Pensiile sunt indexate cu 4% chiar din luna ianuarie, dar pensionarii vor primi diferentele dupa aprobarea bugetului pe 2013, a declarat, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, citat de Agerpres. "Pensiile se indexeaza cu 4% incepand chiar din luna ianuarie. Chiar daca in ianuarie pensionarii nu vor primi in mana aceste majorari, vor primi diferentele in lunile urmatoare, dupa ce va fi aprobat bugetul", a spus Voinea.

Ministrul delegat a precizat ca vor beneficia de aceasta masura sase milioane de pensionari, din care 4,8 milioane din sistemul public de pensii si 1,2 milioane de pensionari din agricultura.

Cheltuielile bugetare in 2013 cresc cu trei miliarde de euro, respectiv 13 miliarde lei, fata de anul 2012, iar bugetul pe 2013 nu este unul de austeritate, ci un buget pentru dezvoltare, a mai declarat Voinea.

El a afirmat ca suma de trei miliarde de euro va fi injectata in economie intr-un mod echilibrat, atat pentru consum cat si pentru investitii, iar ajustarea bugetara - reducerea deficitului - va continua.

"Reducem deficitul in primul rand nu pentru ca asa ne spune Comisia Europeana, Fondul Monetar International (FMI) sau Tratatul Fiscal, ci pentru ca, pe masura ce deficitul bugetar se reduce, ramane o cantitate mai mare de bani la dispozitia bancilor, pentru a finanta sectorul privat, pentru ca statul nu mai are nevoie sa se imprumute la fel de mult pentru finantarea deficitului. Este pentru prima oara dupa 2007 cand cresc cheltuielile bugetare fara sa creasca deficitul. Datoram multe ajustarilor din anii anteriori si as mentiona cu precadere anul 2012, cand domnul viceprim-ministru, Florin Georgescu, in prezent prim-viceguvernator al BNR, a tinut foarte strans deficitul bugetar, care s-a redus cu 2,5 miliarde de euro in an electoral. Acest lucru s-a vazut si pe plan international si, ca urmare, Romania se imprumuta la costuri mai mici decat in urma cu cateva luni", a spus ministrul delegat pentru buget.