Angajatorii au trimis notificari la fortele de munca pentru concedierea colectiva a aproape 12.000 de romani, in prima jumatate a anului 2013. Aproape jumatate lucreaza in constructii. Anul trecut, peste 20.000 de romani au intrat in disponibilizari colective, transmite TVR.

Din cei peste 11 mii de angajati aflati acum pe listele de concedieri in masa cei mai multi sunt din Bucuresti, Cluj si Bacau. Aproape jumatate dintre cei amenintati cu somajul lucreaza in constructii. Una dintre cauze: platile intarziate. Antreprenorii au calculat ca au de recuperat peste un miliard de euro din facturi neonorate.

In perioada de preaviz, toti cei care vor fi disponibilizati trebuie sa treaca prin procedura de preconcediere si sa fie informati despre slujbele vacante si despre serviciile oferite gratis de ANOFM.

Anul trecut, mai putin de jumatate dintre concedierile colective anuntate s-au si concretizat. Angajatorii au reusit sa se redreseze, au incheiat noi contracte, si-au recuperat datoriile de la partenerii de afaceri si au putut sa-si pastreze angajatii.