MADR: Sistemul de impunere actual din agricultura este mult diminuat fata de cel anterior, iar sarcina fiscala existenta se reduce semnificativ. Vezi un caz concret de calcul oferit HotNews de oficialii ministerului

de DP     HotNews.ro
Marţi, 29 ianuarie 2013, 12:58 Economie | Finanţe & Bănci


Sistemul de impunere actual din agricultura este mult diminuat fata de cel anterior, iar sarcina fiscala existenta se reduce semnificativ, se arata intr-un raspuns al Ministerului Agriculturii la o solicitare HotNews.ro. Oficialii ministerului au dat si un caz concret de calcul al impozitului in cazul unei suprafete  cultivate cu porumb.

"Normele de venit prevazute in Ordonanta Guvemului nr.8/2013 au fost stabilite avand in vedere venitul brut obtinut prin vanzarea produselor agricole i cheltuielile generate de aceste activitati. Diferenta dintre acestea reprezinta venitul net impozabil, respectiv norma de venit. La aceasta norma de venit se aplica un impozit de 16%, respectiv o contributie de 5,5% la asigurarile de sanatate", a explicat secretarul de stat din MADR, Dumitru Botanoiu.

In fapt, precizeaza oficialul MADR,  sistemul de impunere actual este mult diminuat fata de cel anterior (aplicarea unei cote de 2% + 5,5% la venitul brut realizat prin vanzarea productiei) iar sarcina fiscala existenta se reduce semnificativ.
In sustinerea acestei afirmatii, prezentam un exemplu concret de aplicare a acestei masuri fiscale:
 • Aplicarea prevederilor vechi ( 2% +5,5%) din valoarea productiei valorificate Grupa cereale: produs - porumb boabe -cantitatea livrata: 8841 kg -pret achizitie 0,95 lei/kg -valoarea productiei vandute: 8398 lei -valoarea impozitului aplicat ( 2% +5,5%) : 8398 lei x 7,5 /100 = 629 lei -conversie valoare impozit (pe kg* pe ha) pentru o productie medie statistica 2600 kg/ha 2600*629/8841 184,9 lei/ha
 • Aplicare norrna de venit 2013 -norma de venit: 449 lei/ha -impozit (16%+5,5%): 449 x 21,5% /100 96,75 lei/ha
 • In acest caz, noul impozit reprezinta 52% din vechiul impozit, arata Botanoiu.


Guvernul a extins baza de impozitare in agricultura la persoanele fizice, potrivit modificarilor la Codul Fiscal aparute in Monitorul Oficial. Actul normativ precizeaza care sunt limitele neimpozabile in functie de suprafetele agricole sau numarul de animale, dar si nivelul normelor de venit pentru perioada impozabila din anul fiscal 2013. De exemplu, la cereale, limita neimpozabila este pentru o suprafata de 2 hectare. Pentru o suprafata de peste 2 hectare, norma de venit este de 449 lei. La animale, fata de proiectul initial care stabilea neimpozitarea pentru cei care au 3 vaci, in lege limita a fost coborata la doua vaci.

La plante oleaginoase, limita neimpozabila este tot de 2 hectare, iar pentru ce depaseste aceasta suprafata, norma de venit este de 458 lei.
La legume de camp, limita neimpozabila este de 0,5 hectare, iar pentru ce depaseste aceasta suprafata, norma de venit este de 4.001 lei.

La cresterea bovinelor, limita neimpozabila este de 2 capete, iar pentru ce depaseste aceast numar, norma de venit este de 453 lei.

La pasari, limita neimpozabila este de 100 de capete, norma de venit este fiind de 3 lei pentru  un numar intre 100 si 500 de capete si de 2 lei daca se depasesc 500 de capete.

Revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activitati agricole prin aplicarea urmatoarelor reguli:
 • extinderea sferei veniturilor impozabile prin includerea celor din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala precum si a veniturilor din silvicultura si piscicultura;
 • determinarea venitului anual pentru veniturile din activitati agricole numai pe baza normelor anuale de venit si eliminarea modalitatii de determinare a venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate in partida simpla;
 •  determinarea venitului net anual in sistem real, pentru veniturile din silvicultura si piscicultura potrivit regulilor de impunere proprii veniturilor din activitati independente;
 •  precizarea veniturilor neimpozabile din cadrul categoriei ;
 •  stabilirea nivelului normelor de venit pentru perioada impozabila din anul fiscal 2013 cuprinsa intre 1 februarie 2013 si pana la sfarsitul anului fiscal;
 •  incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se aproba si se publica de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit.
 •  unificare cotei de impozit de 16% pentru veniturile din activitati agricole, impozitul stabilit de organul fiscal competent, fiind impozit final;
 • depunerea declaratiei la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv, a anului fiscal pentru anul in curs, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere. In cazul in care activitatea incepe sa se desfasoare dupa dat de 25 mai declaratia se depune in termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul incepe sa desfasoare activitatea;
 •  organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere;
 •  plata impozitului se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale astfel: a) 50% din impozit pana la data de 25 septembrie inclusiv; b) 50% din impozit pana la data de 25 noiembrie inclusiv.
 • Din impozitul virat la bugetul de stat nu se distribuie cote defalcate catre bugetele locale;
 • precizarea unor reguli tranzitorii aplicabile veniturilor realizate in perioada impozabila cuprinsa intre 1 ianuarie 2013 si 1 februarie 2013Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3255 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  mai (Marţi, 29 ianuarie 2013, 14:00)

  sfinxuldinbucegi [utilizator]

  Mai mic, dar platesc mai multi!
 • +2 (2 voturi)    
  Ianuarie 2013 (Marţi, 29 ianuarie 2013, 15:11)

  minus [utilizator]

  In Ianuarie 2013, ma lamureste un sobor de specialisti ca impunerea nou promovata in agricultura este MULT diminuata fata de sistemul anterior anterior.

  Pai cum sa nu fie asa, daca s-au introdus chiar si excepţii de la noile taxe pentru persoanele care au în arendă teren de la stat?

  Uite mama ce oameni de treaba, vor sa imi micsoreze impunerea si sa obtina mai multi bani! Cum de unde! se poate, sigur ca se poate!
  Poate doar TB sa se opuna (din ura dictatoriala?) si sa strice un astfel de calcul...Speram ca nu, altfel il suspendam! O supun eu, DV care m-am pus la dispozitia justitiei prin marirea distantei fata de ea.
 • +2 (2 voturi)    
  E o diferenta, domnule Botanoiu (Marţi, 29 ianuarie 2013, 15:12)

  dserban [utilizator]

  Diferenta dintre cele doua cazuri prezentate de dl secretar de stat este ca in primul caz era platit un impozit IN FUNCTIE de cantitatea livrata, iar in al doilea caz banii se platesc INDIFERENT de productia obtinuta.

  Asadar, de la un impozit pe venit s-a trecut la un impozit pe proprietate, indiferent ca proprietatea produce sau nu.
  • +1 (1 vot)    
   de aceea... (Marţi, 29 ianuarie 2013, 18:53)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui dserban

   "noi" l-am numit "pe venit"; acum lucrurile sunt clare!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by