia de a parasi tara.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis pe 16 decembriearestarea preventiva pentru 29 de zile a patru persoane acuzate in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, printre care se afla Adrian Martis, director executiv BRD Unirea, si Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanti.

In cadrul aceleiasi sedinte, magistratii CAB au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare a noua inculpati, inclusiv a oamenilor de afaceri Marius Locic si Ioan Crestin, care vor fi cercetati in libertate, insa au interdictia de a parasi tara.

Cu doua zile inainte, pe 14 decembrie, CAB a decis arestarea unui prim lot din dosar format din sapte persoane: Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.

Procurorii DIICOT au efectuat pe 13 decembrie48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor.

Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, si anume prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare pentru 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului infractional organizat.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane de euro.

Procurorii DIICOT aratau in referatul cu propunerea arestarii lui Locic, alaturi de alte 12 persoane, in cazul fraudarii unor banci, ca o societate controlata de Vasile Crestin i-ar fi dat lui Marius Locic bani care ulterior ar fi fost folositi pentru mituirea senatorului Catalin Voicu.

"Participatia lui Marius Locic la activitatea infractionala a grupului consta in faptul ca societatea la care era administrator, Locic Imobiliare, a fost beneficiara a mai multor sume de bani efectuate prin transfer bancar, sume ce aveau ca si justificare facturi fictive intocmite de catre membrii gruparii infractionale pentru a se putea justifica asa zisa relatie comerciala dintre societatile care au fost beneficiare in mod ilegal ale creditelor acordate de catre BRD Grup Unirea (din contul societatii Agrocereal a fost transferata suma de 25.000 de euro in contul lui Locic Imobiliare, bani ce ulterior au fost dovediti ca au ajuns in posesia senatorului Voicu Catalin, pentru a fi folositi ca mita la magistratii de la ICCJ, (dosar care se afla in curs de solutionare pe rolul Tribunalului Bucuresti)", mai noteaza anchetatorii DIICOT in documentul citat de Mediafax.