Ministerul de finante ne-a comunicat vineri executia bugetara pe 2012. Ne spune ca deficitul a fost mai mic decat in 2011 dar nu ne spune daca a fost mai mic sau mai mare decat cel agreat cu FMI de guvernul Boc, sau de guvernul Ungureanu sau de guvernul Ponta. Asta trebuie sa cautam singuri, scrie Florin Citu pe blogul lui.

Desprea altceva vreau sa vorbesc. Ministerul de Finante prezinta si procentele din PIB. DE UNDE STIE MF CAT A FOST PIB-ul NOMINAL IN 2012? INS inca nu a anuntat cifra. Mai mult MF face analizeaza cantitiv si calitativ exdctutia bugetara fata de 2011 in functie de procentele din PIB.

Apar 2 intrebari. Prima: Ce nevoie mai are MF (si noi) de INS daca deja stie cifrele inainte sa fie publicate? A doua: Exista diferente intre cifrele prezentate de MF si INS?

La prima intrebare nu am cum sa raspund dar nici nu ma astept sa raspunda cineva.

La adoua aveti raspunsurile mai jos.

Primul grafic arata ca exista diferente intre cifrele de PIB folosite de MF pentru a prezenta executia bugetara si cele prezentate de INS (ultima actualizare 9 Ianuarie 2013). Pentru 2012 nu exista inca cifre ale INS asa ca trebuie sa mai asteptam.

Al doilea grafica arata ponderea cheltuielilor din PIB pentru cifrele de PIB ale INS vs. MF. Avand in vedere diferentele de PIB nominal este normal sa avem ponderi diferite ale cheltuielilor. Dar ce explica aceste diferente si care sunt cifrele pe care noi platitorii de taxe ar trebui sa le urmarim?

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu