Pieţele din Europa Centrala si de Est (ECE) vor fi influenţate in 2013 de doua subiecte majore, subliniaza analistii Erste Group in cel mai recent raport privind "Pieţele si acţiunile din ECE", publicat astazi. Pe de o parte, incetinirea si chiar recesiunea economica sunt din ce in ce mai evidente, desi declinul va atinge probabil punctul maxim in T1 2013. Pe de alta parte, criza din zona euro nu se va intensifica considerabil. Chiar daca dificultaţile nu au trecut si inca nu putem spune ca s-a atins punctul minim, cel puţin estimam mai precis unde ne situam in cadrul ciclului. Pe baza acestor doua ipoteze, la care se adauga sprijinul solid al bancilor centrale, pieţele de capital au avut de castigat ca urmare a unui declin general al aversiunii la risc.

De asemenea, abundenţa lichiditaţii si cautarea unor randamente semnificative au contribuit la aceasta situaţie. "Acesti factori ar trebui sa susţina pieţele de capital din ECE o buna parte a anului 2013, cand previzionam continuarea trendului ascendent general. Pe viitor, va fi nevoie de mai multe argumente fundamentale, cum ar fi imbunataţirea cresterii castigurilor, pentru a susţine avansul pieţelor", considera Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

  • Principalele 10 companii recomandate

"Favorizam Semperit, Polytec si Verbund in Austria, si Akfen, Tornular REIT, Halkbank si Isbank in Turcia. Preferam cele doua banci datorita expunerii lor pe segmentul de retail si cotei mai mari deţinuta de baza de finanţare TRY in structura lor de finanţare comparativ cu alte banci", adauga Esskuchen. Pe lista principalelor

10 companii recomandate se afla si Fondul Proprietatea din Romania, ale carui acţiuni au inceput sa creasca. Krka se afla din nou printre principalele companii selectate. "Anticipam o continuare a tendinţei de revenire a companiei Richter Gedeon, unde dublarea dividendelor a fost o miscare pozitiva, randamentele fiind inca scazute".

Cadrul macroeconomic din Europa Centrala si de Est: recesiunea va atinge punctul maxim in T1 2013

Temperarea cresterii economice a continuat in ţarile din ECE. Evoluţia slaba a exporturilor si cererea interna

temperata au afectat cresterea in toate ţarile, cu excepţia Turciei. Cu toate acestea, in trimestrul al treilea din 2012, nu numai Turcia, ci si Polonia si Slovacia au reusit sa inregistreze in continuare crestere economica in termeni anuali. "Anticipam ca declinul in ECE va atinge punctul maxim in primul trimestru din 2013", declara Esskuchen.

Pieţele din ECE au inregistrat performanţe diferite in 2012, ceea ce face ca analistii Erste sa anticipeze pentru

2013:

  •  o scadere economica de 0,1% in Republica Ceha, datorita incertitudinii din zona euro, dar si politicilor de austeritate interne si exporturilor ca unica sursa a cresterii,
  • o crestere de 1,1% a PIB-ului Romaniei, intrucat renegocierea unui acord cu FMI si continuarea eforturilor de imbunataţire a gradului de absorbţie a fondurilor UE vor susţine creditarea.
  • Economia Ungariei va ramane in recesiune in 2013. Politicile economice ale guvernului submineaza potenţialul de crestere economica pe termen lung si exista pericolul de revenire a aversiunii la risc in randul investitorilor, ceea ce ar putea face ca situaţia finanţarii guvernului sa redevina rapid negativa – in special avand in vedere ca sansele ca guvernul sa incheie in curand un acord cu FMI sunt reduse.

Acţiunile din ECE: inceput lent in ianuarie, crestere mai puternica spre sfarsitul primul trimestru Europa Centrala si de Est/Europa de Sud-Est au avut o evoluţie destul de buna in ultimul trimestru din 2012, cel

puţin in ceea ce priveste Republica Ceha si Slovenia, in timp ce Serbia a inregistrat performanţe solide, iar evoluţia Croaţiei a confirmat perspectiva pesimista a analistilor Erste. si evoluţia Poloniei a depasit asteptarile, susţinuta probabil intr-o mai mare masura de relaxarea monetara. "Suntem chiar mulţumiţi de rezultatele atat de bune ale bursei de la Bucuresti, chiar daca principala reţinere a fost lichiditatea. in final, recomandarea de supra-pondere clara pentru Turcia a fost cu siguranţa opţiunea corecta, in timp ce Rusia a dezamagit", sintetizeaza Esskuchen.

In general, analistii anticipeaza un debut relativ lent in 2013, dupa ce pieţele au incheiat anul 2012 in forţa. O usoara consolidare ar putea fi urmata de o imagine mai clara privind perspectiva de crestere, punand bazele unui al doilea impuls pentru pieţe. "Consideram ca marcarea profiturilor si o usoara consolidare nu ar fi deloc acţiuni negative, in special avand in vedere convingerea noastra ca pieţele au crescut in mare parte datorita unei schimbari in percepţia riscului. Tindem sa estimam o crestere mai puternica in special spre sfarsitul primului trimestru din 2013", explica Esskuchen.

  • Sentimentul economic se imbunataţeste pentru Romania

Cel mai recent indicator ZEW/Erste privind sentimentul pentru ECE1 arata ca asteptarilor economice pentru ECE in urmatoarele sase luni s-au inrautaţit usor. Experţii asteapta in continuare o oarecare stabilizare a evoluţiei economice in urmatoarele sase luni in Republica Ceha, Polonia si Slovacia. Prin urmare, evaluarea situaţiei actuale din Slovacia si Polonia este mai degraba echilibrata sau pozitiva. Sentimentul economic privind Romania s-a imbunataţit semnificativ. Evaluarea experţilor privind situaţia economica actuala s-a imbunataţit pentru Croaţia, Ungaria si Romania.

Alocarea in funcţie de ţara: supra-pondere pentru Rusia este o recomandare solida pentru trimestrul urmator, in special avand in vedere cautarea unei opţiuni pentru investirea lichiditaţii dupa evoluţia atat de puternica a

Turciei.

"in mod cert, cea mai puternica propunere a noastra este schimbarea dinspre Turcia spre Rusia. Romania si

Europa de Sud-Est (adica Serbia) ar putea beneficia de pe urma statutului lor de pieţe de frontiera, presupunand ca percepţia generala asupra riscului se menţine pozitiva. Ramanem mai degraba precauţi in privinţa Poloniei, fiind evident ca indicatorii fundamentali nu permit construirea unui caz pozitiv. Pentru Austria si ECE, ne menţinem un optimism prudent, dar ne asteptam din nou la o oarecare consolidare dupa evoluţia puternica din T4 2012", spune Esskuchen.

  • Austria – neutru

Riscul ar trebui sa ramana un factor convingator pentru piaţa, avand in vedere ca aceasta ofera una dintre cele mai mari prime de risc pentru acţiuni – evident, si datorita randamentelor scazute. Piaţa prezinta in continuare un randament suplimentar de aproximativ 700 puncte de baza pentru investiţii in acţiuni si cautarea unor randamente in afara pieţelor de obligaţiuni slabe, ar putea duce spre piaţa austriaca. Desi ne asteptam ca piaţa sa stagneze dupa ce a incheiat in forţa anul 2012, recomandarea noastra pentru Austria este puţin mai temperata decat data trecuta.

  • ECE – clar neutru

Grupul de pieţe format din Ungaria, Republica Ceha si Slovenia se plaseaza pe poziţii relativ pozitive. Asteptarile

generale privind cresterea castigurilor sunt surprinzator de puternice in cazul Sloveniei, rezonabile pentru

Republica Ceha, dar relativ slabe pentru Ungaria. in cazul Ungariei, asteptarile au scazut, la acestea adaugandu-se si un risc politic inca ridicat. Foarte probabil, relaxarea monetara va continua in Ungaria, dar este posibil ca acest potenţial sa fi fost deja valorificat in cea mai mare parte. Republica Ceha, cu recentele randamente de dividende si principala companie blue chip, CEZ, sancţionata inca prea dur, ar putea fi capabila sa faca din nou diferenţa.

  • Polonia – neutru catre sub-pondere

Polonia nu este doar cea mai scumpa piaţa din regiune, ci se tranzacţioneaza deja peste nivelurile de evaluare

istorice. Pana in prezent, perspectiva de crestere pentru Polonia este cea mai slaba dintre toate ţarile din regiune si nu se estimeaza ca lichiditatea va avea un impact semnificativ. Continuarea relaxarii monetarii ar trebuie sa fie un factor de susţinere. Prin urmare, confirmam recomandarea slab neutru.

Romania si Bulgaria – supra-pondere moderata

Indicatorii fundamentali arata destul de bine si, recent, opinia generala privind cresterea castigurilor s-a imbunataţit destul de mult. Atat timp cat situaţia politica nu va avea impact prea mare in piaţa, lichiditatea suplimentara ar putea ajunge pe piaţa. Totusi, riscul ramane ridicat in continuare si de indata ce vom constata o deteriorare majora a sentimentului general, Romania va fi nevoita sa suporte consecinţele statutului sau de piaţa de frontiera.

  • Rusia – supra-pondere

Cel mai puternic argument pentru piaţa din Rusia in acest moment ar trebui sa fie lichiditatea – in special atunci

cand este analizata drept piaţa alternativa, comparativ cu Turcia. in timp ce Turcia se indreapta spre un posibil

punct de cotitura negativ in ceea ce priveste situaţia lichiditaţii, Rusia se apropie de un punct pozitiv. Performanţa inregistrata in decembrie 2012 indica deja o schimbare, moment in care piaţa din Rusia avea rezultate la fel de bune ca cea din Turcia. Mizand oarecum pe Rusia ca alternativa relativa pentru Turcia, lichiditatea fiind factorul decisiv, suntem de acord cu rezultatul modelului si recomandam supra-pondere pentru aceasta piaţa.

  • Europa de Sud-Est – neutru catre supra-pondere

Daca presupunem ca percepţia asupra riscului ramane una pozitiva, Serbia poate fi plasata intr-o poziţie similara

cu Romania. Cu siguranţa, riscul este ridicat, iar lichiditatea va ramane de asemenea un obstacol major. Cu toate acestea, susţinuta de o crestere rezonabila a castigurilor, piaţa este cel mai departe de a atinge nivelurile de evaluare istorice. Perspectiva pentru Croaţia este mai puţin pozitiva. Opinia generala privind cresterea si-a revenit usor abia recent. Prin urmare, combinand cele doua pieţe, rezultatul ar fi neutru catre supra-pondere, atenuand puţin rezultatul clar al modelului.

  • Turcia – clar neutru

Chiar daca Turcia nu este in mod cert costisitoare comparativ cu ţarile din regiune, aceasta a fost prima piaţa pe care s-a depasit nivelul de evaluare istoric si unde se tranzacţioneaza in prezent la 11% peste raportul mediu P/E.

Avand in vedere evoluţia de top din 2012, ne putem astepta la o stagnare in T1 2013. Re-evaluarea continua a pieţei pe baza continuarii reducerii primelor de risc la definirea preţurilor ţinta ramane un argument solid pentru piaţa. Cu toate acestea, ca alternativa faţa de Rusia, ar putea avea de suferit in T1.