Mai intai a aparut ca un comentariu semnat „Beowulf” la un post de pe unul dintre cele mai citite bloguri financiare- Pragmatic Capitalism. Era in 2011 si o perioada de vreme nu s-a mai discutat despre asta. Acum, siteurile financiare din SUA discuta la modul cel mai serios ceea ce initial parea o aberatie monetara: emiterea monedei de platina in valoare de un trilion de dolari. Pana si site-ul Casei Albe gazduieste o petitie care a adunat in 5 zile circa 7000 de semnatari in favoarea acestei idei.

Legile americane reglementeaza strict cantitatea de moneda de aur, argint si cupru, fara a se face vreo mentiune cu privire la monedele de platina. Strict tehnic, Trezoreria SUA nu are argumente legale care sa o impiedice baterea monedei de un trilion. Moneda ar urma sa fie utilizata la plata datoriei SUA, rezolvand problema spinoasa a plafonului acestei datorii.

Chris Krueger un analist de la Guggenheim Securities Guggenheim a confirmat într-o notă posibilitatea baterii acestei monede, subliniind ca obigatia Presedintelui SUA este de a depozita moneda sau monedele la Trezorerie, de unde acestea ar putea fi folosite la plata datoriei SUA. „Efectele pe piața valutară și asupra inflației sunt neclare, ca sa nu spun mai mult”, subliniaza Krueger.

"Dacă aș fi președinte, as utiliza Amendamentul 14, care spune că datoria Statelor Unite va fi întotdeauna plătita", spune Nancy Pelosi, Liderul Democraţilor din Camera Reprezentanţilor la o emisiune televizata.

Până în prezent, Casa Albă nu a luat in calcul aceasta posibilitate, de a bate moneda de un trilion, Obama respingand Amendamentul 14 ca pe o opțiune.

"Am vorbit cu avocații mei", a declarat Obama. "Nu sunt convinsi ca e un argument convingator”, a mai spus el.

O petiție postata acum o saptamana pe site-ul Casei Albe a primit aproape 7000 de semnaturi din cele 25.000 necesare.

Citeste aici ce scrie Washington Post pe aceasta tema sau aici modul in care vede BBC aceasta idee