JP Morgan va include obligatiunile Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente, informatia ducand la aprecierea leului pe piete- tranzactiile pe leu facandu-se in jurul orei 10 la un curs de 4,33 lei/eur.

Romania ar putea fi inclusa, de la 1 martie, in indicele JPMorgan GBI-EM Index Series, se arata intr-o nota a JP Morgan. Aceasta includere, care trebuie inca sa fie stabilita definitiv, va avea loc treptat, pe parcursul a trei luni, pana la 1 mai.

Ponderea Romaniei in indicele GBI-EM Global Diversified, la sfarsitul acestei perioade, este estimata la 0,54%, potrivit bancii.

  • Citu: Ceea ce este bun pentru piata nu este bun pentru guvern

Introducerea instrumentelor emise de Romania in acest indice va oferi tarii o mai buna vizibilitate pe pietele internationale de capital, ceea ce va atrage largirea bazei de investitori, cresterea lichiditatii si beneficiul unei mai mari transparente in ceea ce priveste formarea preturilor pentru insᅡtruᅡmentele de datorie suverana.

"Introducerea obligatiunilor emise de Ministerul de Finante in acest index reprezinta cel mai bun lucru pentru piata financiara locala. Romania o sa fie mult mai vizibila si mult mai accesibila investitorilor straini de portofoliu.

Dar ce este bun pentru piata nu este bun pentru guvern. O piata a obliatiunilor de stat mai mare si analizata de mult mai multi invesitori o sa fie si mai putin toleranta la derapaje de politica fiscala si monetara. In acelasi timp o piata mare nu poate fi usor controlata astfel semnalul o sa fie imediat si foarte greu de manipulat.

Romania are nevoie de aceasta promovare mai mult ca oricand pentru asa cum aratam ieri aici interesul investitorilor straini este la minim.", scrie Florin Citu pe blogul lui.

Intrucat circa 45% din datoria Romaniei este denominata in lei- circa 22 miliarde, aceasta includere va duce la o crestere a cererii , iar cursul leului s-ar putea aprecia pana la 4,25 ron/eur, scrie un analist din cadrul RBS. Ne asteptam de asemenea ca randamentele sa scada pana la 5,25% pentru instrumentele cu maturitate de un an si la modificarea structurii datoriei, in favoarea celei denominate in lei care sa "preia" din cea denominata in valuta, mai scrie analistul RBS.