Guvernul va permite autoritatilor publice locale sa opereze in 2013 reduceri ale impozitelor si taxelor locale cel mult pana la nivelurile prevazute pentru 2012, se arata intr-un proiect de Ordonanta postat miercuri pe site-ul Finantelor (vezi atasament). "Promovarea acestui act normativ este determinata de necesitatea perfectionarii continue a legislatiei fiscale si de conjunctura economica actuala", se arata in Nota de Fundamentare care insoteste proiectul. Cei care au achitat impozite sau taxe mai mari vor putea opta pentru a-si primi banii inapoi sau sa li se compenseze sumele in plus cu taxe avand termene de plata viitoare.

UPDATE: Ordonanta privind impozitele si taxele locale a fost adoptata in sedinta de guvern de miercuri

"1) Pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile administratiei publice locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor si taxelor locale prevazute in Hotararea de Guvern numarul 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013, cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararea autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012.

2) Hotararile prevazute la alin. 1 pot fi adoptate in termen de cel mult 20 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante.

3) Sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor si taxelor locale aprobate prin hotarari ale autoritatilor deliberative, conform alin. 1, se compenseaza cu obligatii de plata catre bugetele locale cu termene de plata viitoare sau se restituie, la cererea contribuabililor", a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul sedintei de Guvern.

Dragnea a fost intrebat de jurnalisti daca autoritatile locale vor fi obligate sa aplice de anul viitor un cuantum al taxelor indexat cu inflatia, conform hotararii de guvern adoptate in luna decembrie, in conditiile in care ordonanta aprobata miercuri se refera doar la acest an. "Daca in decursul acestui an nu apar modificari", a raspuns vicepremierul.

"Astea inseamna ca la aceasta data, pana cand se publica ordonanta respectiva, este in vigoare hotararea de guvern prin care s-au indexat impozitele si taxele locale pana la emiterea si adoptarea unei noi hotarari de guvern, probabil peste trei ani, daca pana atunci nu se mai modifica Codul fiscal. Dar pentru anul 2013 se da posibilitatea autoritatilor locale sa reduca aceste niveluri pana la maximum nivelurile care au fost aprobate in anul 2012", a explicat Dragnea.

  • Situatia actuala

In prezent, in concordanta cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nivelul impozitelor si taxelor locale se indexeaza o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare.

Totodata, conform prevederilor legale actuale, autoritatile administratiei publice locale au numai competenta de a stabili cote aditionale, a impozitelor si taxelor locale, care nu pot fi mai mari de 20% fata de nivelurile aprobate prin hotarare a Guvernului potrivit art. 292.

  • Schimbari

Prin aceasta modificare, se acorda competenta autoritatilor deliberative ale administratiei publice locale de a decide, in functie de conditiile locale, pentru anul 2013, asupra reducerii nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor si taxelor locale prevazute in Hotararea Guvernului nr 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013, cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012.

De asemenea, se acorda competenta autoritatilor deliberative ale administratiei publice locale in cazul contribuabililor care au achitat deja impozitele si taxele locale la nivelul stabilit prin Hotararea Guvernului nr.1309/2012, sa compenseze aceste sume cu obligatii de plata catre bugetele locale, cu termene de plata viitoare sau sa se restituie la cererea contribuabililor.