Cheltuielile cu amortizarea masinilor de firma poate fi dedusa fiscal in limita unui plafon de 18.000 de euro ca valoare a autoturismului, se arata in proiectul de modificare al Codului Fiscal publicat lunui de Ministerul Finantelor. "Am limitat cheltuielile cu deducerea amortizarii pentru autoturismele peste valoarea de 18.000 de euro. Pana la aceasta valoare, cheltuiala cu amortizarea este deductibila fiscal. Daca de exemplu se cumpara o masina de 120.000 de euro cu o valoare de amortizare este 1000 de lei/luna iar la una de 18.000 de euro sa zicem ca e 300 de lei/luna. Diferenta de 700 de lei nu este deductibila fiscal. Am lasat deductibila doar cheltuiala amortizarii pentru masini de pana la 18.000 de euro", explica oficialii Ministerului Finantelor

Potrivit acestora, plafonul de 18.000 de euro a fost stabilit pentru ca exista deja plafonul acesta pentru achizitiile de institutiile publice au dreptul de a achizitiona masini pana la aceasta valoare si am dorit sa existe un comportament similar fata de institutiile publice. Amortizarea se calculeaza pe an pe masina la un interval de amortizare mediu de 5 ani. In mod normal, un autoturism se amortizeaza intre 4 si 6 ani", explica oficialii Ministerului Finantelor.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fisca, deducerea cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, existente sau care urmeaza sa fie achizitionate, in limita a 1.500 lei/luna, in concordanta cu limitarile existente in fiscalitatea altor state (SUA, Australia, Letonia, Austria, etc.)