Vanzarile cu amanuntul au scazut in decembrie 2012 cu 3,2% in termeni ajustati sezonier, potrivit anuntului facut vineri de catre Institutul National de Statistica. "Acest lucru nu ne bucura deloc dupa ce vanzarile inregistrasera o crestere medie de 0,2% in ultimele 12 luni", explica Vlad Muscalu, economistul sef al ING. Potrivit acestuia, contractia trimestriala a PIB-ului din ultimele 3 luni din 2012 a fost de 2,1%. "Am avut semnale privind scaderea vanzarilor cu amanuntul dupa ce am vazut o contractie la incasarile din TVA, iar datele pe care le asteptam in 14 februarie de la INS ar putea confirma faptul ca 2012 a fost un an pe scadere economica", mai spune Muscalu.

In luna decembrie 2012, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta ca serie bruta cu 2,6%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 3,2%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 4,3 %, respectiv cu 2,3%.

In anul 2012, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de anul 2011, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,9% si respectiv, cu 3,3%.

  •  Decembrie 2012  comparativ cu noiembrie 2012

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna decembrie 2012, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 2,6%, datorita cresterii la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+19,5%) si la vanzarile de produse nealimentare (+1,0%). Scaderi s-au inregistrat la comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate cu 17,0%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna decembrie 2012, comparativ cu luna precedenta, a scazut pe ansamblu cu 3,2% datorita scaderii vanzarilor de produse nealimentare (-4,5%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, in magazine specializate (-3,6%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-3,1%).

  •  Decembrie 2012  comparativ cu  decembrie 2011

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna decembrie 2012, comparativ cu luna decembrie 2011 a inregistrat o scadere cu 4,3% datorata scaderii vanzarilor de produse nealimentare (-6,3%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-5,3%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-1,3%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna decembrie 2012, comparativ cu luna decembrie 2011 a scazut cu 2,3%, scadere datorata vanzarilor de produse nealimentare (-4,1%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-2,8%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 0,7%.

  • Anul 2012 comparativ cu anul 2011

In anul 2012 comparativ cu anul 2011, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut cu 2,9%, datorita cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+6,2%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+2,4%) si vanzarilor de produse nealimentare (+1,6%).

In anul 2012 comparativ cu anul 2011, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 3,3%, datorita cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+6,7%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+2,9%) si vanzarilor de produse nealimentare (+1,9%).