In luna noiembrie 2012, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o scadere cu 0,9% comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 5,4% fata de luna corespunzatoare din anul 2011. In aceeasi luna, cursul de schimb al leului in fata euro s-a "miscat" de la 4,55 la 4,52.

Evolutia lunara a preturilor productiei industriale pe total (piata interna si piata externa)

Noiembrie 2012 comparativ cu octombrie 2012

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au scazut cu 0,9% comparativ cu luna precedenta. Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna cat si preturile productiei industriale pentru piata externa au scazut cu 0,6%, respectiv cu 1,8%.

Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat cresteri de pret la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,1%). In industria prelucratoare si industria extractiva preturile au scazut cu 1,1%, respectiv 0,3%. La distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, preturile s-au situat la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de pret in industria bunurilor de uz curent (+0,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,2%). Scaderi de pret s-au inregistrat in industria energetica (-2,9%) si industria bunurilor intermediare (-0,3%). In industria bunurilor de capital preturile s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Noiembrie 2012 comparativ cu noiembrie 2011

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere cu 5,4% fata de luna corespunzatoare din anul 2011.

Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+19,9%), in industria prelucratoare (+5,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,0%) si in industria extractiva (+2,6%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,5%) si industria energetica (+6,2%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat preturile produselor din industria bunurilor de capital (+4,1%), industria bunurilor intermediare (+3,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,1%).