"Impozitul forfetar nu se va aplica, daca se va introduce, decat anumitor categorii de servicii -pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de infrumusetare, spalatorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de incaltaminte etc-, la care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si pentru stat (ca sa verifice si sa controleze fiecare locatie). In acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza si studiu de impact NU este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc", a explicat miercuri Maria Grapini, ministru delegat al Turismului si IMM-urilor. Declaratia vine la nici 3 ore de la solicitarea adresata de premierul Ponta de a clarifica ce se intentioneaza cu introducerea noului impozit.

Maria GrapiniFoto: Agerpres

Sumele de plata, mai spune Grapini, nu vor fi egale pentru toate serviciile si se va tine cont de indicatori relevanti: capacitate locatie, calitate amplasament si tarifele medii adecvate locatiei.

In opinia ministresei, motivele introducerii impozitului forfetar sunt următoarele:

- simplificarea administrativa la intreprinzator si la institutiile de control ale statului;

- posibilitatea evidentierii veniturilor în mod corect si realizarea de profit in vederea repartizarii pentru dezvoltare sau dividende, de catre intreprinzatori (acestia vor plati suma fixata, indiferent de cat profit vor face);

- reducerea coruptiei la exercitarea controalelor la activitatile de servicii;

- etica si echitate pentru mediul de afaceri (toti cei care produc venituri trebuie sa plateasca un impozit).

"Studiul de impact se va face dupa ce va avea loc discutia cu toate Asociatiile profesionale si patronale si vor fi definitivate următoarele aspecte:

- la ce categorie de servicii se aplica,

- cuantumul,

- criteriile de stabilire ale cuantumului.

Activitatea de control este simplificata deoarece exista evidenta societatilor din fiecare categorie de servicii si grila stabilita de plata a impozitului. Această măsură va creste, de asemenea, conformarea voluntara, întreprinzătorul plătind cota stabilita, iar pentru cine nu plateste, Fiscul poate stabili, fara control, penalitati de intarziere, nefiind necesar un control contabil. Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale in vigoare", a mai transmis Maria Grapini.

Reamintim ca propunerea privind forfetarul a fost criticata de reprezentanti ai mediului de afaceri, care i-au cerut sa nu aplice niciun impozit forfetar pana nu vor exista criterii convenite in comun de patronate si autoritati