Romania ar putea fi inclusa, de la 1 martie, in indicele JPMorgan GBI-EM Index Series, se arata intr-o nota a JP Morgan. Aceasta includere, care trebuie inca sa fie stabilita definitiv, va avea loc treptat, pe parcursul a trei luni, pana la 1 mai. Ponderea Romaniei in indicele GBI-EM Global Diversified, la sfarsitul acestei perioade, este estimata la 0,54%, potrivit bancii (vezi nota JP Morgan in atasament). Intr-un raspuns remis HotNews.ro, oficialii bancii americane spun ca dimensiunea pietei si lichiditatea acesteia sunt principalele conditii care au facut posibil acest lucru. Ce inseamna acest lucru pentru economia romaneasca si care sunt potentialele parti negative ale aceste vesti bune?

  • Citu: De acum inainte nu mai ai voie sa respingi ofertele bancilor sau sa le admiti partial

Lichiditatea si adancimea pietei, acestea au fost principalele argumente. Daca va uitati in documentul bancii americane, veti vedea ca pe ultimele locuri e Romania si Nigeria, deci printre cea mai proasta pozitie. E bine pentru ca lumea te vede, esti acolo, e bine pentru credibilitate. Asta nu inseamna ca se va aprecia leul la infinit. Acum, investitiile au venit pe zvonuri, dupa care a aparut si stirea care sa confirme. Probabil ca si aprecierea se va domoli, ma refer la leu aici. As mai adauga ca, desi e un indice important, acesta nu e singurul", a explicat economistul roman Florin Citu

  • Dumitru:De acum inainte trebuie sa fim atenti la orice declaratii publice. Pietele te penalizeaza la fel de usor cum te rasplatesc

"E o veste buna care trebuie sa ne responsabilizeze si sa ne faca sa fim coerenti si responsabili in politicile pe care le vom aplica dar si in declaratiile publice. Acum suntem pe radarul cel mare, unde investitorii din prima liga sunt cu ochii pe noi. Avantajul includerii in acest index este ca te imprumuti mai ieftin, dar riscul este ca si atunci cand gresesti, vei fi penalizat mai grav", explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

  • Uitati-va ce s-a intamplat in Ungaria, inclusa si ea in calculul indicelui JP Morgan, mai atrage atentia Dumitru. Cand investitorii au considerat ca politicile publice risca derapaje, au penalizat economia de nu s-au vazut.  Aceste penalizari pot lua diferite forme- de la scumpirea imprumuturilor si pana la iesiri mari de capitaluri din tara, cu toate consecintele care decurg de aici, mai spune Dumitru.

Noi stateam mai prost la capitolul lichiditate, dar se pare ca am indeplinis si acest criteriu, conchide economistul sef al Raiffeisen Bank. Potrivit lui Dumitru, includerea putea fi facuta mai devreme, dar tensiunile politice din vara au amanat decizia JP Morgan.

  • Intrebati de HotNews care sunt argumentele principale pentru includerea obligatiunilor romanesti in calculul GBI-EM, oficialii bancii americane au refuzat sa detalieze amanunte legate de procedura. " Au fost indeplinite conditiile privind lichiditatea pietei, iar in prima parte a Raportului nostru (vezi atasament) dam cateva detalii despre decizia noastra", a declarat HotNews.ro Patrick Burton, responsabil pe Europa de Est in cadrul JP Morgan.

Hancila: Scaderea treptata a randamentelor platite de MF va exercita presiune descendenta si asupra dobanzilor interbancare la lei care probabil se vor reflecta treptat si asupra dobanzilor la creditele acordate de banci

"Includerea Romaniei pe harta obligatiunilor recomandate ale tarilor emergente este o urmare fireasca a procesului de reducere a deficitelor gemene: deficitul de cont curent si cel bugetar dupa declansarea crizei economice. Decizia bancii americane de investitii este in principal o veste buna pentru Romania, insa ar trebui sa fie si o lectie pentru politicienii nostrii despre cat de importanta este stabilitatea politica si fiscala in perceptia investitorilor straini", explica Melania Hancila, economistul sef al Volksbank. Traim intr-o lume globalizata si avem contul de capital complet liberalizat, astfel ca Romania este expusa fata de perceptia investitorilor straini, mai considera ea. Astfel deciziile autoritatilor pot avea efecte majore asupra pietei financiare autohtone, de aceea trebuie sa invatam sa ne promovam mai bine tara si sa dovedim consecventa si viziune pe termen lung in tot ceea ce intreprindem, deoarece de aceasta depinde in principal costul la care ne imprumutam si taria monedei nationale, mai arata Hancila.

Interesul pentru titlurile de stat si obligatiunile romanesti a crescut treptat dupa finalizarea alegerilor parlamentare si cererea sporita a condus la scaderea randamentelor platite de Ministrerul de Finante pentru datoria publica. Decizia celor de la J.P. Morgan de a include obligatiunile romanesti in proportie de 0.5 % incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului in indicele lor pentru obligatiunile pietelor emergente a avut un impact imediat asupra pietei financiare romanesti, chiar daca includerea se va realiza treptat in perioada martie - mai.

  • "Totusi, consider ca ar trebui sa ne dea de gandit ca abia acum a fost inclusa Romania in indicele de obligatiuni al uneia dintre cele mai influente banci de investitii, in conditiile in care Ungaria detine o pondere de 5.5 % si Polonia are o pondere de 10 %, maximul pe care il poate detine o tara in acest indice. Faptul ca Romania va detine o pondere modica de numai 0.5 % din indicele pentru obligatiuni emergente al JP Morgan ar trebui sa ne motiveze sa continua procesul de reforma si eficientizare a sectorului public, fapt care nu presupune eforturi financiare din partea statului si doar vointa politica, o strategie pe termen lung si predictibilitate si in schimb pot aduce fluxuri financiare consistente, sub atat sub forma investitiilor de portofoliu cat si a celor de capital", mai spune Melania Hancila

Din cate am remarcat pana acum, in Romania a fost destul de neglijata de catre autoritati importanta costurilor de finantare, insa dobanzile solicitate de creditorii externi au o insemnatate deosebita exercitand efecte asupra nivelului datoriei publice, cheltuielilor bugetare, costurilor la care se imprumuta bancile si implicit asupra dobanzilor la creditele catre clientii bancilor, adauga ea.

  • Banca Nationala ar putea sa reduca dobanda cheie mai devreme decat se asteapta piata, pentru a reduce diferentialul de dobanda si implicit atractivitatea leului

"Cresterea atractivitatii obligatiunilor romanesti a scazut costurile de finantare ale Ministerului de Finante cu mai mult de 1 punct procentual intr-o singura luna, in conditiile in care 2 banci de investitii JP Morgan si Barclays au decis includerea cu o pondere modica a obligatiunilor romanesti in indicii lor pentru pietele emergente. Scaderea treptata a randamentelor platite de MF va exercita presiune descendenta si asupra dobanzilor interbancare la lei care probabil se vor reflecta treptat si asupra dobanzilor la creditele acordate de banci. De asemenea, cresterea atractivitatii obligatiunilor romanesti denominate in lei implica si majorarea cererii pentru moneda nationala care ar putea continua trendul de apreciere fata de euro, desi fundamentele economice ale economiei romanesti nu s-au ameliorat, fapt ce ar putea determina Banca Nationala sa reduca dobanda cheie mai devreme decat se asteapta piata, pentru a reduce diferentialul de dobanda si implicit atractivitatea leului", conchide economistul sef al Volksbank.

  • Voinea:Aceasta va conduce la reducerea necesitatilor de finantare, respectiv la reducerea volumului refinantarilor de titluri de stat si implicit a riscului de refinantare

Decizia bancherilor americani a dus la o apreciere consistenta a leului si a permis ca Finantele sa se imprumute la dobanzi record de pe pietele financiare. Joi, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata primara de capital suma de 3,106 milioane RON, pe termen de cinci ani, la un randament de 5,40%, cu 1,17 puncte procentuale mai mic decat randamentul de 6,57% obtinut la licitatia din data de 13 decembrie 2012.

Volumul total al ofertelor a fost de 3,934 milioane RON, de 7,8 ori mai mare decat volumul anuntat.

"Suprasubscrierea ofertelor, precum si scaderea randamentului la sumele atrase de statul roman, de la 6,57% la 5,40%, intr-o perioada scurta, marcheaza increderea investitorilor in evolutia macroeconomica a Romaniei. Continuarea acestei tendinte va permite Romaniei indeplinirea obiectivului stabilit prin Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2012 2014 de extindere a maturitatii titlurilor de stat prin emiterea de titluri de stat preponderent pe termen mediu si lung. Aceasta va conduce la reducerea necesitatilor de finantare, respectiv la reducerea volumului refinantarilor de titluri de stat si implicit a riscului de refinantare", spune Liviu Voinea, ministrul Bugetului.