Institutul National de Statistica a transmis vineri seara explicatii detaliate in legatura cu diferentele intre varianta provizorie si varianta semidefinitiva a estimarilor privind Produsul intern brut pe anul 2011. Institutul subliniaza ca potrivit regulamentelor UE, Romania calculeaza si transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare, care se bazeaza pe metode distincte, in functie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza carora se calculeaza acesti indicatori. Diferentele intre cele trei variante sunt inerente si nu sunt generate de erori de calcul, sustine INS.

Redam mai jos comunicatul integral al INS:

"In legatura cu diferentele intre varianta provizorie si varianta semidefinitiva a estimarilor privind Produsul intern brut pe anul 2011, Institutul National de Statistica face urmatoarele precizari:

In practica internationala, in general, a Uniunii Europene, in special, precum si in practica noastra nationala, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, in mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire si actualizare periodica. Aceasta politica este determinata, pe de o parte, de satisfacerea cerintelor utilizatorilor, iar, pe de alta parte, de disponibilitatea surselor de date. Potrivit Regulamentului de transmitere de catre toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, Romania calculeaza si transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni). Fiecare dintre variante se bazeaza pe metode distincte, in functie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza carora se calculeaza acesti indicatori.

In programul de producere si difuzare a datelor, Institutul National de Statistica aplica ad-literam si consecvent la nivel national prevederile regulamentelor UE in domeniu si metodologiile de calcul corespunzatoare, facandu-le publice utilizatorilor, inclusiv in ceea ce priveste politica de revizuire.

Diferentele intre cele trei variante sunt inerente si nu sunt generate de erori de calcul.

In anexa, prezentam explicatii detaliate de natura metodologica si procedurala referitoare la diferentele dintre varianta semidefinitiva si provizorie pentru PIB pe anul 2011".

Vezi atasat ANEXA INS

Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de vineri ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa se ocupe de schimbarea conducerii Institutului National de Statistica. "O sa inlocuiesc conducerea INS", a spus Ponta sustinand ca motivul este o "greseala grava" constata la calcularea PIB pe 2011. Ponta sustine ca din cauza acestei greseli, Guvernul trebuie sa taie, in acest an, un miliard de lei de la buget. Oficialii INS au transmis HotNews.ro ca nu comenteaza aceasta informatie si ca se asteapta ca eventualele demiteri sa fie decise in urma unor analize corecte.