Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Comisiile parlamentare de buget, ca masura reducerii TVA la 9% pentru paine este un angajament politic care ar putea fi aplicat in 2013, in conditia in care efortul bugetar pe 6 luni este de 100 de milioane de lei, informeaza Mediafax.

"TVA de 9% este un angajament politic pe care sunt convins ca putem sa-l aplicam, chiar in anul 2013, eu voi milita in permanenta pentru proiectul pilot pe care l-am anuntat de a avea TVA la produsul acesta - paine - de 9%. Din punctul meu de vedere cred ca trebuie sa avem 9% pe tot lantul de productie, deci ma refer la cereale, la faina si la paine. In felul acesta putem sa combatem foarte mult din evaziunea fiscala", a declarat Daniel Constantin cu ocazia prezentarii bugetului Ministerului Agriculturii in Comisiile parlamentare

Ministrul Agriculturii a mentionat ca efort bugetar pentru paine, pe 6 luni, ar implica initial potrivit estimarilor 100 de milioane de lei.

"Cred ca ne putem permite la un moment dat si in functie de cresterea economica un astfel de experiment si daca el va functiona si colectarile vor fi mai mari sunt convins ca dupa aceea mult mai usor putem sa extindem si la alte produse", a mai spus Constantin, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, ministrul a precizat ca singura problema in ceea ce priveste bugetul Agriculturii vizeaza subventia pentru motorina pentru agricultori, in cazul careia inca nu exista cadrul normativ. Potrivit ministrului, Comisia Europeana va fi notificata pentru a obtine acordul acestui for in sensul mentinerii subventiei la motorina.