Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de vineri ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa se ocupe de schimbarea conducerii Institutului National de Statistica. "O sa inlocuiesc conducerea INS", a spus Ponta sustinand ca motivul este o "greseala grava" constata la calcularea PIB pe 2011. Ponta sustine ca din cauza acestei greseli, Guvernul trebuie sa taie, in acest an, un miliard de lei de la buget. Oficialii INS au transmis HotNews.ro ca nu comenteaza aceasta informatie si ca se asteapta ca eventualele demiteri sa fie decise in urma unor analize corecte.

"Un miliard de lei dintr-o greseala, asa, de calculat. De unde taiem miliardul? De la Sanatate, de la Educatie, de la Politiem, de la Armata? (...)Am cerut secretarului general, o sa inlocuiesc conducerea INS, vreau sa fie acolo niste oameni pe care sa ne putem baza cand spun ceva,fie ca este vorba de PIB, fie ca este vorba de cati cetateni sunt in aceasta tara", a afirmat Ponta.

"Ne-am trezit acum la inceput de an ca INS, Comisia Nationala de Prognoza, au gresit si dupa ce in 2003 pana in 2010 au gresit pe plus, calculau un PIB si dupa aceea era mai mare, in 2011 l-au gresit pe minus", a mai afirmat Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la B1 TV, ca a aflat de o greseala de calcul facuta de INS. Am aflat la sfarsitul anului, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut in 2011-2012, o greseala care inseamna 20 de miliarde de lei la PIB in plus, calculate initial si reduse acum, inseamna implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei".

Premierul a mai avut anul trecut o tentativa de schimbare a conducerii INS, el inlocuindu-i atunci din functie pe vicepresedintii Cosmin Sabo si Cristian Stanica, in locul lor fiind numiti Elena Iagar si Florin Ciurariu.