Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa introduca un sistem simplificat de TVA pentru micile intreprinderi, care sa inlocuiasca impozitul pe venit, a declarat miercuri, la o conferinta pe teme fiscale, secretarul de stat in MFP Dan Manolescu. Tototdata, Finantele vor incepe in curand o analiza in vederea reducerii din 2014 cel mai probabil a cotelor de contributii de asigurari sociale.

"Impozitul pe veniturile microintreprinderilor nu este, in totalitate, in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene, dar poate fi o varianta de a calibra viitorul impozit forfetar. La nivelul UE exista un sistem simplificat de TVA care poate sa inlocuiasca si o anumita impozitare directa, pentru a simplifica lucrurile si a nu avea si impozit pe venit si TVA", a spus reprezentantul MFP citat de Agerpres..

Manolescu a precizat ca prin introducerea impozitului de 3% pe venit pentru intreprinderile cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro pe an se intentioneaza identificarea domeniilor in care activeaza agentii economici.

"Pana nu stim cati agenti economici avem si in ce domenii de activitate functioneaza nu putem determina modalitatea in care impozitul forfetar poate fi asezat", a spus oficialul MFP, care a adaugat ca nu s-a luat o decizie daca impozitul forfetar va fi aplicat de la jumatatea anului 2013.

Ministerul Finantelor Publice va incepe in perioada urmatoare o analiza pentru reducerea cotelor de contributii de asigurari sociale, a mai spus miercuri, secretarul de stat in MFP, Dan Manolescu.

,,Lucrurile pentru 2013 sunt asezate, avem un buget construit pe cotele actuale. Nu cred ca este bine sa schimbam CAS in timpul anului, ci incepand cu un an fiscal nou', a spus oficialul MFP.

Reducerea contributiilor de asigurari sociale este un subiect complicat si Fondul Monetar International are nevoie de timp pentru a analiza efectele unei astfel de masuri, a declarat marti seful Misiunii Fondului Monetar International Erik de Vrijer.

Oricum, sustine oficialul FMI, o astfel de masura ar trebui sa astepte reluarea cresterii economice si rezolvarea unor probleme existente pe piata muncii din Romania, cum ar fi rata de ocupare foarte scazuta a populatiei.

"Sunt probleme pe piata muncii care au nevoie de mai multa interventie si care trebuie sa astepte cresterea economiei pentru a fi abordate. Ma gandesc, in particular, la rata scazuta de ocupare a populatiei. In acest context, guvernul a actualizat planul national de ocupare, cu accent pe facilitatile de formare profesionala, pe ucenicie, credem ca este un pas bun pentru ajuta tinerii sa gaseasca un job pe piata muncii. Am cazut de acord ca vom analiza reducerea CAS si a ceea ce trebuie facut pentru a ajuta la crearea de noi locuri de munca in anii urmatori. Avem nevoie de timp pentru a analiza acest lucru. Este un subiect complicat pentru ca, daca reduci CAS-urile la angajator, care sunt relativ ridicate, cum gasesti resurse sa finantezi sistemul de pensii sau de sanatate, sa platesti indemnizatiile de somaj?", a spus de Vrijer.

Seful Misiunii FMI a subliniat ca este important sa nu existe disfunctionalitati in sistemul de protectie sociala si in finantarea sistemului de sanatate.

FMI va analiza daca pot fi eliminate anumite exceptari de la plata CAS, daca se poate largi baza de taxare sau daca va fi nevoie de compensare prin alte venituri bugetare.

"Suntem in favoarea unor taxe care nu au efecte negative pentru munca sau investitii - poate taxele de proprietate sau accizele", a mai spus seful Misiunii FMI, referitor la taxele care ar putea compensa o reducere a CAS.