In luna noiembrie 2012, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2173 lei, cu 1,6% mai mare decat in luna octombrie. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1575 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 23 lei (1,5%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in transporturi aeriene (4140 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (846 lei), potrivit INS

  • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,5%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 121,2%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2012.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

  • Noiembrie 2012 comparativ cu Octombrie 2012

In luna noiembrie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat usoare cresteri fata de luna octombrie 2012 ca urmare a acordarii de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa) sau a realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu  21,6% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii);
  •  intre 7,0% si 9,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite);
  •  intre 4,0% si 7,0% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, transporturi aeriene, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna octombrie a primelor, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa) ori a drepturilor in natura. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu  16,5% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 8,5% in industria metalurgica;
  • intre 2,5% si 4,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tranzactii imobiliare.

In sectorul bugetars-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in:

- invatamant (2,5%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice;

- sanatate si asistenta sociala (1,0%) ca urmare a platii drepturilor salariale restante din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente;

- administratie publica (0,5%) ca urmare a incetarii contractelor pe durata determinata a personalului cu castiguri salariale mai mici.

  • Noiembrie 2012 comparativ cu Noiembrie 2011

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 101,0%.