Imediat dupa includerea datoriei publice locale a Romaniei in influenta serie de indici J.P. Morgan GBI-EM, moneda locala s-a apreciat semnificativ in fata euro, ajungand miercuri sa fie cotata la 4,3364 /eur. Economistii unor banci comerciale spun chiar ca BNR ar fi intervenit inca de marti in piata pentru a stopa o apreciere excesiva a leului.

Intrucat circa 45% din datoria Romaniei este denominata in lei- circa 22 miliarde, aceasta includere va duce la o crestere a cererii , iar cursul leului s-ar putea aprecia pana la 4,25 ron/eur, scrie un analist din cadrul RBS. Ne asteptam de asemenea ca randamentele sa scada pana la 5,25% pentru instrumentele cu maturitate de un an si la modificarea structurii datoriei, in favoarea celei denominate in lei care sa "preia" din cea denominata in valuta, mai scrie analistul RBS.

"Mult asteptata includere a datoriei publice locale a Romaniei in influenta serie de indici J.P. Morgan GBI-EM este foarte aproape de a deveni realitate incepand cu 1 martie, asa cum a anuntat banca americana. Desi includerea nu este inca un fapt stabilit, stirea a confirmat asteptarile care au sustinut recentul avans al activelor denominate in RON. Dupa momentul anuntului de marti seara, leul a castigat circa 1% pe volume semnificative, ajungand la nivelul de 4,34/EUR atins ultima data in februarie 2012. In opinia noastra, banca centrala a infranat avansul leului prin interventii importante ieri si credem ca Banca va continua sa isi creasca rezervele valutare, fapt ce ar impiedica o apreciere clara a leului dincolo de 4,30/EUR in perioada urmatoare", noteaza economistii ING.

Pentru moment insa, inertia pozitiva pare sa continue, cu leul apreciat temporar pana dincolo de 4,33/EUR in debutul sedintei de azi. Cu toate acestea, cererea naturala pentru valuta, cuplata cu potentiale interventii oficiale efectuate cu scopul recladirii rezervelor valutare ale BNR, vor incetini sau eventual vor reduce tendinta de apreciere a leului, se arata intr-un raport trimis clientilor unei banci comerciale.

Cu toate ca ratele ON au ramas in acelasi interval ca ieri, ratele pentru termene mai lungi de pe curba de randamente FX swap au scazut cu circa 10pb in urma anuntului facut de banca J.P. Morgan. Acelasi avans a fost oglindit si in piata secundara a titlurilor de stat in lei, notabila fiind scaderea randamentului pentru titlurile pe trei ani de la o medie de 5,95% la licitatia de luni pana la 5,75% in acest moment.

Aparent asistam la o accentuare a interventiilor valutare ale bancii centrale, fapt ce ar trebui sa amelioreze conditiile de lichiditate si care va imprima eventual o tendinta de scadere in segmentul ratelor pe termen scurt al curbei de randamente, asa cum a semnalat si BNR la ultima sedinta de politica monetara, mai noteaza economistii ING.