Delegatia Fondului Monetar International va sosi la Bucuresti pe 15 ianuarie, pentru cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania, a anuntat, joi, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek. Echipa va fi condusa de negociatorul sef pentru Romania Erik de Vrijer, va discuta cu autoritatile romane evolutiile recente economice si de perspectiva, bugetul pentru 2013, progresele in reformele structurale, cat si politica monetara. "Misiunea FMI va avea loc impreuna cu o echipa a Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Concluziile vor fi facute publice la finalul misiunii", se arata in comunicat.

"O misiune a FMI, condusa de Erik de Vrijer, va face o vizita la Bucuresti, in perioada 15 - 29 ianuarie 2013, pentru a desfasura cea de 7-a si a 8-a evaluare a Acordului Stand By cu Romania. Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile recente economice si de perspectiva, bugetul pentru 2013, progresele in reformele structurale, cat si politica monetara. Misiunea FMI va avea loc impreuna cu o echipa a Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Concluziile vor fi facute publice la finalul misiunii", a declarat Tonny Lybek.

Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, anuntase anterior ca misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile noii intelegeri, care va fi aprobata cel mai probabil in luna februarie.

"Incheiem in ianuarie acordul actual si, probabil, in februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a declarat ministrul Georgescu la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen Romania.

Georgescu a precizat mai apoi ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.

Potrivit ministrului, in functie de rezultatul negocierilor, misiunea din ianuarie va pleca la Washington si cu parametrii noului acord, care ar urma sa fie aprobat in boardul FMI in a doua parte a lunii februarie.

Amintim ca presedintele Traian Basescu a declarat la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".

Premierul Victor Ponta a declarat la B1 TV ca "in aprilie inceteaza actualul acord preventiv, acord in baza caruia Romania, nu a mai imprumtat bani dar a avut un buffer in cazul unor crize neasteptate. Opinia mea, exprimata si in opzitie si la guvernare, care este si a presedintelui si guvernatorului, este ca anul viitor sa prelungim practic, sa avem un nou acord preventiv, sa ne ajute o asemenea relatie cu FMI si CE sa consolidma ceea ce am reusit anul acesta (...) sa imprumutam bani de pe pietele private internationale cu o dobanda cat mai mica. Poate reusim o dobanda sub 5%".