Leul a fost cotat la un curs de 4,37 unitati in fata euro, un nivel care nu a mai fost atins din aprilie 2012. Implusionata de tranzactii realizate ieri seara pe volume ridicate, cel mai probabil furnizate de jucatori straini, moneda locala a avansat miercuri seara pana la 4,3890/EUR. Aprecierea leului vine pe fondul cererii puternice din partea investitorilor straini la vanzarea de titluri de stat.

"Premierul Ponta va prezenta astazi la ora 18.00 starea natiunii, intr-un discurs asteptat sa ofere mai multe detalii legate de planurile bugetare ale administratiei actuale pentru cei patru ani de mandat. Data fiind iminenta negocierilor cu FMI pentru un nou acord de finantare, care vor debuta in 15 ianuarie, un obiectiv de urmarit astazi va fi prezentarea unei imagini mai clare pentru bugetul pe 2013", noteaza intr-un raport destinat clientilor economistii ING Bank.

Desi ratele ON au ramas in jurul a 5,5%, randamentele pentru termene mai lungi de pe curba FX swap au scazut intrucatva, cu segmentul 1M-1Y inca inversat intre 5,0-4,7%, mai spun acestia.

"Ne asteptam ca potentiala cerere semnificativa pentru titlurile de stat la trei ani pe care ministerul finantelor le va licita astazi sa conduca randamentul maxim in jurul nivelului de 6,1%. Acesta este cu aproximativ 10pb sub nivelul

inregistrat la vanzarea unui instrument similar in finalul anului trecut. Suma atrasa de MF astazi va fi probabil semnificativ peste cele 600 milioane lei planificate, pe fondul unei probabile mentineri a unei cererii straine puternice pentru astfel de titluri, dat fiind potentialul mai ridicat pentru titlurile pe termen mai lung, combinat cu politica MF de a reduce treptat coturile de imprumut", se mai arata in raporutl citat.