Tribunalul Valcea a admis miercuri intrarea in insolventa a Oltchim, actiunile Oltchim fiind imediat suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti. Liderul sindicatului ''Victoria'' de la SC Oltchim SA, Corneliu Cernev, considera utila intrarea in insolventa a combinatului doar "in cazul in care aceasta procedura este insotita de capitalizare", noteaza Agerpres. Miercuri, ministrul Vosganian s-a intalnit cu liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, liderul Sindicatului Liber, Mihai Diculoiu, si cu cel al Sindicatului Unirea, Dumitru Marian, si cu presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, Achile Dutu.

In cadrul discutiilor cu reprezentantii companiei PCC, a fost abordata sustinerea, de catre acesti actionari, a insolventei OLTCHIM prin asigurarea materiilor prime necesare, precum si participarea la administrarea speciala, prin aport de lichiditati.

Intrevederea cu liderul Sindicatului Victoria si conducerea executiva a combinatului a avut ca subiect principal analizarea actiunilor pe termen scurt si modalitatile de asigurare a functionarii curente a combinatului. Totodata, ministrul Vosganian a discutat si cu presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cilea, despre posibilitatile de continuare a activitatii SC Oltchim SA.

La intalnirea cu reprezentantii creditorilor SC Oltchim SA, ministrul economiei, Varujan Vosganian a invocat posibilitatea asigurarii de catre acestia de materii prime (regim tip lohn) si lichiditati pentru asigurarea functionarii in perioada urmatoare a companiei.

"Era de asteptat ca tribunalul sa se pronunte cu privire la cererea Consiliului de Administratie. Insolventa din punctul meu de vedere este utila in conditiile capitalizarii combinatului adica alocarii a 45 milioane de euro necesare functionarii la capacitate. Joi vine domnul Piperea si efectiv va incepe planul de reorganizare si restructurare a activitatii", a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Corneliu Cernev.

Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consortiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentata de Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring RPRL, reprezentata prin partener coordonator Niculaie Balan, in urma unei hotarari a Consiliului de Administratie al societatii valcene. Societatea Oltchim a demarat procedurile pentru intrarea in insolventa, in urma deciziei luate in acest sens de catre Executiv.

Guvernul a aprobat miercuri, 23 ianuarie 2013, memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, intrarea SC Oltchim SA in insolventa in vederea restructurarii nu ar elimina insa necesitatea acordarii unui ajutor de stat pentru repornirea combinatului la o capacitate de productie de minim 65%.

''Chiar daca SC Oltchim SA va intra in insolventa in vederea reorganizarii, tot trebuie sa facem o infuzie de capital, lucru cu care toata lumea este de acord. Acest aport de capital este considerat ajutor de stat si trebuie notificat la Comisia Europeana. Am discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu cei ai Comisiei Europene si i-am informat ca vom depune documentatia necesara pentru aprobarea acestui ajutor de stat de care combinatul are nevoie pentru repornirea productiei la un nivel la care sa fie asigurata profitabilitatea'', a spus ministrul.

La randul sau, Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, a declarat ca insolventa SC Oltchim SA trebuie sprijinita de stat printr-un aport de capital de minim 45 de milioane de euro.

''Cele 45 de milioane de euro sunt necesare pentru a reporni combinatul chimic valcean la o capacitate de peste 65%, care sa-i asigure profitabilitatea. Fara acesti bani, insolventa se va finaliza cu falimentul'', a mai spus liderul de sindicat.

Sindicalistii spera ca restructurarea prin insolventa nu va presupune disponibilizari masive si au cerut autoritatilor sa respecte contractul colectiv de munca.

Remus Borza, cel care a prezis de altfel ca insolventa de la Oltchim va fi castigata de asociatul sau, avocatul Gheorghe Piperea (asociat cu Remus Borza in casa de avocatura Borza si asociatii), a prognozat ca cel putin 1000 de angajati de la Oltchim vor trebui disponibilizati si, mai mult de atat, ca societatea nu va fi privatizabila prea curand si cea mai probabila etapa dupa insolventa este falimentul. Angajatii asteapta ca premierul Victor Ponta sa semneze un memorandum pentru finantarea societatii cu 45 de milioane de euro. Mai exact, Guvernul ar trebui sa dea 20 de milioane de euro, iar diferenta va fi imprumutata de la banci, dar garantata de stat.

Petro Carbo Chem SE, principalul actionar minoritar al SC Oltchim SA, vrea sa fie si el implicat in administrarea companiei in insolventa.

''PCC SE intelege situatia dificila in care se afla SC Oltchim SA si decizia statului roman. Vom face tot posibilul si ne vom folosi intreaga noastra expertiza sa cooperam pentru salvarea companiei si pregatirea sa pentru o functionare normala. Am cerut autoritatilor romane sa ne lase sa participam la restructurarea SC Oltchim SA si nu ne putem imagina sa nu fim implicati intr-un proces atat de important, intr-o companie in care avem o participatie de peste 30%'', a precizat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE in Consiliul de Administratie de la SC Oltchim SA.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut, in aceasta saptamana, o serie de intalniri pe tema intrarii in insolventa a combinatului OLTCHIM cu reprezentantii conducerii executive, ai actionarilor, creditorilor, precum si cu reprezentantii salariatilor, pentru a analiza posibilitatile de continuare a activitatii companiei in perioada urmatoare.

Astazi, 30 ianuarie 2013, ministrul Vosganian s-a intalnit cu liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, liderul Sindicatului Liber, Mihai Diculoiu, si cu cel al Sindicatului Unirea, Dumitru Marian, si cu presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, Achile Dutu.

La finalul intalnirii, s-a propus incheierea unui acord care sa cuprinda un pachet de masuri menite sa asigure o garantie privind continuarea activitatii la SC Oltchim SA.

In cursul zilei de marti, 29 ianuarie a.c., ministrul Economiei a avut o serie de intrevederi cu reprezentantii PCC, ai Sindicatului Victoria din cadrul SC Oltchim SA, conducerea executiva a acestei companii, precum si cu reprezentanti ai creditorilor SC Oltchim SA.

Seria de intalniri inceputa in data de 24 ianuarie a.c., cand s-a luat decizia, in cadrul Consiliului de Administratie, ca singura formula de rezolvare a situatiei prezente a OLTCHIM este intrarea sa in insolventa, va continua in perioada imediat urmatoare cu creditorii si cu finantatorii companiei, pentru a discuta conditiile economice si financiare concrete pentru continuarea activitatii.